• 7/08/2019

Hoe kan je luizen herkennen bij jezelf?

 

Wanneer er luizen bij je kind gesignaleerd zijn op school, heb je misschien schrik dat je als mama of papa ook met luizen besmet zal besmet worden. Je vindt het dan ook terecht belangrijk om ook jouw haar op luizen te controleren. Hoe kan je luizen herkennen bij jezelf?

 

Hoe verloopt een luizenbesmetting?

Als een van de gezinsleden besmet is met luizen, is het risico groot dat ook broertjes of zusjes en zelfs de ouders luizen in hun haar krijgen. Dat komt omdat luizen van hoofd naar hoofd kruipen wanneer er direct hoofdcontact is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vliegen of springen luizen niet van het ene hoofd naar het andere. Ze kruipen met een snelheid van 6 tot 30 cm/minuut.

Wanneer je dus een knuffelmomentje hebt met je kind of bijvoorbeeld samen huiswerk maakt of een boek leest, kunnen de luizen zich ook in jouw haar en bij uitbreiding in het haar van andere gezinsleden nestelen. Het is zelfs goed mogelijk dat je na een besmetting de volwassen luizen, die 3 – 4 mm groot zijn, ziet kruipen in het haar. Luizen voorkomen wanneer een gezinslid met luizen besmet is, is dus niet zo evident.

 

Luizen bij volwassenen

Nu je weet hoe een luizenbesmetting verloopt, is het dus belangrijk om ook het haar van andere gezinsleden inclusief dat van jezelf te controleren op luizen. Luizen kunnen zich immers ook in het haar van volwassenen nestelen.

Bij volwassenen hebben luizen net dezelfde symptomen als bij kinderen: jeuk in het haar of zichtbare luizen en neten. Let wel, luizen kunnen ook zonder directe symptomen voorkomen. Het is dus goed mogelijk dat je ook zonder jeuk al besmet bent met luizen. Of het kan ook zijn dat je wel neten hebt, maar nog geen luizen. Ook dan is een effectieve behandeling noodzakelijk.

 

Een efficiënte manier om luizen te herkennen bij jezelf

Sowieso is het een goed idee om wanneer een gezinslid besmet is met luizen, ook bij alle andere leden van het gezin een controle te doen. De meest gedetailleerde en efficiënte manier om te controleren op luizen en om  luizen te herkennen in het haar is de nat-kam-methode. Daarbij kam je met een luizenkam het hele haar door van het ene oor naar het andere en weer terug. Om luizen te herkennen bij jezelf, vraag je dus best aan iemand anders om ook jouw haar volgens de nat-kam-methode door te kammen.

Je gebruikt overigens het best een witte luizenkam, omdat de luizen en neten op die kam goed zichtbaar zijn. Als je de luizen op de kam immers niet ziet zitten, is er een risico dat je ze weer in het haar kamt. Dus voldoende lang en goed kammen is de boodschap.

Bovendien veeg je het best na elke kambeweging je kam af aan een wit keukenpapier. Op die manier kan je zien of er nog luizen op de kam zitten.

Daarnaast controleer je best extra op de plaatsen waar luizen zich graag nestelen. Dat zijn de warme en vochtige plaatsen in het haar en op de hoofdhuid: meer specifiek dicht op de hoofdhuid, in de nek en achter de oren.

 

Verwar neten niet met schilfers!

Wanneer je je haar uitvoerig controleert op luizen, is het goed mogelijk dat je witte puntjes tegenkomt. Bij volwassenen en pubers is het ook mogelijk dat die witte puntjes geen neten zijn, maar schilfers, ook wel roos genoemd.

Je kan het best neten en roos uit elkaar houden door te kijken naar de kleverigheid van de witte puntjes. Zijn de witte puntjes los en overal in het haar aanwezig? Liggen ze bovendien ook op de schouders? Dan heb je wellicht met roos te maken.

Plakken de witte puntjes echter in het haar en zitten ze vooral dicht bij de hoofdhuid? Dan is de kans groter dat het neten, de eitjes van luizen zijn.

 

Ik heb luizen in mijn haar gevonden: wat nu?

Wanneer je denkt luizen te herkennen bij jezelf, is het belangrijk dat ook jouw haar behandeld wordt met een doeltreffend behandelproduct tegen luizen. Natuurlijke manieren om luizen te behandelen, zoals luizen bestrijden met azijn of met kokosolie, zijn echter onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd om definitief van de luizen af te geraken.

Ook binnen de specifieke luizenproducten is er heel wat keuze. Je doet er dan ook goed aan om te kiezen om luizen en neten te bestrijden met een shampoo of spray die fysiek op de luizen inwerkt en die geen pesticiden bevat.

Zo’n shampoo of spray vind je in het gamma van Silikom. De producten van Silikom werken fysiek op de luizenen bevatten geen pesticiden. De producten van Silikom zijn veilig in gebruik voor het hele gezin, dus ook als je luizen meent te herkennen bij jezelf.

 

Nuttige artikels
14.01.2019
Natuurlijke middelen tegen luizen?

De natuurlijke middelen die gebruikt worden om luizen te proberen bestrijden zijn talrijk. Kokosolie, (appel)azijn of lavendel zijn voorbeel…

Lees verder

14.01.2019
Luizen behandelen met de nat-kam-methode

Kammen, kammen, en nog eens kammen. Wanneer er luizen gesignaleerd zijn op school, is kammen vaak de eerste raad die wordt gegeven.

