Hoe weet je of je hoofdluizen hebt?

De efficiëntste en betrouwbaarste wijze om na te gaan of er al dan niet luizen aanwezig zijn, is de nat-kam-methode:

Stap 1

Stap 1

Voordat je aan de slag gaat, begin je eerst met het bevochtigen van het haar van je kind met lauw water. Dit zorgt ervoor dat het kammen vlotter verloopt en de haren dichter bij elkaar staan, waardoor je dan ook meer kans hebt op het wegkammen van een luis. Je kind zit het best met het hoofd naar beneden over het bad gebogen.

Stap 2

Stap 2

Vervolgens wrijf je met stevige bewegingen een overvloedige hoeveelheid aan conditioner op het natte haar. De conditioner zorgt ervoor dat de luizen een minder stevige grip op het haar hebben. Spoel het haar dus niet uit na het aanbrengen van de conditioner.

Stap 3

Stap 3

Neem een gewone, propere kam en kam de vele knopen uit het haar van je kind. Na het verwijderen van de knopen neem je een luizenkam, een fijne getande kam, en kam van achter bij de nek, waar de meeste luizen zitten en ze het meeste houvast hebben, naar boven, bij het voorhoofd, met een stevige grip en zacht drukkend op de hoofdhuid. Start van achter het ene oor en schuif tot achter het andere oor bij elke kambeweging.

Stap 4

Stap 4

Veeg na elke beweging van je kam de kam af aan een witte zakdoek, servet of keukenpapier en kijk op het papier of je luizen kan zien. Ze zijn goed zichtbaar door de witte achtergrond. Luizen hebben een grijswitte tot bruine kleur en zijn tot 3 mm groot.

Voornaamste risicomomenten waarbij luizen vrij spel krijgen.