• 13/03/2019

Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

 

De zon is een onmisbare partner om op een natuurlijke manier een optimale vitamine D-waarde te behouden. Voeding is dus niet de voornaamste bron van vitamine D. Er zijn dus weinig vitamine D-rijke groenten, fruit en noten. Toch kan je, weliswaar in beperkte mate, vitamine D uit voeding halen.

 

Hoeveel vitamine D kan je opnemen via voeding?

In de meeste gevallen nemen we de vitamines die ons lichaam nodig heeft op via onze voeding. Vooral fruit en groenten zijn leveranciers van heel wat verschillende vitamines. Voor vitamine D liggen de zaken echter anders. Zo is vitamine D de enige vitamine die ons lichaam zelf kan maken onder invloed van de zon. De zon is in het geval van vitamine D onmiskenbaar de voornaamste leverancier. De natuurlijke aanmaak van vitamine D onder invloed van de zon is immers goed voor ongeveer twee derde van de totale vitamine D-waarde in het bloed.

Het andere derde van de natuurlijke opname van vitamine D gebeurt via onze voeding. Dat betekent dus dat voeding alleen als bron van vitamine D niet volstaat om de aanbevolen hoeveelheid vitamine D op te nemen. Bovendien zou je van de voornaamste voedingsbronnen die vitamine D bevatten heel grote hoeveelheden moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

 

Via welke voedingsbronnen kan je vitamine D opnemen?

Je kan dus voor een derde vitamine D opnemen via de voeding. Maar welke voedingsmiddelen bevatten nu vitamine D?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Die komt onder meer voor in zeldzame soorten paddenstoelen en schimmels. Zo bevatten champignons ergosterol (provitamine-D2), onder invloed van UV stralen wordt ergosterol omgezet naar vitamine D2. Champignons die in het wild groeien kunnen dus een goede bron van vitamine D2 zijn. Je merkt het: niet de gemakkelijkste manier om een optimale vitamine D-waarde te verkrijgen & behouden.

De dierlijke vorm van vitamine D, vitamine D3, is meteen ook de krachtigste vorm van vitamine D. Die wordt aangemaakt in de huid van mens en dier. Omdat vitamine D in vet oplosbaar is, zijn voedingsbronnen die vitamine D bevatten vaak rijk aan vetten. Zo vind je vitamine D3 bijvoorbeeld in vette vis zoals makreel, forel en zalm. Hoewel vette vis op wekelijkse basis in een gezond dieet past, is het onmogelijk om via vette vis voldoende vitamine D3 binnen te krijgen. Ook in orgaanvlees, bijvoorbeeld lever, zit vitamine D3. Maar om daar de aanbevolen hoeveelheid vitamine D uit te halen, moet je ongeveer 1kg lever eten. Dat is echter totaal absurd met een gezonde levensstijl in het achterhoofd.

 

Vitamine D-waarde aanvullen met voedingssupplementen

Er zijn dus wel wat voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Het komt er echter telkens op neer dat de hoeveelheid die je van die voedingsmiddelen maar mag eten om een gezonde levensstijl te behouden onvoldoende is om je bloedwaarde op peil te houden. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de zon niet krachtig genoeg en onvoldoende schijnt, dreigt dan al snel een vitamine D-tekort.

Daarom wordt aangeraden om vitamine D aanvullend in te nemen via voedingssupplementen. Extra voedingssupplementen zijn sterk aangeraden tussen oktober en maart. Voor een optimale vitamine D waarde kan je ook het hele jaar lang extra vitamine D nemen. Ook aan baby’s en kinderen onder de 12 jaar wordt aangeraden om het hele jaar door extra vitamine D toe te dienen. Idealiter kies je voor een voedingssupplement dat je op dagelijkse basis moet innemen om het vitamine D-gehalte in je bloed constant te houden. Daarnaast kies je het beste voor een vitamine D-kuur op basis van olie via druppels of capsules, omdat vitamine D in vet oplosbaar is en dus op die manier optimaal opgenomen wordt door het lichaam.

Een voedingssupplement dat aan deze voorwaarden voldoet is Fultium D3 800.  Dit supplement bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 in de optimale vorm om opgenomen te worden. Door dagelijks een blauw pilletje in te nemen, houd je je vitamine D-waarden tijdens de donkere wintermaanden op peil en kan je je vitamine D-waarde aanvullen, maar voorkom je ook een vitamine D-tekort.

 

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder