Ben je in de menopauze?

Kan ik via een test bepalen of ik in de menopauze ben?

De eerste symptomen van de menopauze zijn niet altijd duidelijk vast te stellen. Een test kan uitsluitsel bieden.

Veel vrouwen tussen de 45 en 55 jaar vragen zich af hoe ze zeker kunnen weten of ze in de menopauze zijn. Op die leeftijd kan het best zijn dat je als vrouw nog een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt. Het is dus mogelijk dat de eerste symptomen van de overgang onder invloed van anticonceptiemiddelen als een spiraaltje en de pil zich niet zo duidelijk aandienen. Wanneer je twijfelt of je in de overgang bent, bestaan er verschillende mogelijkheden om de menopauze via een test te laten vaststellen. In wat volgt, lees je daar meer over.

Hoe weet ik zeker of ik in de overgang ben?

Elke vrouw beleeft haar overgangsjaren anders. Zo verschilt de leeftijd waarop de overgang begint van vrouw tot vrouw en is die aanloop naar de menopauze qua duurtijd bij elke vrouw anders. Bovendien komen sommige vrouwen de menopauze door zonder al te veel last, maar wordt bij andere vrouwen de levenskwaliteit serieus gehinderd door de typische ongemakken die met de perimenopauze of overgang gepaard gaan.

Een van de eerste symptomen van de overgang die je als vrouw zal merken is een onregelmatige menstruatie. Je menstruatie kan heviger of net minder zijn dan normaal, maar ze kan ook een paar maanden na elkaar wegblijven om dan vervolgens weer een aantal maanden normaal te zijn. Die verstoorde menstruatiecyclus is te verklaren door de verandering in de hormonenbalans van een vrouw. Een vrouw in de overgang produceert immers minder oestrogeen en progesteron omdat de hoeveelheid eicellen afneemt.

Naast de onregelmatige menstruatiecyclus zijn er ook een aantal andere signalen van de overgang zoals opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Ook kan tijdens de menopauze het gewicht schommelen omdat het metabolisme van een vrouw dan vertraagt.

Vaststellen of je in de menopauze bent? Doe de online test!

Online test

Ben je in de menopauze? Doe de online test!

Heb je last van ongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid en vermoeidheid? Wil je alvast een eerste indicatie of de menopauze bij jou kan begonnen zijn?

Je kan ook via een zelftest bepalen of je in de menopauze bent.

Zelftest

Zelftest kan bepalen of je in de menopauze bent

Bij zowel de zelftest als de bloedtest wordt de hoeveelheid Follikelstimulerend hormoon (FSH) gecontroleerd. In aanloop naar de menopauze stijgt dat hormoon immers. Het FSH stimuleert in de hypofyse de productie van oestrogeen, dat zorgt voor de rijping van de eicellen. Wanneer er voldoende oestrogeen is aangemaakt, daalt de hoeveelheid FSH weer. Omdat er niet veel eicellen overblijven rond de leeftijd van de menopauze, daalt de productie van oestrogeen, maar blijft het lichaam wel FSH aanmaken. Het gehalte FSH in het bloed en in de urine is dus een indicator voor de menopauze. Een zelftest via de urine kan je bij de apotheker kopen. Het is belangrijk om die zelftest een aantal keer te herhalen, omdat de hoeveelheid FSH doorheen de veranderde menstruatiecyclus kan schommelen.

Wil je echt zeker weten of je in de menopauze bent? Dan kan je de menopauze via een bloedtest met zekerheid vaststellen.

Bloedtest

Zekerheid? Doe een bloedtest!

Je kan bij je huisarts terecht om de menopauze laten vaststellen via een bloedtest. Die bloedtest biedt overigens ook meer zekerheid. Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest en van de ongemakken die je ondervindt, kan je met je arts op zoek gaan naar oplossingen om die ongemakken te verminderen. Er wordt in het geval van menopauze niet echt over een behandeling gesproken omdat het een natuurlijk proces betreft en geen aandoening is.