• 5/03/2019

Vitamine D: de supervitamine?

 

De laatste jaren is er heel wat experimenteel onderzoek gedaan naar de voordelen van een optimale vitamine D-waarde. Zo zou vitamine D een rol spelen in heel wat verschillende mechanismen in ons lichaam. Wat is vitamine D nu juist en wat zijn de voordelen van een optimale vitamine D-waarde in het bloed?

 

Wat is vitamine D?

Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar prohormoon. De werking van vitamine D lijkt ook meer op die van een hormoon dan op die van een vitamine. Dat komt omdat vitamine D een van de weinige vitamines is die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid en onder invloed van de zon. Bovendien zijn er op heel veel plaatsen in ons lichaam vitamine D-receptoren te vinden, zoals bijvoorbeeld in de nieren, de darmen, de botten, de hersenen en de huid. Receptoren zijn eiwitten waaraan moleculen, in dit geval de aangemaakte vitamine D, zich kunnen vasthaken. Dat betekent dat de aangemaakte vitamine D op heel veel plaatsen in het lichaam een positieve invloed zou kunnen hebben.

 

Wat zijn de voordelen van een optimale vitamine D-waarde?

Daarom is er de afgelopen jaren heel wat onderzoek verricht naar vitamine D. In elk geval is het belangrijk om een tekort aan vitamine D te vermijden om bijvoorbeeld sterke botten en soepele spieren te behouden. Vitamine D helpt om calcium uit de voeding op te nemen. Voldoende calcium is noodzakelijk voor het behoud van sterke botten en tanden.

Daarnaast heeft vitamine D ook een positieve invloed op ons immuunsysteem en ondersteunt ze onze natuurlijke weerstand. Dankzij voldoende vitamine D ben je dus beter beschermd tegen virussen en bacteriën. Tijdens de wintermaanden zijn die talrijk aanwezig en is tegelijkertijd onze natuurlijke aanmaak van vitamine D veel lager. Daarom wordt extra vitamine D innemen via supplementen tijdens de wintermaanden sterk aangeraden.

 

Heeft vitamine D nog meer voordelen?

Nog steeds wordt heel wat onderzoek gedaan naar de werking en de effecten van vitamine D. Onderzoekers vermoeden dat vitamine D nog veel meer voordelen heeft dan op dit moment bewezen is. Zo zou vitamine D helpen om depressies tegen te gaan, maar ook de kans op borst-, prostaat-, en dikkedarmkanker kunnen verkleinen. Dit zijn echter nog veronderstellingen. Toch zijn de voordelen die al bewezen zijn ook al een belangrijke motivatie om ervoor te zorgen dat je vitamine D-waarde op peil blijft. Een vitamine D-tekort vermijd je dus beter. Over de symptomen van een vitamine D-tekort en wat dat voor je lichaam betekent, kan je hier meer lezen. Neem daarom tijdens de donkere wintermaanden zeker extra vitamine D via een supplement in.

 

Nuttige artikels

10.12.2018

Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018

Kies voor een oliebasis als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018

Kies voor vitamine D3

Vitamine D3 is immers de meest krachtige vorm van vitamine D.

Lees verder

07.01.2019

Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

26.02.2019

Vitamine D en de zon: een gouden duo?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

13.03.2019

Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019

Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019

Een weekje extra zonlicht: de oplossing voor een vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019

Waar zit vitamine D in?

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019

Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019

Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019

Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

11.06.2019

Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019

Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

18.06.2019

Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder