Hoe kan je luizen opsporen?

Om luizen op te sporen is het niet voldoende om gewoon even in de haren te kijken of om de haren te doorkammen. Bovendien zijn er in het geval van luizen weinig symptomen vast te stellen. Luizen opsporen doe je efficiënt en betrouwbaar met de nat-kam-methode. Hoe je luizen moet opsporen wordt in wat volgt stap voor stap beschreven.

De eerste stap bij de nat-kam-methode is het haar nat maken met lauw water.

Stap 1

Stap 1

Voordat je aan de slag gaat, begin je eerst met het bevochtigen van het haar van je kind met lauw water. Dit zorgt ervoor dat het kammen vlotter verloopt en de haren dichter bij elkaar staan, waardoor je dan ook meer kans hebt om de luizen op te sporen. Je kind zit het best met het hoofd naar beneden over het bad gebogen.

Wrijf het natte haar vervolgens in met conditioner.

Stap 2

Stap 2

Vervolgens wrijf je met stevige bewegingen een overvloedige hoeveelheid aan conditioner op het natte haar. Door de conditioner krijgen de luizen een minder stevige grip op het haar. Spoel het haar dus niet uit na het aanbrengen van de conditioner. Let wel, luizen verwijderen met een conditioner is onvoldoende doeltreffend om van de luizenplaag af te geraken!

Kam het hele haar door met een luizenkam van het ene oor naar het andere en weer terug.

Stap 3

Stap 3

Neem een gewone, propere kam en kam de knopen uit het haar van je kind. Na het verwijderen van de knopen neem je een luizenkam, een fijne getande kam om de luizen op te sporen. Kam van achter bij de nek, waar je de meeste luizen kan zien omdat ze het meeste houvast hebben, naar boven, bij het voorhoofd, met een stevige grip en zacht drukkend op de hoofdhuid. Start van achter het ene oor en schuif tot achter het andere oor bij elke kambeweging. Je zal dus vaak luizen herkennen bij je kind op vochtige, donkere en warme plaatsen.

Veeg de luizenkam af aan een wit papier om te controleren of er luizen meekomen van de kam.

Stap 4

Stap 4

Veeg na elke beweging van je kam de kam af aan een witte zakdoek, servet of keukenpapier en kijk op het papier of je luizen kan zien. Ze zijn goed zichtbaar door de witte achtergrond. Luizen hebben een grijswitte tot bruine kleur en zijn tot 3 mm groot.

Conclusie?

Luizen verwijderen is eenvoudig met de nat-kam-methode, maar de neten verwijderen uit het haar is moeilijker en je vindt dus niet zo snel neten op de kam. Dat komt omdat ze vastplakken aan de haarwortel en komen dus niet makkelijk los. Wanneer luizen steeds terugkomen, zijn achtergebleven neten vaak de oorzaak. Neten zijn zo goed als doorzichtig, wit of geelachtig van kleur. Ze lijken erg op schilfers. Het is dan ook effectiever om de neten en luizen te bestrijden met een luizenshampoo, luizenspray of luizenlotion.

Voornaamste risicomomenten waarbij luizen vrij spel krijgen