• 15/06/2021

Heel wat vrouwen nemen de pil of een ander anticonceptiemiddel op het moment dat de eerste tekenen van de overgang zich voordoen. Vrouwen die de pil nog nemen boven de 50 jaar vragen zich op een bepaald moment wellicht af: ‘ben ik al in de overgang?’

Door de anticonceptiepil worden de eerste signalen, onder meer de onregelmatige menstruatie, van de overgang niet altijd opgemerkt. Het is dan pas wanneer je stopt met de pil dat het je opvalt dat je onregelmatig menstrueert.

Hoe zit het dan precies met de menopauze en de pil: is het een goed idee om die te blijven doornemen?

In elk geval moet je ermee rekening houden dat je in de overgangsperiode richting de menopauze nog zwanger kunt worden. Een anticonceptiemiddel zoals bijvoorbeeld de pil is dus nog noodzakelijk.

De leeftijd om te stoppen met de pil is een persoonlijke keuze. Wanneer je boven de 50 bent, kan je het best met je behandelende arts of gynaecoloog bespreken of je de pil nog moet blijven doornemen wegens een verhoogd risico op borstkanker en hart- en vaatziekten.

De combinatie menopauze en de pil: wat is het effect precies?

De anticonceptiepil werkt op basis van oestrogeen en progesteron. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig menstrueert. Tijdens de menopauze neemt het natuurlijke gehalte aan oestrogeen en progesteron af. Eerst begin je onregelmatig te menstrueren en na de overgangsperiode houdt de menstruatie volledig op. Want wat is de menopauze precies? Het is het moment waarop de eierstokken en de oestrogeenproductie stilgevallen zijn en je al een jaar niet meer gemenstrueerd hebt. Je kan dus niet meer zwanger worden.

In de overgangsperiode daarentegen, net voor je menopauze (ook wel de perimenopauze genoemd), kan je wel nog zwanger worden. Dus de anticonceptiepil zorgt niet alleen voor een regelmatige menstruatie, ze heeft nog wel degelijk de functie van anticonceptiepil. Het is belangrijk om tot een jaar na de menstruatie anticonceptie te blijven gebruiken. Dat hoeft echter niet per se hormonale anticonceptie te zijn. Je kan ook kiezen voor een condoom of een (koper)spiraaltje.

De menstruatie die je krijgt wanneer je de pil neemt, is kunstmatig. Wanneer je de pil doorneemt, menstrueer je niet. Toch stel je in geen van beide gevallen het natuurlijke proces van de menopauze uit. Wel zal je minder hormoonschommelingen ervaren tijdens de weken dat je ze inneemt. In de pilvrije week is het best mogelijk dat je wel de typische ongemakken van de overgang, zoals opvliegers en nachtelijk zweten ervaart.

Op welke leeftijd stop je het best met de pil?

Wanneer is het belangrijk om te stoppen met de pil? Op welke leeftijd doe je dat het best? 45 jaar? 50 jaar? 54 jaar? Stoppen met de pil is eigenlijk een persoonlijke keuze. Doe je dat op je 50ste of vroeger of later: het is waar jij je goed bij voelt. Vraag er zeker ook advies over aan je huisarts of gynaecoloog.

Wel is het zo dat de pil blijven gebruiken tot na de leeftijd van 52 jaar het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten kan doen toenemen. Vanaf die leeftijd wordt het gebruik van de anticonceptiepil dan ook afgeraden.

Wanneer je boven de 50 bent, kan je om de paar maanden met de pil stoppen om te kijken of je nog menstrueert. Je bent pas zeker in de menopauze wanneer je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt.

De pil nemen boven de 50 jaar verhoogt het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten.

Ben je in de menopauze? Doe de online test!

Heb je last van ongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid en vermoeidheid? Wil je alvast een eerste indicatie of de menopauze bij jou kan begonnen zijn?

Kan je overgangsklachten temperen met de pil?

naHeel wat vrouwen hebben schrik om te stoppen met de pil of een ander hormonaal voorbehoedsmiddel omdat typische de overgangsongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid de kop zouden opsteken. Hoewel de overgangsongemakken verschillen van vrouw tot vrouw, is de kans groot dat je er meer ondervindt wanneer je stopt met hormonale anticonceptie.

Om die ongemakken te verlichten zijn hormonen niet per se de enige oplossing. Zeker wanneer je bijvoorbeeld in behandeling bent voor borstkanker of ooit borstkanker hebt gehad is hormonale substitutietherapie af te raden.

Een oplossing met een niet-hormonaal werkingsmechanisme, zoals Sérélys is veiliger en doeltreffend in gebruik tegen ongemakken als opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid. Dankzij Sérélys kom je stralend de menopauze door!

Een doeltreffende en veilige oplossing zonder hormonaal werkingsmechanisme

Sérélys® is een natuurlijk product op basis van gepantenteerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels aangewezen bij opvliegers, tijdelijke vermoeidheid en prikkelbaarheid gelinkt aan de menopauze.

Dankzij het niet-hormonale werkingsmechanisme van Sérélys, mag het ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.

2 tabletten per dag in 1 inname voor een optimale werking.