• 26/08/2019

Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

 

De oorzaak van langdurige vermoeidheid achterhalen is vaak niet evident. Vermoeidheid laat zich immers niet altijd zo duidelijk verklaren. Dit artikel geeft een antwoord op de vraag of een vitamine D-tekort een verklaring voor vermoeidheid kan zijn.

 

Een vitamine D-tekort als oorzaak van vermoeidheid?

Ongetwijfeld herken je het gevoel dat je soms een tijdje onverklaarbaar vermoeid bent. Het lukt precies niet om te doen wat je op andere dagen doet en je begint je na een tijdje af te vragen waar die vermoeidheid vandaan komt. Verschillende oorzaken, zowel fysiek als psychisch, kunnen aan de basis van die vermoeidheid liggen. 

Net omdat de oorzaken van vermoeidheid niet altijd zo duidelijk te verklaren zijn, worden ze vaak in verband gebracht met een vitaminetekort in het algemeen en met een tekort aan vitamine D in het bijzonder.

Klopt die link tussen vermoeidheid en een vitamine D-tekort? Het antwoord op die vraag is neen. Er is immers geen bewijs dat vermoeidheid een symptoom van een vitamine D-tekort is.

 

Heeft een vitamine D-tekort andere symptomen?

Aan een vitamine D-tekort worden vaak ook symptomen als hoofdpijn, last aan de ogen, depressie en haaruitval gelinkt. Net als bij vermoeidheid geldt ook voor deze symptomen dat de link met een vitamine D-tekort helemaal niet bewezen is.

Een vitamine D-tekort heeft weinig directe symptomen en kan je op korte termijn niet echt voelen. Het kan echter wel gevaarlijk zijn voor de gevolgen die het op korte en lange termijn kan hebben. Op korte termijn zorgt een vitamine D-tekort immers voor een verminderde weerstand waardoor je vatbaarder bent voor allerlei kwaaltjes. 

Op lange termijn kan je door een vitamine D-tekort problemen met je beendergestel krijgen, zoals bijvoorbeeld botbreuken of osteoporose. Het is dus van groot belang om een vitamine D-tekort zoveel mogelijk te vermijden.

 

Hoe vermijd je een vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort kan dus gevolgen hebben die je beter vermijdt. Toch wijzen de vitamine D-waarden van heel wat Belgen op een vitamine D-tekort. De voornaamste oorzaak daarvan is het feit dat de zon tussen oktober en maart onvoldoende krachtig schijnt om voldoende vitamine D aan te maken via de huid.

Om de gevolgen van een vitamine D-tekort te vermijden, is het aanvullen van dat tekort dus erg belangrijk. Dat kan je doen door een vitamine D-supplement als Fultium-D3 in te nemen. Fultium-D3 mag indien nodig zelfs het hele jaar door worden genomen, maar is vooral aangeraden tijdens de wintermaanden wanneer de zon onvoldoende schijnt.

Fultium-D3 als vitamine D-supplement is een goeie keuze omdat het supplement aan alle voorwaarden van een kwalitatief vitamine D-supplement voldoet. Het is namelijk een supplement op basis van vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D omdat ons lichaam die vorm zelf kan aanmaken onder invloed van de zon. Daarnaast moet je op dagelijkse basis een pilletje innemen, zodat je de optimale dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt en je zo je vitamine D-waarden constant houdt. Ten slotte is ook de oliebasis van Fultium-D3 optimaal voor de opname van vitamine D, omdat vitamine D in vet oplosbaar is.

Kortom, dankzij het kleine blauwe pilletje van Fultium-D3 vermijd je dus een vitamine D-tekort en alle gevolgen die daarbij horen.

 

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder