• 24/02/2020

Het hoeft geen introductie, maar jeukende bultjes op je lichaam zijn ongelooflijk vervelend, vooral wanneer ze uit het niets verschijnen. Je weet niet waar ze opeens vandaan komen, kan niet stoppen met krabben en je vraagt je af of ze ernstig zijn. In de meeste gevallen gaan ze vanzelf weer weg, maar soms kunnen ze een indicatie zijn van een chronische aandoening. Maar hoe weet je wat bij jou het geval is?

Soorten jeukende bultjes

Jeukende bultjes zijn er in alle maten, vormen en kleuren. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoe de bultjes op je lichaam er precies uitzien en dit zo gedetailleerd mogelijk proberen te beschrijven, aangezien dit een eerste factor is om de achterliggende oorzaak te bepalen. Het is een goed idee om foto’s te nemen, want in sommige gevallen verdwijnen en verschijnen de bultjes steeds opnieuw.

Jeukende bultjes op je lichaam kunnen er onder andere als volgt uitzien:

  • Rode en paarsrode bultjes, al dan niet met een bleek middenvlak
  • Ringvormige jeukende bultjes en plakkaten (in verschillende groottes)
  • Rode, bleekroze of bleke blaasjes
  • Puskopjes of puistkopjes (kleine bultjes met een puntje pus in het midden)
  • Rode vlekken (in verschillende groottes)
  • Witte jeukende bultjes
  • Bandvormige rankschikking van blaasjes of puntjes naast elkaar
  • Paarsrode of bleekrode platte bultjes

 

Naast de vorm en kleur van de bultjes, kan ook de locatie van de bultjes op je lichaam een indicatie zijn om te bepalen waar je klachten precies vandaan komen. Daarnaast kan je ook rode bultjes op je huid hebben terwijl je geen last hebt van jeuk. Het is belangrijk om al deze factoren samen te nemen en er rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar de exacte oorzaak en behandeling.

Mogelijke oorzaken voor jeukende bultjes

Heb je jeukende bultjes op je lichaam? Die kunnen afkomstig zijn van een heleboel verschillende zaken (ziektes, insectenbeten, allergische prikkels, contact tussen lichaam en stof, …), dus het is niet altijd gemakkelijk om de oorzaak te bepalen. Maar de vorm, kleur en locatie kunnen een goede indicatie geven.

Mogelijke oorzaken voor jeukende bultjes

Een aandoening die veelal gepaard gaat met jeukende bultjes op je lichaam is netelroos, ook wel galbulten, urticaria of angio-oedeem genoemd. Het is een allergische huidreactie van je lichaam en kent verschillende oorzaken. Een volledig overzicht van de oorzaken en behandelingen van netelroos vind je hier.

Maar lang niet alle huidplekken zijn netelroos. Hier vind je een overzicht van veelvoorkomende uitlokkende   en situaties en hoe de bultjes op je lichaam er dan uitzien:

 

 

Uitlokkende factor of situatie

Vorm, kleur en locatie van de bultjes

Muggenbulten en andere insectenbeten, zoals vlooienbeten en beten van mieren, wespen, bedwantsen, teken, spinnen en eikenprocessierupsen.

Rode en paarsrode jeukende bulten op de plaats waar je gebeten werd. Het lijkt in de meeste gevallen op muggenbulten, maar de jeukende bulten kunnen eigenlijk ook afkomstig zijn van andere insecten.

Acne, ook wel puistjes genoemd.

Rode puntjes, al dan niet met pus, die irriteren en soms jeuken. Ze kunnen verschillende groottes hebben en komen voornamelijk voor op gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders.

Eczeem

Rode, droge, jeukende huid die kan schilferen. Je vindt ze vooral in de holtes van de huid, zoals bijvoorbeeld de knieën.

Contactallergie waarbij je lichaam reageert op parfum, leer of rubber.

Rode jeukende bultjes of plakkaten op de plaats waar je huid in contact geweest is met de stof in kwestie, zoals bijvoorbeeld op je armen en benen.

Allergische reactie op een specifiek geneesmiddel.

Rode jeukende bultjes of plakkaten over je volledige lichaam.

Zonneallergie.

Rode bultjes en in sommige gevallen zelfs blaasjes op de lichaamsdelen die blootgesteld geweest zijn aan de zon.

Schurft oftewel scabies (een besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door schurftmijt).

Rode en paarsrode bultjes op de polsen, oksels, geslachtsdelen, billen en tussen de vingers.

Warmte bultjes die ontstaan wanneer je huid te veel zweet in een warme omgeving (na inspanning, bij warm weer of wanneer je te dik gekleed bent).

Rode of paarsrode bultjes op je gezicht, nek, liezen en oksels.

Psoriasis, een overreactie van je immuunsysteem dat leidt tot versnelde productie van de cellen in je opperhuid.

Rode, schilferige vlekken die ruw en ongelijkmatig kunnen zijn, misschien wat jeuken en vooral ontstaan op je hoofdhuid, ellebogen en knieën.

Folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes (ook haar follikels genoemd).

Kleine rode bultjes en puistjes, voornamelijk op je armen en benen, rug, billen en gezichtshuid.

Contact met planten zoals brandnetel en berenklauw.

Rode of bleekroze bultjes die erg jeuken en soms zelfs pijn doen. Ze verschijnen op de plekken waar je lichaam in contact is gekomen met de plant.

Ringworm, wat een infectie met een huidschimmel is.

Rode, ringvormige plekken op plaatsen waar je huid vochtig is (zoals bijvoorbeeld je billen en je oksels).

Waterpokken, een gekende en besmettelijke kinderziekte. Of gordelroos, een opflakkering van het waterpokkenvirus.

Rode bultjes, puskopjes en blaasjes die erg jeuken, branden en pijn doen. Ze ontstaan vooral op de romp, armen, benen en gezicht.

Zwemmersjeuk, een onschuldige kwaal waarbij je lichaam zo’n tien à dertig minuten na je zwempartij reageert op de larven van platwormen die in water leven.

Kleine, rode jeukende bultjes.

Bepaalde kinderziekten zoals de mazelen, roodvonk, rode hond, vijfde ziekte en zesde ziekte.

Vlekjes of blaasjes op de huid.

 


Zoals je wel kan zien, zijn er een ontelbaar veel soorten met nog meer oorzaken voor de jeukende bultjes die plotseling op je lichaam verschenen zijn. Het is dus niet altijd gemakkelijk om meteen te ontdekken van waar je bultjes komen. Om die reden kan het handig zijn om de hulp en raad van je arts of apotheek te vragen. 

Wat te doen als je plotseling jeukende bultjes krijgt?

Een eerste belangrijke stap is niet panikeren. Jeukende bultjes kunnen erg vervelend zijn en lijken vaak heel ernstig, maar ze zijn in de meeste gevallen erg onschuldig. Vaak verdwijnen ze ook weer vanzelf na enkele weken, dus er is meestal weinig om je zorgen over te maken zolang het niet blijft aanslepen.

Wat te doen als je plotseling jeukende bultjes krijgt?

Een tweede stap is achterhalen wat de precieze oorzaak is. Wil je graag weten waar je bultjes juist vandaan komen? Dan kijk je best even terug in de tijd. Wat heb je allemaal gedaan in de afgelopen uren of dagen? Ben je gaan zwemmen? Is je lichaam in contact gekomen met iets? Zijn er andere symptomen en heb je misschien een infectie? Dit kan wat omslachtig zijn, aangezien het niet altijd meteen duidelijk is wat nu juist de boosdoener is. Je zal waarschijnlijk heel wat dingen bedenken, dus voor doorslaggevend advies ga je best even langs bij de arts.

In vele gevallen zal je arts op zicht kunnen vaststellen wat het probleem is, zeker wanneer je last hebt van een veelvoorkomende aandoening als netelroos. En indien er twijfel is, dan kan je dokter verder onderzoek doen via bloed, urine of ook een huidbiopsie.

En indien er twijfel is, dan kan je dokter verder onderzoek doen via bloed, urine of ook een huidbiopsie.

Als laatste stap ga je op zoek naar de geschikte oplossing voor jouw klachten, wat vaak gepaard gaat met een aanpassing in levensstijl.

