• 29/04/2020

De overgang is voor een vrouw een periode van verandering. Niet alleen fysiek, maar ook psychologisch kan dat best een impact hebben op je welbevinden en je zelfbeeld. Ook je seksualiteit kan beïnvloed worden door allerlei factoren: biologische, lichamelijke, psychologische en maatschappelijke.

Daardoor is het mogelijk dat je als vrouw in de overgang een verminderd libido hebt. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Lees verder en ontdek wat de oorzaak van het verlies van je libido kan zijn én wat je eraan kan doen.

Hoe komt het dat ik een verminderd libido ervaar tijdens de overgang?

Libidoverlies hoeft geen rechtstreeks gevolg van de menopauze te zijn. Wat wel het geval is, is dat onze hormonen heel wat lichaamsfuncties regelen, zowel lichamelijke als psychische. Het libido hoort daar ook bij. Libidoverlies kan het gevolg zijn van lichamelijke klachten als vaginale droogte. Daardoor kunnen seksuele betrekkingen pijnlijk en moeilijk zijn, wat uiteraard niet bevorderend is voor een gelukkig en bevredigend seksleven.

Toch is het belangrijk om als vrouw seksueel actief te blijven, met je partner of alleen. De doorbloeding van de vagina verbetert en het zorgt voor een goede bevochtiging van de slijmvliezen. Seksuele betrekkingen houden dus je vagina gezond.

Wanneer je echt pijn en moeilijkheden ondervindt tijdens intimiteit en het verlies van je libido jullie relatie beïnvloedt, doe je er goed aan om erover te praten met je arts of gynaecoloog.

Voel je niet geremd en praat over libidoverlies

Seksualiteit, maar zeker ook lichamelijk contact en intimiteit, blijft je hele leven belangrijk. Het is mogelijk dat je je als vrouw geremd voelt onder invloed van alle veranderingen die je doormaakt. Zal mijn partner me nog wel aantrekkelijk vinden? Blijf ik boeiend voor mijn partner, ook nu ik ouder word? Het zijn vragen die door je hoofd kunnen spoken. Hierover praten met je partner is cruciaal om je remmingen weg te nemen. Hoe was jullie relatie voor de overgangsjaren? Welke (kleine) inspanningen kan je doen om de spanning weer wat te doen opflakkeren?

Zo is het voor beiden belangrijk om aantrekkelijk te blijven voor elkaar en moeite voor elkaar te blijven doen. Deze fase in het leven is immers best ingrijpend voor een vrouw. Er is dan ook wat meer stimulatie nodig om de zin in seks aan te wakkeren en een orgasme te bereiken. Overdag elkaar al eens aanraken, een kusje, een knuffel, … Genegenheid en het gevoel graag gezien te worden is heel belangrijk voor het zelfbeeld van een vrouw dat in de overgangsperiode een serieuze deuk krijgt.

Waarom hebben zoveel vrouwen last van osteoporose in de overgang?

 

Wanneer je de relatie onder de loep neemt, kan het zijn dat een of beide partners uitgekeken is op de relatie.   heeft uitgewezen dat vrouwen die rond de leeftijd van de menopauze in een nieuwe relatie zitten, geen last hebben van een verminderd libido. Dit geeft aan dat het niet echt te maken heeft met de menopauze zelf, maar wel met de relatie op zich.

Daarom is het cruciaal om te praten met je partner en er al dan niet samen iets aan te doen. Kom je er niet met z’n tweeën uit? Dan kan het zeker geen kwaad om eens een seksuoloog of relatietherapeut te raadplegen. Die kan je nieuwe inzichten geven waarop je verder kan bouwen.

Om libidoverlies te vermijden, is het dus vooral belangrijk dat je de remmingen bij jezelf probeert weg te nemen. Heb je naast libidoverlies ook last van stemmingswisselingen onder invloed van de overgang? Of heb je het gevoel dat je nachtrust verstoord is door nachtelijk zweten? Sta je dagelijks verschillende keren in het zweet door opvliegers?

Ontdek dan Sérélys, een natuurlijke oplossing voor menopauzeklachten als prikkelbaarheid, opvliegers en nachtelijk zweten.