• 5/01/2021

Een officiële diagnostische test die de diagnose van voedselintolerantie bevestigt, bestaat niet. Maar met de hulp van je huisarts, diëtist en gastro-enteroloog kan je wel nagaan of je eventueel een voedselintolerantie voor bijvoorbeeld lactose, fructose of histamine hebt. Een eliminatiedieet kan hierbij helpen, zodat je over kan gaan tot de behandeling van je klachten.

Naar schatting heeft 10% van de bevolking1 regelmatig last van symptomen die op een voedselintolerantie wijzen: hoofdpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid.  Maar wat is een voedselintolerantie precies en bestaat er een diagnostische test? Hoe weet je zeker of er voedingsmiddelen zijn die je lichaam niet goed kan verdragen? We doen het uit de doeken en geven een antwoord op volgende vragen:

Wat is een voedselintolerantie?

Wist je dat een voedselintolerantie niet hetzelfde is als een voedselallergie? Je lichaam kan op twee manieren overgevoelig reageren op voeding. In de eerste plaats heb je de voedselallergie, waarbij je lichaam bepaalde voedingsmiddelen onterecht als binnendringers ziet en je immuunsysteem hard aan het werk gaat om die te bestrijden.

Dit is fundamenteel anders dan een voedselintolerantie, waarbij het immuunsysteem niet speelt. In dit geval is er sprake van een enzymtekort, waardoor je lichaam er niet in slaagt om bepaalde voedingsstoffen voldoende – of in bepaalde gevallen zelfs helemaal niet – te verwerken of af te breken. Enkele typische voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie, histamine-intolerantie en fructose-malabsorptie.

Lees meer: Voedselintolerantie, wat is dat precies?

Voedselintoleranties ze zijn moeilijk te testen

Voedselintoleranties, ze zijn moeilijk te testen?

Vermoed je dat je last hebt van een voedselintolerantie? Dan hebben we slecht nieuws: het kan enkele weken tot maanden duren alvorens je een definitieve diagnose kan stellen. Het is immers erg moeilijk om voedselintoleranties te meten, maar het is zeker niet onmogelijk.

Wel is er een onderscheid tussen een voedselintolerantie en voedselallergie, ook qua tests. Een voedselallergie kan je namelijk wel gemakkelijk testen. En afhankelijk van hoe zwaar je klachten zijn, kan het zeker interessant zijn om een bezoekje te brengen aan de huisarts om een eventuele allergie uit te sluiten (of te bevestigen). Hij of zij kan dit doen aan de hand van vraaggesprek, bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, provocatietest of huidpriktest, waarbij het allergeen waar je mogelijks allergisch aan bent in gecontroleerde hoeveelheden wordt toegediend door de arts.

Bestaat er een test op voedselintolerantie met terugbetaling?

Online kan je heel wat tests op voedselintolerantie vinden, maar deze zijn veelal onzin. Veel websites claimen dat ze dé oplossing hebben: chemische analyses van urine, bioresonantie, testen op specifieke IgG-antistoffen of toegepaste kinesiologie. En hoewel een maag- en darmspecialist soms dergelijke testen voorschrijft om een eerste indicatie van het probleem te krijgen, zijn ze vrij onbetrouwbaar en kunnen ze niet helemaal uitsluiten waar ongemakken exact vandaan komen. Wat wel vaststaat is er dat geen officiële test op voedselintolerantie met terugbetaling bestaat.

Wat is de meest aanbevolen manier om te testen op voedselintoleranties?

Goed nieuws dit keer! Er bestaan immers wel degelijk manieren om uit te maken of je last hebt van een voedselintolerantie en we raden je zeker aan om dat te onderzoeken, want zo weet je ook waar die vervelende symptomen precies vandaan komen en kan je je voedselintolerantie correct gaan behandelen.

De eerste stap die je moet nemen wanneer je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt, is een afspraak maken bij de huisarts. Hij of zij zal je helpen om een diagnose te stellen aan de hand van volgende onderzoeken:

  • Een vraaggesprek tussen arts en patiënt, waarbij je arts zal trachten vast te stellen wat de exacte boosdoener van je symptomen kan zijn.
Wat is de meest aanbevolen manier om te testen op voedselintoleranties
  • Een eliminatiedieet met voedingsdagboek om te helpen bepalen op welke voedingsstof je lichaam overgevoelig reageert. Het gebeurt steeds met de professionele hulp van een diëtist, die jou aan de hand van deze test zal helpen om je tolerantie tegenover bepaalde voeding te ontdekken en analyseren. Het proces is simpel: je schrapt bepaalde voedingsstoffen uit je dieet voor 4 à 6 weken en voert beetje per beetje nieuwe producten weer in. Hierbij noteer je nauwgezet in je voedingsdagboek wat je precies eet en hoe je lichaam daarop reageert. Waren de klachten weg tijdens het dieet, maar komen ze terug wanneer je bepaalde voedingsmiddelen opnieuw invoert? Dan vergroot de kans dat je symptomen afkomstig zijn van een intolerantie voor bijvoorbeeld lactose, fructose of histamine.

  • Ook een gastro-enteroloog (maag-darm-leverarts) speelt een rol in het traject die je als patiënt aflegt om je te laten testen op voedselintolerantie. Ze zijn gespecialiseerde in maag-, darm- en leverziekten (de ziekte van Crohn, hepatitis, galstenen, tumoren...) en worden bij het proces betrokken om eventuele ernstige onderlinge oorzaken uit te sluiten.

 

Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze algemene pagina over voedselintolerantie, waar we dieper ingaan op de soorten en behandelingen.