• 20/02/2020

Waarom heb ik last van opvliegers tijdens de menopauze?

 

Opvliegers of warmteopwellingen overdag of ‘s nachts: sommige vrouwen in de overgangsperiode naar de menopauze beschrijven ze alsof heel hun lichaam aan het stomen is. Waarom hebben sommige vrouwen zoveel last van warmteopwellingen? Waardoor worden ze veroorzaakt? En vooral: wat kan je eraan doen?

Hoe herken je warmteopwellingen?

Warmteopwellingen zijn een van de meest voorkomende menopauzesymptomen. Ze zijn het hevigst aan het begin van de overgangsperiode en zijn daardoor vaak een van de eerste signalen van de overgang. Maar liefst 70% van de vrouwen heeft er last van[1]. Ze kunnen minderen in frequentie en hevigheid naarmate de werkelijke menopauze nadert. 

Opvliegers duiken zo plots op dat je de betekenis van het woord bijna letterlijk mag nemen. Een warmteopwelling kan enkele seconden duren, maar ook minutenlang blijven aanhouden. Je krijgt het erg warm en begint vervolgens te zweten. De warmteopwelling vindt vooral plaats in het gezicht, in de hals en boven de borststreek.

Bij sommige vrouwen druppelt het zweet langs hun gezicht. Na een warmteopwelling kan je ook koude rillingen voelen. Soms kan een warmteopwelling ook hartkloppingen veroorzaken. 

De frequentie van de opvliegers tijdens de menopauze verschilt van vrouw tot vrouw en kan variëren van een paar keer per dag tot een verschillende keren per uur. 

Veel vrouwen hebben ook last van nachtelijk zweten. Het komt voor dat vrouwen tot verschillende keren per nacht badend in het zweet wakker worden. Die verstoorde nachtrust kan uiteraard leiden tot prikkelbaarheid en schommelingen in het humeur overdag.

Waardoor worden opvliegers tijdens de menopauze veroorzaakt?

Waarom heb je opvliegers tijdens de menopauze? Ze hebben alles te maken met de veranderingen in de vrouwelijke hormonen. Vanaf de perimenopauze, de overgangsperiode naar de menopauze, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Dit hormoon draagt ook bij tot het regelen van de temperatuur van je lichaam. Wanneer de oestrogeenproductie vermindert, raakt de temperatuurregeling in de war. Je lichaam denkt dat het oververhit raakt en stelt alles in zijn werk om af te koelen. Dit vertaalt zich dan in de zogenaamde opvliegers, waardoor je hevig kan beginnen te zweten.

Wat kan je doen wanneer je last hebt van opvliegers?

Opvliegers voorkomen is moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om ze zo draaglijk mogelijk te maken: 

  • Verlaag de kamertemperatuur.
  • Draag lichte kledij in laagjes die je kan uittrekken. 
  • Vermijd pikant of gekruid eten. 
  • Beperk cafeïnehoudende dranken zoals koffie, cola of thee. 
  • Controleer je ademhaling tijdens een opvlieger. Adem langzaam in en uit via de neus wanneer je een opvlieger voelt opkomen. 

 

Heb je last van nachtelijk zweten? Dan kan het helpen om beddengoed en nachtkleding te dragen van natuurlijke materialen. Zorg dat je slaapkamer koel en voldoende verlucht is en leg eventueel een coldpack onder je kussen voor je gaat slapen. 

Durf te spreken over het feit dat je last hebt van opvliegers. Heel wat vrouwen voelen zich immers beschaamd wanneer ze in het openbaar of op het werk plots hevig beginnen te zweten. Het is erg belangrijk om te beseffen dat je je helemaal niet hoeft te schamen voor warmteopwellingen. De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt.

Bestaan er oplossingen voor warmteopwellingen?

Opvliegers kunnen de levenskwaliteit van een vrouw serieus beïnvloeden. De hevigheid kan verschillen van vrouw tot vrouw. Maar wanneer je merkt dat jouw levenskwaliteit gehinderd wordt, is het aan te raden om langs te gaan bij een gynaecoloog of bij een consulent gespecialiseerd in menopauze om wat advies in te winnen.

Verder is Sérélys, een voedingssupplement met een niet-hormonaal werkingsmechanisme, een doeltreffende en veilige oplossing tegen opvliegers, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Je kan Sérélys vrij kopen in elke Belgische apotheek.

 

[1] Bron: Depypere Herman, Menopauze. Alle vragen beantwoord., Borgerhoff & Lamberigts, 2019. 

Dit artikel vertelt je alles over de oorzaken van een opgezette buik tijdens de overgang.

Natuurlijke oplossing voor menopauze symptomen?

Sérélys zorgt op een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier dat je levenskwaliteit verbetert.

Nuttige artikels

01.04.2020
Ga zonder zorgen door de menopauze

Opvliegers, nachtelijk zweten, vermoeidheid en prikkelbaarheid: dat zijn de meest gehoorde klachten. Moet je je daarbij dan maar zomaar neer…

Lees verder

18.03.2020
De menopauze komt voor elke vrouw op een andere leeftijd

Gemiddeld is een vrouw 51 wanneer ze in haar menopauze komt. De leeftijd waarop ze in haar overgangsperiode komt kan ook verschillen van vro…

Lees verder

06.12.2019
Hoe kan ik het nachtelijk zweten tijdens de overgang doen stoppen?

Heel wat vrouwen hebben last van nachtelijk zweten tijdens de overgang. Sommigen worden tot meerdere keren per nacht badend in het zweet wak…

Lees verder

20.12.2019
Buikvet verliezen als vrouw in de overgang: hoe doe je dat?

Voor heel wat vrouwen is gewichtstoename tijdens de menopauze een grote angst. Vooral rond de buik komt er vaak wat extra bagage bij.

Lees verder

29.01.2020
Waarom heb ik last van koude rillingen tijdens de overgang?

Heel wat vrouwen hebben last van snelle temperatuurschommelingen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en koude rillingen tijdens de overgang.…

Lees verder

29.01.2020
Kan ik in aanloop naar de menopauze last hebben van onregelmatig, pijnlijk en overvloedig bloedverlies?

Een veranderde menstruatiecyclus is normaal tijdens de menopauze. Dat uit zich soms in overvloedig, pijnlijk en onregelmatig bloedverlies. L…

Lees verder

19.02.2020
Waarom heb ik in de overgang een droge huid en haaruitval?

Hoewel dat net zo goed te maken heeft met ouder worden, hebben veel vrouwen in de overgang last van een droge huid en haaruitval. Lees hier …

Lees verder

18.03.2020
Waarom heb ik last van osteoporose in de overgang?

Osteoporose in de overgang heeft alles te maken met de daling van het oestrogeengehalte. Lees er hier meer over.

Lees verder

29.04.2020
Een verminderd libido tijdens de overgang: wat kan ik eraan doen?

Vrouwen kunnen tijdens de overgang last hebben van een verminderd libido. De oorzaak kan lichamelijk, maar zeker ook psychologisch zijn. Lee…

Lees verder