Lees verder

18.01.2019
Luizen behandelen met producten op basis van dimeticone

Van de nat-kam-methode, tot luizen bestrijden met natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld azijn: wie met luizen geconfronteerd wordt, krijgt…

Lees verder

16.01.2019
Luizen bestrijden met azijn

Binnen de natuurlijke middelen om luizen te bestrijden staat azijn bovenaan het lijstje van traditionele middeltjes die gebruikt worden in e…

Lees verder

17.02.2019
Het verschil tussen luizenspray en luizenshampoo

Misschien herken je de volgende situatie wel: je staat bij de apotheek om een product te kopen om luizen te behandelen. Je twijfelt echter o…

Lees verder

05.03.2019
Helpt een elektrische luizenkam tegen luizen?

In dit artikel wordt het gebruik van een elektrische luizenkam uitgelegd. De elektrische luizenkam wordt het best gebruikt in combinatie met…

Lees verder

14.03.2019
Hoe moet ik mijn luizenkam reinigen?

Wanneer je de kans op een nieuwe besmetting wil voorkomen, is het belangrijk om na elke kambeurt de luizenkam grondig te reinigen. In dit ar…

Lees verder

28.03.2019
Kan een luizenspray luizen behandelen?

Hoe werkt een luizenspray om luizen te behandelen en wat zijn de voordelen? In dit artikel lees je er meer over.

Lees verder

09.04.2019
Een luizenshampoo kiezen: waar let je het beste op?

Hoe behandel je luizen met een luizenshampoo? Wat zijn belangrijke criteria om een luizenshampoo te kiezen? In dit artikel lees je daar meer…

Lees verder

19.04.2019
Luizen bestrijden met een stijltang

Dit artikel geeft een antwoord op de vraag of je luizen effectief kan bestrijden met een stijltang.

Lees verder

26.04.2019
Luizen bestrijden met Listerine

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de vraag of Listerine-mondwater een doeltreffend middel is om luizen te bestrijden.

Lees verder

06.05.2019
Luizen bestrijden met kokosolie

Kokosolie wordt naast andere natuurlijke middelen soms gebruikt om luizen te bestrijden. Maar is dat wel een effectieve behandelmethode tege…

Lees verder

15.05.2019
Luizen voorkomen met lavendel

Lavendel wordt soms gebruikt om een luizenbesmetting te voorkomen. Maar biedt het gebruik van lavendle wel garantie om een luizenplaag tegen…

Lees verder

29.05.2019
Komen luizen bij volwassenen ook voor?

Ook volwassenen kunnen worden besmet met luizen. Meestal gebeurt die besmetting via hun eigen kind. Lees er hier meer over.

Lees verder

17.06.2019
Hoe kan ik hoofdluis bij mijn kind behandelen?

Er doen heel wat tips de ronde om hoofdluis te behandelen. Hier lees je over een effectieve behandelmethode tegen hoofdluis.

Lees verder

06.06.2019
Neten: het hardnekkigste van een luizenplaag

Neten zijn de eitjes van luizen. Ze zijn erg hardnekkig omdat ze zo klein en kleverig zijn. Lees er in dit artikel meer over.

Lees verder

04.09.2019
De eitjes van luizen: ze blijven graag plakken

Ze zijn moeilijk zichtbaar en blijven kleven in het haar. De eitjes van luizen zijn dan ook niet evident om van af te geraken. Lees hier hoe…

Lees verder

18.09.2019
Is het waar dat luizen kunnen springen of vliegen?

Wanneer ouders zich afvragen hoe de luizen in het haar van hun kind terechtgekomen zijn, vragen ze zich af of luizen kunnen springen of vlie…

Lees verder

25.09.2019
Luizen: wat zijn de typische symptomen?

De meeste mensen herkennen jeuk als een van de typische luizensymptomen. Toch kunnen luizen ook zonder jeuk voorkomen. Lees er in dit artike…

Lees verder

09.10.2019
Hoe ziet een luis er nu eigenlijk uit?

Bij een luizencontrole is het handig om te weten hoe een luis eruit ziet. Hier lees je het antwoord op deze vraag.

Lees verder

25.10.2019
Weten hoe neten eruit zien, doet ze doeltreffender behandelen

Door te weten hoe neten eruitzien kan je ze doeltreffender behandelen en raak je sneller van de luizenbesmetting af.

Lees verder

15.11.2019
Hoofdluis behandelen: beddengoed wassen?

In de strijd tegen luizen willen ouders vaak alles doen om van die vervelende beestjes af te geraken. Is het nodig om, terwijl je hoofdluis …

Lees verder

14.01.2020
Lees hier alles over de beste luizenshampoo

Hoe vind je de beste luizenshampoo in het grote aanbod dat op de markt is? Lees er hier alles over.

Lees verder

25.02.2020
Waar kunnen luizen niet tegen?

In dit artikel kom je het antwoord op de vraag ‘waar kunnen luizen niet tegen’ te weten. Achterhaal hoe je ze kan voorkomen maar ook hoe je …

Lees verder

07.04.2020
Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder

07.04.2020
Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder