• 18/03/2020

Op een gegeven moment komt elke vrouw in de menopauze. Dat is immers een natuurlijk proces. De precieze leeftijd verschilt echter van vrouw tot vrouw, maar gemiddeld valt de productie van oestrogenen stil rond de leeftijd van 51 jaar. Dan zijn de maandelijkse bloedingen gestopt en ben je niet langer vruchtbaar. Want wat is de menopauze nu precies? Het is het moment waarop je als vrouw 12 maanden niet meer gemenstrueerd hebt. Aan dat moment gaat echter eerst een overgangsperiode vooraf die voor elke vrouw op een andere leeftijd kan beginnen.

De overgangsperiode richting de menopauze: op welke leeftijd begint die gemiddeld?

Gemiddeld is een vrouw 48 jaar wanneer de eerste signalen van de overgang opduiken, zoals onregelmatige menstruatie of andere typische ongemakken.

Maar er zijn ook vrouwen die al tussen hun 40ste en hun 45ste de eerste ongemakken ondervinden. Andere vrouwen merken weinig of geen ongemakken in de overgang en komen bijvoorbeeld pas rond hun 55 jaar in de menopauze.

De duurtijd van de overgangsperiode, van de eerste symptomen tot het effectieve uitblijven van de menstruatie, verschilt van vrouw tot vrouw en duurt gemiddeld 4 jaar.

Er zijn echter ook vrouwen die al voor hun veertigste te maken krijgen met de overgang. In dat geval spreekt men van een vroegtijdige menopauze.

Men spreekt van een vroegtijdige menopauze wanneer een vrouw jonger dan 40 al vier maanden niet meer gemenstrueerd heeft. Ook de hormonenbalans is dan veranderd: er is geen eisprong meer en het gehalte oestrogeen is sterk gedaald.

De vroegtijdige menopauze kan een natuurlijke oorzaak hebben, maar ook een behandeling tegen (borst)kanker met hormoon- of chemotherapie kan ervoor zorgen dat vrouwen sneller in de overgang terechtkomen.

Menopauze: op welke leeftijd begint die gemiddeld?

Welke fases doorloop je als vrouw in de overgang?

In de overgang richting de menopauze doorloop je als vrouw een natuurlijk proces dat alles te maken heeft met een verandering in je hormonen, meer bepaald een daling van het oestrogeen- en progesterongehalte.

Onregelmatige menstruatie en de hormoonschommelingen en de bijhorende symptomen zijn meteen ook de eerste tekenen dat je van je vruchtbare periode, de zogenaamde premenopauze, overgegaan bent naar de perimenopauze.

Zo wordt de periode richting de uiteindelijke menopauze genoemd. Die periode kan gepaard gaan met behoorlijk wat ongemakken, zoals gewichtsschommelingen, opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid.

In deze periode menstrueer je wel nog, maar onregelmatiger dan voordien. De activiteit in de eierstokken neemt immers af, waardoor er minder oestrogeen wordt geproduceerd en er niet meer elke maand een eisprong plaatsvindt. De menstruatie kan in die periode korter of net langer duren. Ook het bloedverlies kan minder of net heviger zijn.

Rond de 51 jaar komt een vrouw dan in haar uiteindelijke menopauze terecht, wanneer ze een jaar lang niet meer gemenstrueerd heeft. Dan heb je geen eicellen meer en kan je dus niet meer zwanger worden. Het is dus belangrijk dat je nog voorbehoedsmiddelen gebruikt tot een jaar na de laatste menstruatie!

Daarna begint de zogenaamde postmenopauze, een periode waarin je lichaam zich aanpast aan een nieuw hormonaal evenwicht. Die periode kan ook vier tot vijf jaar duren. Alles bij elkaar overspant de hele overgangsperiode dus makkelijk 10 jaar.

Vooral de perimenopauze, de overgangsperiode richting de menopauze, kan gepaard gaan met een aantal lichamelijke ongemakken die te wijten zijn aan de daling van het oestrogeengehalte. Om die klachten te verminderen, is een echte behandeling niet nodig. De menopauze is immers een natuurlijk proces. Er bestaan echter wel oplossingen die kunnen helpen om de ongemakken tijdens de overgangsperiode te verminderen.

Sérélys is zo’n doeltreffende, natuurlijke en veilige oplossing die ongemakken als opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid kan verlichten. Sérélys mag zonder problemen langdurig worden gebruikt