• 7/01/2021

Vaginale atrofie, of vaginale droogheid is een gekend overgangsongemak. Net zoals bij andere symptomen van de menopauze zoals opvliegers en nachtelijk zweten, ligt de verlaagde oestrogeenproductie hiervan aan de basis. 

Dat is niet abnormaal, want oestrogenen zijn mee verantwoordelijk voor de vochtbalans in je lichaam. Het slijmvlies dat wordt aangemaakt in de baarmoederhals achteraan in de vagina, droogt onder invloed van het dalende oestrogeengehalte in de overgang uit.

Ook de slijmvliezen van je mond, je neus en je ogen kunnen omwille van diezelfde reden uitdrogen.

Welke gevolgen kan vaginale droogte hebben?

Welke gevolgen kan vaginale droogte hebben?

Vaginale atrofie of droogheid hoeft niet per se tot ongerustheid te leiden. Het is een normaal verschijnsel tijdens de overgang.

Omdat je oestrogeengehalte daalt, wordt het vaginale weefsel en het slijmvlies droger en dunner. Verder kunnen de vagina en de binnenste schaamlippen wat kleiner worden en kan de kleur veranderen: van donkerrood naar roze.

Het slijmvlies van de baarmoederhals achteraan in de vagina bevat heel wat klieren die een vloeistof kunnen aanmaken. Wanneer die vloeistof uit de vagina stroomt, neemt ze ook heel wat dode vaginacellen en bacteriën mee. Als dat slijmvlies dunner wordt en vermindert, kan ook de zuurtegraad van de vagina veranderen waardoor het aantal bacteriën toeneemt.

Het slijmvlies dat dunner en droger wordt, geeft soms aanleiding tot het ontstaan van roodheid, kloofjes en irritatie.

Daarnaast kan je ook last hebben van ontstekingen aan de vagina of de blaas. Het slijmvlies is immers niet meer in staat om de vagina en de blaas voldoende te beschermen.

Seksuele betrekkingen kunnen dan pijnlijk worden. Ook stappen en fietsen kan ongemakkelijk zijn.

Je ogen kunnen soms geïrriteerd aanvoelen omdat je minder traanvocht hebt

Wat zijn andere gevolgen van de uitdroging van de slijmvliezen?

Naast vaginale droogheid, kunnen ook de slijmvliezen van de mond, de ogen en de neus uitdrogen. Dat kan ook een aantal vervelende gevolgen hebben:

 • Wanneer de speekselklieren in de mond uitdrogen, kan dat een invloed hebben op je tandvlees en tanden.
 • Je ogen kunnen soms geïrriteerd aanvoelen omdat je minder traanvocht hebt. Zeker als je lenzen draagt kan dit bijzonder vervelend zijn.
 • Door droge slijmvliezen in je neus, kan je vaker korstjes in je neus hebben. De slijmvliezen in je neusholte kunnen ook makkelijker ontsteken. Daardoor is het mogelijk dat je last krijgt van een chronische rhinitis of loopneus.

Welke oplossingen bestaan ervoor?

Om de ongemakken aan de ogen, de mond en de neus wat te verlichten, zijn er een aantal oplossingen die kunnen helpen:

 • Om de speekselklieren van je mond te stimuleren kan een kauwgom of een zoethoutstokje helpen.
 • Met oogdruppels houd je de ogen vochtig.
 • Je neus regelmatig spoelen met een zoutoplossing is goed om je neusslijmvliezen te bevochtigen.

Hoewel veel vrouwen in de overgang last hebben van een verminderd libido, is seksueel actief blijven cruciaal. Dat stimuleert de doorbloeding en bevochtiging van de slijmvliezen in de vagina.

Houd verder ook rekening met volgende tips of oplossingen:

 • Gebruik een glijmiddel wanneer seksuele betrekking te pijnlijk is.
 • Laat het gebruik van inlegkruisjes achterwege. Die drogen de slijmvliezen uit en kunnen irriteren.
 • Gebruik geen zeep, maar reinig je vagina gewoon met water.
 • Vermijd het dragen van (te) strakke kledij.
 • Kies voor katoenen ondergoed. 

Heb je naast vaginale droogheid nog last van andere overgangsongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid? Dan is Sérélys een veilige en doeltreffende oplossing met een niet-hormonaal werkingsmechanisme.