Een vitamine D-supplement innemen: is dat geen overbodige luxe?

Een vitamine D-supplement innemen: is dat geen overbodige luxe?

Het merendeel van de Belgen kampt in de winter met een vitamine D-tekort. De oorzaken daarvan zijn het gebrek aan zonlicht, het feit dat de zon onvoldoende krachtig schijnt en de vele uren die we binnen doorbrengen. Er zijn ook heel wat Belgen, voornamelijk bepaalde risicogroepen, bij wie het vitamine D tekort zich het hele jaar door manifesteert.

Om dat tekort aan te vullen, is een vitamine D-supplement innemen dan ook een goed idee. Toch vragen veel mensen zich af of dat nu wel echt nodig is? In wat volgt krijg je onder meer op die vraag een antwoord. Het artikel gaat achtereenvolgens dieper in op volgende vragen: 

 

Wanneer moet je een vitamine D-supplement innemen?

Wanneer moet je een vitamine D supplement innemen?

Vitamine D is een vetoplosbaar prohormoon dat ons lichaam zelf kan aanmaken in de huid onder invloed van de zon. De vitamine zorgt ervoor dat calcium opgenomen wordt uit onze voeding. Calcium is noodzakelijk voor de aanmaak van onze botten en tanden. Ook draagt vitamine D bij aan het behoud van een sterke weerstand.

In de lente en de zomer maken we vitamine D aan via onze huid door 15 – 30 minuten per dag buiten te zijn in de zon. Maar omdat in België door de noordelijke ligging de UV-stralen van de zon tussen oktober en maart niet krachtig genoeg schijnt, is het onmogelijk om vitamine D op die manier aan te maken.

Ook via voeding is voldoende vitamine D opnemen niet evident. Ook al bevatten eieren, vette vis en orgaanvlees vitamine D, de hoeveelheden die je ervan moet eten om voldoende binnen te krijgen zijn gigantisch.

Wanneer moet je een vitamine D-supplement innemen?

Wetenschappers gaan er dan ook van uit dat vrijwel iedereen in België tussen oktober en maart met een vitamine D-tekort kampt. Om problemen met de botten en de spieren te vermijden en om een sterk immuunsysteem te behouden, is het belangrijk om een tekort te vermijden of weer aan te vullen.

Een vitamine D-tekort laat zich echter niet echt voelen. Zo denken mensen soms dat spierpijn een teken van een tekort aan vitamine D is. Dat is niet het geval. Net omdat een te laag vitamine D-gehalte in het bloed zich niet meteen uit in rechtstreekse symptomen, is het belangrijk om je bloedwaarden af en toe te laten controleren. Blijken die onder de 50 nmol/l te liggen, dan wijst dat op een tekort aan vitamine D. In dat geval is het aangewezen om extra vitamine D in te nemen.

Wanneer moet je een vitamine D-supplement innemen?

Een vitamine D-supplement is dus zeker tijdens de wintermaanden voor iedereen aangewezen. Verder zijn er bepaalde risicogroepen voor wie een vitamine D-supplement zelfs het hele jaar door aangewezen is.

Tot de risicogroepen behoren onder meer jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen, vrouwen na de menopauze, mensen met een donkere huidskleur of mensen die zich volledig bedekken of in de zomer veel tijd binnen doorbrengen.

Hoeveel vitamine D moet je nu per dag innemen? De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om dagelijks tussen de 400 I.E. en de 800 I.E. in te nemen. De dosis varieert naargelang de leeftijd en de behoefte.

Hoe weet je of welk supplement kwalitatief is?

Vooraleer je overgaat tot het kopen van een vitamine D-supplement, is het toch belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de keuze ervan. Uiteraard kan je voor advies ook terecht bij je arts of apotheker. Met volgende zaken in het achterhoofd, kan je kiezen voor een kwalitatief supplement:

Maak een bewuste keuze voor een supplement vitamine D.
 • Omdat vitamine D vetoplosbaar is, kies je het best voor een supplement op oliebasis.
  Dat zal ervoor zorgen dat de vitamine D snel door het lichaam kan worden opgenomen.

