Gemiddeld komen de eerste signalen van de overgang bij vrouwen rond de 45 jaar. Toch kan het zijn dat vrouwen al op veel jongere leeftijd in de menopauze komen. Zo treedt de vervroegde overgang soms zelfs al op rond de 20 of 25 jaar.

Voor die vroegtijdige menopauze kan een natuurlijke verklaring zijn, maar onder meer ook een behandeling tegen (borst)kanker via hormoon- of chemotherapie kan aan de basis van de vervroegde overgang liggen.

Voldoende informatie over wat je overkomt, is belangrijk in het verwerkingsproces. Vandaar vind je in wat volgt heel wat informatie over de vroegtijdige menopauze en wat je kan doen om die zo goed mogelijk door te komen.

Bovendien kan je ook steeds bij je arts terecht om de vroegtijdige menopauze en alles wat daarbij komt kijken te bespreken.

 Het is mogelijk dat je in de vervroegde menopauze bent als je jonger bent dan 40 en al minstens vier maanden niet meer gemenstrueerd hebt.

Wanneer spreek je van een vroegtijdige menopauze?

Wanneer je als vrouw jonger dan 40 jaar al minstens vier maanden niet meer gemenstrueerd hebt en je hormonenbalans zodanig gewijzigd is, kan het zijn dat je vroegtijdig in de overgang bent gekomen. Dat betekent dat je niet langer ovuleert ( of anders gezegd, je hebt geen eisprong meer) en dat je oestrogeengehalte daalt.

Ook is het gehalte van andere hormonen, zoals het FSH (follikelstimulerend hormoon) dat de groei van de eiblaasjes stimuleert en het LH (luteïniserend hormoon) hoger dan normaal.

Vrouwen ontdekken vaak dat ze niet meer menstrueren wanneer ze stoppen met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel. Een arts kan de vervroegde menopauze met een test vaststellen. Dat gebeurt meestal door een bloedonderzoek. De diagnose ‘vroegtijdige menopauze’ kan hard aankomen en psychologisch en emotioneel zwaar zijn.

Daarom is het belangrijk om te durven praten over de vervroegde overgang en ervaringen met anderen te delen.

Wat is POI?

De vervroegde overgang wordt ook wel ‘primaire ovariële insufficiëntie‘ (POI) of ‘prematuur ovarieel falen’ (POF) genoemd.
Die termen geven aan dat de eierstokken niet meer werken, dat er geen eiblaasjes meer groeien en er dus ook geen eisprong meer plaatsvindt.

Hormoon- of chemotherapie, een vaak voorkomende oorzaak van vroegtijdige menopauze

 Een vaak voorkomende oorzaak van de vervroegde menopauze is hormoon- of chemotherapie.

Hormoon- of chemotherapie is een vaak voorkomende oorzaak van vroegtijdige menopauze. Deze behandelingen blokkeren de werking van de natuurlijke hormonen zoals bijvoorbeeld oestrogeen.

Dat doen ze om de ontwikkeling van de ER (oestrogeenreceptor)-positieve kankercellen te verhinderen.

 Tijdens een behandeling met hormoon- of chemotherapie kan je last hebben van ongemakken als opvliegers.

Wie behandeld wordt met hormoon- of chemotherapie en daardoor in de vroegtijdige overgang komt, heeft vaak last van opvliegers en nachtelijk zweten. Om deze ongemakken te verlichten, bestaan er oplossingen met een niet-hormonaal werkingsmechanisme zoals Sérélys.

Net dankzij de niet-hormonale werking, kan Sérélys tijdens of na een behandeling met hormoon-of chemotherapie worden gebruikt. Sérélys is de natuurlijke, veilige en doeltreffende partner voor alle vrouwen die bovendien veilig gecombineerd kan worden met verschillende geneesmiddelen.

Maar denk eraan, veiligheid eerst. Praat vooraleer je producten gebruikt om warmteopwellingen en nachtelijk zweten tegen te gaan eerst met je arts of apotheker.

Warmteopwellingen door hormoon- of chemotherapie

Vrouwen die in de vroegtijdige menopauze gekomen zijn door hormoon-of chemotherapie, kunnen nog extra last hebben van warmteopwellingen en zweetaanvallen. Tijdens zo’n behandeling wordt de natuurlijke productie van oestrogeen geblokkeerd om de ontwikkeling van de kankercellen tegen te gaan.

Door de daling van het oestrogeen, wordt de kans op opvliegers en zweetaanvallen bij vrouwen en mannen die hormoon- of chemotherapie krijgen nog groter.

Ben je op zoek naar een natuurlijke oplossing met niet-hormonaal werkingsmechanisme?

Verlicht jouw ongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid met Sérélys® , de natuurlijke, veilige en doeltreffende partner van elke vrouw.

Wat zijn andere mogelijke oorzaken van vroegtijdige menopauze?

