Van welke symptomen tijdens de menopauze hebben vrouwen vooral last?

De menopauze zelf kent weinig symptomen. Het is vooral in de periode die aan de menopauze voorafgaat, de zogenaamde perimenopauze , dat je symptomen kan ervaren die best vervelend zijn en die een invloed hebben op je levenskwaliteit.

Vooraleer vrouwen in de effectieve menopauze terechtkomen, moeten ze immers vaak doorheen een overgangsperiode die heel wat ongemakken met zich meebrengt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen typische en atypische ongemakken van de menopauze. De typische ongemakken worden veroorzaakt door de verminderde oestrogeenproductie.

Van atypische ongemakken kan je ook buiten de menopauze om last hebben, maar vaak spelen ze in de overgansperiode meer op.

Wat zijn de voornaamste symptomen?

Tijdens de perimenopauze menstrueer je onregelmatig. Dat is vaak het eerste ongemak dat vrouwen opmerken.

Onregelmatige menstruatiecyclus

Een onregelmatige menstruatiecyclus die korter of langer kan duren en overvloediger of lichter kan zijn. 

Zo is tijdens de premenopauze het bloedverlies nog normaal, maar kunnen vrouwen tijdens de perimenopauze vaker last hebben van bloedverlies dat onregelmatig, lichter of overvloediger en vroeger of later dan de regelmatige menstruactiecyclus kan zijn.

Ook kunnen vrouwen tijdens perimenopauze van een bruinige afscheiding last hebben. 

77% van de vrouwen heeft last van opvliegers en nachtelijk zweten. Dat komt omdat je oestrogeengehalte daalt.

Opvliegers & nachtelijk zweten

77% van de vrouwen heeft last van opvliegers en nachtelijk zweten. Omdat de hoeveelheid oestrogenen in het bloed daalt, wordt de natuurlijke thermostaat ontregeld.

Daardoor reageert je lichaam heel snel alsof er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Op die symptomen van de perimenopauze wordt in wat volgt dieper in gegaan.

Symptomen menopauze - Pijn tijdens vrijen / uitdrogen slijmviezen

Pijn tijdens vrijen / uitdrogen slijmviezen

In de overgangsperiode worden de slijmvliezen in de ogen, de neus en de vagina droger door de lagere oestrogeenproductie.

Daardoor kunnen vrouwen last hebben van vaginale droogheid en pijn tijdens het vrijen.

Tips om opvliegers te verlichten:

Opvliegers zijn vervelende warmteopwellingen die opstijgen van de borst naar het gezicht. Ze gaan vaak gepaard met roodheid, een verhoogde hartslag en met bijzonder onaangenaam zweten.

Na een warmteopwelling kunnen er ook koude rillingen volgen. Opvliegers kunnen tot 30 keer per dag optreden en kunnen een paar minuten aanhouden.

Trek dunne kledingstukken in laagjes aan. Dan kan je een laagje uittrekken wanneer je een opvlieger hebt.

Trek dunne kledingstukken in laagjes boven elkaar aan. Zo kan je iets uittrekken als je een opvlieger hebt.

Om menopauzesymptomen als opvliegers te vermijden, kijk je best uit met gekruid eten en cafeïnehoudende dranken.

Kijk uit met pikant gekruid eten, cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee of cola en ook alcohol. Deze kunnen opvliegers in de hand werken.

Ademhalingstechnieken kunnen helpen om rustig te blijven tijdens een opvlieger.

Ook je ademhalingstechniek kan helpen om opvliegers te beheersen. Adem langzaam en diep in via je neus wanneer je een opvlieger voelt aankomen. 

Hou je adem dan 5 seconden in en adem dan weer heel langzaam uit via je neus. De opvlieger zal dan minder heftig zijn.

Tips om nachtelijk zweten te verlichten:

Als je slaap vaak onderbroken wordt door die nachtelijke opvliegers, kan dat leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Lakens en nachtkledij in natuurlijke materialen ademen meer en voeren de lichaamswarmte makkelijk af.

Kies voor beddengoed en nachtkleding van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen. Deze materialen ademen goed, waardoor je lichaamswarmte makkelijk wordt afgevoerd. Bovendien drogen ze snel.

Een frisse kamer helpt om menopauzesymptomen als nachtelijk zweten tegen te gaan.

Zorg voor een koele, goed verluchte slaapkamer.

Een icepack onder je hoofdkussen zorgt voor verkoeling tijdens nachtelijk zweten, een typisch symptoom van de menopauze.

Leg een coldpack onder je kussen voor je gaat slapen. Draai dan je kussen om: zo kan je bij nachtelijke opvliegers voor verkoeling zorgen.

Wat is de oorzaak van opvliegers en nachtelijk zweten?

Een bepaald deel van je hersenen regelt je temperatuur en het hormoon oestrogeen heeft daarop een belangrijke invloed. Als de hoeveelheid oestrogeen in het bloed daalt, raakt het warmtecentrum in de hersenen ontregeld. Daardoor krijgt die interne ‘thermostaat’ soms een verkeerd ‘te warm’ signaal binnen.

Zo hoeft de lichaamstemperatuur maar een klein beetje te stijgen, bijvoorbeeld door een kopje koffie, een inspanning of een emotie, en het lichaam reageert alsof er sprake is van een veel te hoge lichaamstemperatuur. Daarop openen de bloedvaten van de huid zich om meer bloed naar de huid te transporteren. Daardoor ga je zweten: je lichaam probeert immers de overtollige warmte kwijt te raken.

 

Stemmingswisselingen zijn vaak voorkomende menopauzesymptomen.

Stemmingswisselingen en gewichtstoename

De oorzaak van humeurigheid en stemmingswisselingen is je hormoonbalans. Je lichaam maakt steeds minder zogenaamde ‘gelukshormonen’ aan als serotonine en endorfine.

Daardoor kan je je vaker rusteloos, prikkelbaar, somber of zelfs depressief voelen.

Ook gewichtstoename is een typisch symptoom tijdens de menopauze.  

Hoe worden de symptomen van de menopauze verlicht?

In het geval van de menopauze wordt er niet echt over een behandeling gesproken, omdat de menopauze geen ziekte maar een natuurlijk proces is. Toch kunnen de ongemakken die ermee gepaard gaan best vervelend zijn. Om die ongemakken te verlichten, ga je best te rade bij je huisarts of gynaecoloog.

Die kan bovendien testen of bij jou de menopauze is begonnen via een bloedonderzoek. Om de symptomen van de overgang onder controle te krijgen, zijn er verschillende mogelijke oplossingen.

Het is mogelijk dat je arts je medicatie voorschrijft om de symptomen van de menopauze te verlichten.

Wanneer je in de menopauze bent, kan een arts je medicatie voorschrijven om je ongemakken te verminderen. Die medicatie is meestal op basis van hormonen die de oestrogeenproductie nabootsen.

Dat noemt men ‘hormonale subsitutietherapie’ (HST). Hormonale anticonceptiemiddelen om de symptomen van de overgang te verlichten zoals de hormonenspiraal en de pil worden tijdens de perimenopauze dan ook vaak verder genomen. Ook om niet zwanger te worden, wat in die periode nog steeds kan.

Medicatie met hormonen mag je nooit gebruiken zonder een arts te raadplegen.

Medicatie die hormonen bevat, mag echter nooit gebruikt worden zonder een arts te raadplegen. Bovendien is het voor vrouwen die behandeld worden of werden met hormonen- of chemotherapie af te raden om hormonen te gebruiken om de symptomen van de menopauze te verlichten.

Dat komt omdat de hormonen zouden kunnen interageren met de behandeling, waardoor de werking van de therapie kan verminderen. Er bestaan echter ook veilige alternatieven met een niet-hormonaal werkingsmechanisme om de symptomen van de menopauze te verlichten.

Een doeltreffende en veilige oplossing zonder hormonaal werkingsmechanisme

Sérélys® is een natuurlijk product op basis van gepantenteerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels aangewezen bij opvliegers, tijdelijke vermoeidheid en prikkelbaarheid gelinkt aan de menopauze.

Dankzij het niet-hormonale werkingsmechanisme van Sérélys, mag het ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.

2 tabletten per dag in 1 inname voor een optimale werking.