• 20/12/2019

Voor heel wat vrouwen is gewichtstoename een van de symptomen tijdens de menopauze waar ze het meeste schrik voor hebben. Vooral rond de buik komt er vaak wat extra bagage bij.Vaak gestelde vragen zijn dan ook hoe je buikvet kan verliezen als vrouw in de overgang of hoe je slank door de overgang komt.

Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo’s kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat. Tijdens de menopauze kan je spiermassa verliezen onder invloed van een vertraagd metabolisme. Blijven bewegen is daarom erg belangrijk. Naast wandelen, fietsen of lopen, is het ook een goed idee om wat aan krachttraining te doen. Daardoor bouw je spiermassa op. Minder buikvet is dus een kwestie van gezond te eten en te leven tijdens de overgang!

< id="" class="grid-section-subheading f4 f3-lg fw7 lh-title mb3 text-left tal ">Hier krijg je meer informatie over volgende thema’s:

Gewichtstoename tijdens de overgang

Hoeveel kom je aan tijdens de overgang,’ is een vraag die speelt in de hoofden van heel wat vrouwen. Eerst en vooral is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een gewichtstoename tijdens de menopauze geen vaststaand feit is. Als je voldoende blijft bewegen en er een gezond en evenwichtig eetpatroon op nahoudt, dan is het goed mogelijk dat je gewoon op gewicht blijft.

Toch is het niet ongewoon om tijdens de menopauze wat kilo’s aan te komen. Dat komt namelijk omdat ons metabolisme vertraagt naarmate we ouder worden. We bewegen ook minder naarmate we ouder worden. Het is dus goed mogelijk dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt: hoe minder beweging, hoe minder spieren, hoe trager het metabolisme is en hoe sneller je bijkomt. 

Verder kunnen de typische menopauzesymptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten die met de menopauze gepaard gaan onrechtstreeks tot gewichtstoename leiden. Wie een verstoorde nachtrust heeft door hevige zweetaanvallen, raakt moeilijker doorheen de dag en wordt prikkelbaarder. Ook zorgt dat vaak voor de nodige stress. Een gezonde levensstijl aanhouden wordt dan vaak moeilijk.

Waarom kom je gemakkelijker aan rond de buik tijdens de overgang?

Veel vrouwen merken dat hun figuur verandert tijdens de overgang. Het valt hen op dat ze een dikkere buik krijgen in de menopauze. Door de hormonale veranderingen en de afname van de vrouwelijke hormonen vindt er namelijk een herverdeling van het vet plaats. Daar ligt de oorzaak van het feit dat er meer buikvet bijkomt. De typische vetverdeling waardoor vrouwen hun vrouwelijke vormen krijgen (gynoïde vetverdeling), gaat zich herverdelen richting een meer mannelijk figuur (androïde vetverdeling). Dat verklaart meteen waarom de taille verdwijnt tijdens de overgang.

Je kan buikvet verliezen als vrouw in de overgang door gezonder te eten en te blijven bewegen.


Een tweede verklaring voor de toename van buikvet tijdens de overgang is de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Als we onder stress staan of onvoldoende slapen, zal ons lichaam daarop reageren door meer cortisol aan te maken. Daardoor krijgen we ook een grotere eetlust. Wanneer je lichaam te veel cortisol aanmaakt, kan je lichaam meer vet vasthouden en opslaan rond de buikzone.

Slecht slapen en een verhoogd stressniveau komt tijdens de menopauze vaak voor onder invloed van ongemakken als opvliegers en nachtelijk zweten. ’s Nachts meerdere keren wakker worden, zorgt voor vermoeidheid overdag. Dat kan dan weer leiden tot prikkelbaarheid en stress, wat een verhoogde eetlust en een zin in zoetigheid in de hand werkt.

Buikvet verliezen als vrouw in de overgang: hoe doe je dat?

Wanneer het je dus opvalt dat je wat buikvet bij hebt gekregen door de menopauze, wil je daar wellicht graag iets aan doen. Een platte buik als 50-plusser is immers nog steeds mogelijk! Hier volgen een aantal tips die kunnen helpen om wat buikvet te verbranden en te verminderen als vrouw in de overgang.

Naast gezond eten is krachttraining ook aan te raden voor vrouwen in de overgang. Daardoor neemt de spiermassa toe.


 

Beweeg meer

Omdat het metabolisme vertraagt wanneer we ouder worden, loop je het risico om spiermassa te verliezen. Om dat te vermijden is het erg belangrijk om in beweging te blijven. Daartoe zijn er heel wat mogelijkheden en kunnen kleine ingrepen in je dagelijkse leven al een groot verschil maken:

  • Probeer elke dag een half uur tot een uur te wandelen. 
  • Ook een half uurtje per dag op een hometrainer fietsen is een goed idee. 
  • Zoek een sport die je leuk vindt, eventueel samen met anderen. 
  • Overweeg zeker ook om krachttraining te doen. Voor vrouwen in de overgang kan dat helpen om wat meer spieren op te bouwen, waardoor het metabolisme op peil blijft. Doe dit wel op een veilige manier. Laat je bijvoorbeeld begeleiden in de fitness.

Er bestaan ook heel wat mogelijkheden om buikvet te verbranden via oefeningen speciaal voor vrouwen die je thuis kan doen.

Houd gezonde eetgewoontes aan

Streng op dieet beginnen gaan heeft weinig zin. Dat geldt voor vrouwen tijdens de overgang, maar ook ervoor en erna. Dat is moeilijk vol te houden en je riskeert om op lange termijn de kilo’s er gewoon weer bij te krijgen wanneer je weer normaal gaat eten. Het is vooral belangrijk om gezond te eten en snoepen zoveel mogelijk te vermijden. Met deze tips in het achterhoofd raak je al een heel eind ver:

  • De nieuwe voedingsdriehoek die je vindt op gezondleven.be is een goede richtlijn om te volgen. 
  • Drink voldoende water. Vermijd frisdranken. 
  • Probeer het snoepen te beperken. Zoek afleiding in andere dingen die je leuk vindt. 
  • Denk na of je echt honger hebt of heb je gewoon zin? Door jezelf die vraag te stellen kan je het stress-eten binnen de perken houden. 
  • Wees mild voor jezelf. Af en toe iets lekkers waarvan je geniet mag zeker ook.

 

Gewichtstoename als gevolg van andere menopauze ongemakken

Houd er ook rekening mee dat gewichtstoename een gevolg kan zijn van andere vaak voorkomende menopauzeongemakken als slechts slapen door nachtelijk zweten en opvliegers. Door die ongemakken kan je vermoeid raken, prikkelbaarder zijn en heel wat stress ervaren. Onder invloed van het stresshormoon cortisol, kan je sneller bijkomen. Het is dan ook een goed idee om een arts te raadplegen wanneer je het gevoel hebt dat de ongemakken jouw levenskwaliteit verhinderen. 

Om die ongemakken te doen afnemen kan je ook kiezen voor Sérélys dat door het niet-hormonale werkingsmechanisme een veilige en doeltreffende oplossing is om ongemakken als opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid te verminderen. Daardoor ga je ontspannen doorheen de overgang en wordt het risico op gewichtstoename door stress veel kleiner!

Natuurlijke oplossing voor menopauze symptomen?

Sérélys zorgt op een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier dat je levenskwaliteit verbetert.