Er zijn heel wat oorzaken waardoor vrouwen in de vroegtijdige menopauze komen:

 Je kan ook natuurlijk in de vroegtijdige menopauze raken. Dat gebeurt als er onvoldoende eicellen over zijn.

Een natuurlijke vroegtijdige overgang.

Vrouwen worden geboren met 1-2 miljoen eicellen. Dat aantal neemt in de loop van het leven af en rond de menopauze zijn er ongeveer nog 1000 eicellen over. Als er onvoldoende eicellen over zijn, stopt de menstruatiecyclus. Wanneer je vervroegd in de menopauze komt, kan het zijn dat de voorraad eicellen al op jonge leeftijd is uitgeput.

 Ook door chromosoomafwijkingen kan de vervroegde menopauze optreden. De eicelvoorraad is dan van nature erg klein.

Chromosoomafwijkingen

Ook bij bepaalde chromosoomafwijkingen als de ziekte van Turner of het ‘fragiele-x-syndroom’ kan het zijn dat de eicelvoorraad al van bij de geboorte kleiner is.

 De vervroegde menopauze kan ook een genetische oorzaak hebben.

Genetisch

De oorzaak kan ook genetisch zijn. Daardoor kan de vervroegde overgang erfelijk bepaald zijn.

 Endometriose is ook een oorzaak van de vervroegde menopauze.

Endometriose

Endometriose, of woekering van het baarmoederslijmvlies kan ook een aanleiding zijn voor de vroegtijdige menopauze.

 Wanneer de eierstokken worden weggenomen, kom je als vrouw ook in de vervroegde menopauze.

Wegnemen eierstokken

Ook door het wegnemen van de eierstokken treedt de menopauze onmiddellijk en dus soms vroegtijdig in.

 Schildklierproblemen zijn een mogelijk oorzaak van de vervroegde menopauze.

Schildklier

Soms wordt de vervroegde overgang ook met de schildklier in verband gebracht. Dat kan te maken hebben met bepaalde auto-immuunziekten.

Veiligheid eerst

Maar denk eraan, veiligheid eerst. Praat vooraleer je producten gebruikt om warmteopwellingen en nachtelijk zweten tegen te gaan eerst met je arts of apotheker.

Welke symptomen brengt de vroegtijdige overgang met zich mee?

De symptomen van de vroegtijdige menopauze zijn vergelijkbaar met die van de perimenopauze (deze vormt de overgang naar de uiteindelijke menopauze.

Ze begint wanneer je eierstokken niet langer regelmatig het hormoon “oestrogeen” aanmaken). Vaak duiken die symptomen op wanneer een vrouw stopt met haar hormonale anticonceptie.

Er zijn heel wat ongemakken waar een vrouw last van kan hebben onder invloed van de vroegtijdige overgang. Vaak voorkomende symptomen die overigens vergelijkbaar zijn met die van de perimenopauze zijn:

 Vroegtijdige menopauze kent dezelfde ongemakken als de menopauze rond de leeftijd van 51 jaar.
  • Opvliegers en nachtelijk zweten

  • Psychologische klachten zoals stemmingswisselingen (prikkelbaarheid), concentratieproblemen, angstaanvallen en hartkloppingen

  • Onregelmatige menstruatiecyclus

  • Minder zin in seks door vaginale droogte

  • Haaruitval en broze nagels

  • Gewichtstoename

  • Urineverlies of urineweginfecties

Hoe pak je de ongemakken van de vroegtijdige menopauze aan?

 Voor de ongemakken die gepaard gaan met de vervroegde menopauze bestaan er ook een aantal oplossingen.

Welke oplossingen bestaan er?

Voor de ongemakken die bij de vervroegde overgang horen, zijn een aantal oplossingen beschikbaar die ook worden gebruikt om ongemakken op te lossen die bij de (peri)menopauze horen.

Zo kan er hormonale substitutietherapie (HST) voorgeschreven worden. Het is echter belangrijk om te weten dat HST in geen geval gebruikt mag worden in combinatie met hormoon- of chemotherapie. Wanneer je in de vroegtijdige menopauze gekomen bent door hormoon- of chemotherapie, is HST voor jou dus geen veilige oplossing.

Gelukkig bestaan er natuurlijke oplossingen met een niet-hormonaal werkingsmechanisme die je wel mag gebruiken.

 Een gezonde levensstijl kan helpen om de ongemakken die gepaard gaan met de vervroegde menopauze te onderdrukken.

Een gezonde levenswijze

Daarnaast is het ook erg belangrijk om er een gezonde levenswijze op na te houden: voldoende bewegen, niet roken, alcohol matigen en weinig zout en slechte vetten eten.

Bovendien wordt door de verminderde oestrogeenproductie ook het risico op botontkalking groter. Daarom moeten vrouwen die in de vroegtijdige menopauze komen zeker ook hun vitamine D-gehalte op peil te houden.

Dat doen ze best door een vitamine D-supplement in te nemen.