Hoe behandel je de bultjes en verlicht je de jeuk?

Er zijn enorm veel verschillende mogelijke oorzaken voor de jeukende bultjes op jouw lichaam en de precieze behandeling hangt bijgevolg ook af van de exacte oorzaak. Er is jammer genoeg geen one-size-fits-all, hoe handig dat ook zou zijn, maar hier vind je een overzicht van enkele behandelingen die kunnen helpen:

  • Aanpassingen aan je levensstijl en preventie. In sommige gevallen zijn je bultjes afkomstig van allergische reacties (zoals bijvoorbeeld een zonneallergie) of lichamelijk contact van je lichaam met bepaalde stoffen (zoals bijvoorbeeld rubber of brandnetel). Vermijd zoveel mogelijk die prikkels en je bultjes verdwijnen weer vanzelf. Heb je bijvoorbeeld te maken met netelroos door histaminerijke voeding dan vermijd je best deze specifieke voedingsmiddelen of vul je je dieet best aan met het enzym diamine-oxidase. Je vindt het in Daosin, een dieetvoeding voor medisch gebruik dat kan helpen om klachten ten gevolge van histamine-intolerantie te verminderen.
  • Stop met krabben. Dit brengt tijdelijk verlichting, maar leidt op lange termijn alleen maar tot meer jeuk en kan schade brengen aan de huid.
  • Neem een lauwwarme douche, dit zal tijdelijk je klachten verminderen.
  • Verwijder de bron van irritatie, zoals bijvoorbeeld het gif van een insectenbeet. Indien je last hebt van bijvoorbeeld bedwantsen of wespen in huis, dan kan je altijd een professionele ondierverdelger inschakelen om van het ongedierte af te geraken.
  • Vermijd stress. In geval van netelroos bijvoorbeeld wordt aangeraden om zo veel mogelijk stress te vermijden, want stress kan de jeuk van je bultjes veel erger maken. Ook bij andere aandoeningen kan dit effect hebben.
  • Vul een kom water met een scheutje azijn en dep het mengsel op je jeukende bultjes. Dit zal in de meeste gevallen je jeuk verminderen.
  • In samenspraak met je arts kunnen bepaalde medicijnen ook soelaas bieden, zoals bijvoorbeeld antihistaminica en cortisone , kunnen verlichting bieden. Hierbij is het steeds dat je de exacte oorzaak van je jeukende bultjes bepaald werden, zodat je een behandeling op maat kan toepassen en de juiste medicatie kiest.
  • Gebruik een verkoelende crème, gel, poeder of zalf om je jeuk te verminderen. Water met een scheutje azijn kan ook helpen om de jeuk te laten afnemen. Of kies voor crèmes op basis van cortisone. Hiervoor ga je best eerst eens langs je huisarts, zodat je zeker de juiste dosering krijgt
Stop met krabben
Gebruik een verkoelende crème
Vermijd stress

Ben je vrij zeker van waar je bultjes komen? Dan hoef je niet naar de dokter, maar kan je gerust eerst langsgaan bij de apotheek. Hij of zij zal je een gepast middel kunnen adviseren, zoals bijvoorbeeld een zalfje tegen acne, zonneallergie of muggenbeten.

Ben je niet zeker waar je klachten vandaan komen? Dan wordt aangeraden om eerst naar de dokter te gaan, zodat je steeds jouw klachten juist kan gaan behandelen.

Ben je niet zeker waar je klachten vandaan komen? Dan wordt aangeraden om eerst naar de dokter te gaan, zodat je steeds jouw klachten juist kan gaan behandelen.

Denk je dat je jeukende bultjes misschien een verband kunnen hebben met een histamine-intolerantie of een andere voedselintolerantie? Hier lees je alles over voedselintoleranties en hoe je de kwaliteit in je leven opnieuw kan verbeteren.

DAOSiN

DAOSiN® helpt bij de afbraak van histamine.

Laat je voeding vol histamine links liggen? DAOSiN® is een supplement met het enzym diamineoxidase (DAO) dat je darmen helpt om histamine uit voeding af te breken.