 • Een vitamine D-kuur die je dagelijks moet innemen zorgt voor een constante waarde in het bloed.
  Er zijn ook ampullen of handige kleine capsules op de markt die je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks moet innemen, dan ervaart je lichaam een piek in vitamine D om dan geleidelijk aan weer af te nemen.

 • Zorg dat je supplement voldoet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 400 I.E. – 800 I.E.
  Een dagelijkse inname van 800 I.E. zorgt er bovendien voor dat je een tekort weer kan aanvullen, maar ook voldoende vitamine D binnenkrijgt voor de dag zelf.

 • Kies voor een supplement met vitamine D3, ook wel cholecalciferol.
  Deze dierlijke vorm van vitamine D is de meest krachtige vorm.

Loop je risico op teveel vitamine D wanneer je er extra inneemt?

Sowieso is het belangrijk om steeds met eender welk supplement bedachtzaam om te springen.

Je loopt echter weinig risico op een vitamine D overdosis wanneer je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Doe je dat niet, dan kunnen er door het teveel aan vitamine D bijwerkingen optreden zoals een te hoge calciumspiegel, hartritmestoornissen, verwardheid, verminderde eetlust, misselijkheid, nierstenen, …

Bij een normale inname is er echter heel weinig risico op deze bijwerkingen. Vraag bij twijfel zeker raad aan je arts of apotheker.

Ontdek FULTIUM-D₃: je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D

Waarom is FULTIUM-D₃ 800 een optimaal vitamine D supplement voor jou?

Zoals hierboven duidelijk werd is een vitamine D supplement zeker in de wintermaanden geen overbodige luxe. Het is cruciaal om te kiezen voor een dagelijks supplement op oliebasis met de juiste dosering, dat vitamine D3 bevat.

Een supplement dat aan al deze voorwaarden voldoet, is FULTIUM-D3. Het is verkrijgbaar in capsules voor volwassenen. Fultium-D3 is je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D. Want de zon doet je goed! 

Optimale dosis:

 • Gezondheidsinstanties(1,2) en toonaangevende Belgische specialisten bevelen dagelijks 800 I.E. vitamine D3 aan als optimale dosis voor volwassenen(3).

Dagelijkse inname:

 • Een stootkuur met een hoge wekelijkse of maandelijkse dosis zorgt voor een piek in je vitamine D bloedwaarde die dan voortdurend afneemt. Bij een dagelijkse inname stellen we elke dag een optimale hoeveelheid vitamine D3 beschikbaar in het lichaam wat zorgt voor een constantere vitamine D bloedwaarde.

Optimale Toedieningsvorm:

 • Vitamine D3 in olievorm wordt beter opgenomen door het lichaam(4).

 • FULTIUM-D3 800 is op basis van olie: olie in zachte capsules

Hoogste kwaliteitsnormen:

 • FULTIUM-D3 is een merk van EG nv, het farmaceutisch bedrijf dat EG verdeelt, het geneesmiddelengamma dat het meest voorgeschreven wordt door Belgische huisartsen(5).

 •  FULTIUM-D3 800 capsules is dan ook een voedingssupplement van de hoogste kwaliteit, geproduceerd onder de strenge GMP normen die ook gangbaar zijn voor de geneesmiddelen die je arts je voorschrijft.

BRONNEN:
(1) Consensusvergadering Riziv 25-08-2015
(2) Hoge gezondheidsraad - Advies 9285 - Voedingsaanbevelingen voor België – 2016
(3) Bouillon, R., et al. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2013, 98.8: E1283-E1304. 
(4) Grossmann, R.E.; Tangpricha,V. Molecular nutrition & food research,2010, 54.8: 1055-1061.
(5) IMS – nov 2017 – okt 2018.

Vitamine D draagt bij tot het behoud van de goede werking van het immuunsysteem.
Fultium D3 800 is een voedingssupplement, aanbevolen vanaf 12 jaar.