• 29/04/2020

Tijdens de overgang kan je als vrouw behoorlijk wat ongemakken ondervinden. Naast symptomen als opvliegers en nachtelijk zweten is pijn in de spieren en gewrichten tijdens de overgang een typisch ongemak waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Dat is niet ongewoon. Ongeveer 50% van de vrouwen zou daarmee te maken krijgen. Hoe dat precies komt en wat je eraan kan doen, lees je in wat volgt.

De link tussen hormonen en pijnlijke gewrichten en spieren

De link tussen hormonen en pijnlijke gewrichten en spieren

Bij vrouwen die in de overgang zijn, daalt de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken.

Omdat oestrogeen ook een rol speelt in een verschillende lichaamsprocessen, kunnen er tijdens de overgang een aantal ongemakken ontstaan die gelinkt zijn aan het dalende oestrogeengehalte, waaronder dus pijn in de spieren en gewrichten.

Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat er genoeg calcium in de botten aanwezig is en dat er minder botafbrekende cellen worden geactiveerd. Op die manier is de botaanmaak- en afbraak voor de overgang in balans. Wanneer het oestrogeenniveau daalt, worden de botafbraakcellen meer geactiveerd, waardoor de botafbraak versneld wordt. Het kraakbeen dat een beschermende laag vormt tussen de gewrichten, breekt het snelst af.

Op die manier schuren de gewrichten tegen elkaar, wat verklaart waarom vrouwen tijdens de overgang vrouwen last hebben van gewrichtspijn in onder meer de rug en de schouders. Ook pijn in de knieën en pijnlijke heupen komen vaak voor. Sommige vrouwen hebben zelfs last van pijn aan de polsen, de vingers en de tenen. In bepaalde gevallen kan osteoporose ontstaan. Spier- en gewrichtspijn tijdens de overgang kan voor behoorlijk wat ongemakken zorgen en is niet ongevaarlijk.

Wat kan je doen tegen pijn in spieren en gewrichten tijdens de overgang?

Wat kan je doen tegen pijn in spieren en gewrichten tijdens de overgang?

Hormonale spier- en gewrichtspijn is dus een reëel probleem tijdens de overgang. Veel vrouwen zijn dan ook op zoek naar een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten. Voor spierpijn tijdens de overgang meteen medicatie nemen, is echter niet per se nodig. Er zijn immers heel wat tips die je kunnen helpen om pijn in de spieren en gewrichten tijdens de overgang te verlichten:

  1. Blijf in de eerste plaats bewegen. Hoe minder je beweegt, hoe zwakker je spieren en botten worden. Veel bewegen onderhoudt dus het beendergestel en houdt de spieren en gewrichten soepel en gezond.
  2. Las voldoende rustmomenten in en slaap voldoende. Pijnlijke gewrichten, stress en vermoeidheid kunnen elkaar immers versterken.
  3. Let op dat je een rechte en correcte houding hebt. Wissel periodes van lang zitten af met even de benen strekken.
  4. Af en toe een massage helpt om de spieren soepel te houden. Zie het ook als een
  5. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor een goede werking van de spieren.
  6. bij het behoud van sterke botten en spieren. Fultium-D3 bevat 800 IE vitamine D3 per blauw pilletje.
  7. Houd er een gezonde levensstijl op na, zodat ook je gewicht onder controle blijft. Overgewicht zorgt immers voor extra druk op de gewrichten.
  8. Eet voldoende calciumrijke voedingsmiddelen zoals vette vis, groenten en fruit.
  9. Suikerrijke voeding en cafeïnerijke dranken vermijden, helpt om het risico op ontstekingen te verminderen.
  10. Warmte kan helpen om de pijn te verzachten. Neem regelmatig een warm bad of leg een kersenpitkussen op de pijnlijke plaatsen.
  11. Je spieren en gewrichten afkoelen met koude kompressen of een icepack kan ook de pijn wat doen verzachten.

 
Pijn in spieren en gewrichten kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Heb je aanhoudende klachten? Raadpleeg dan best je arts. Die kan de oorzaak van de pijn achterhalen en op basis daarvan de beste oplossing voorschrijven.

Wist je dat naast pijnlijke spieren en gewrichten heel veel vrouwen ook last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid? Wanneer je hier last van ondervindt, helpt de natuurlijke oplossing Sérélys om die ongemakken te verlichten.