Er zijn luizen gesignaleerd op de school van je kind. Elke ouder is gewaarschuwd. Maar hoe weet je nu of jouw kind luizen heeft? Luizen herkennen, hoe doe je dat? En wanneer je kind met hoofdluizen besmet is, hoe behandel je ze dan effectief? Op deze vragen wordt in dit artikel een helder antwoord geformuleerd.

Luizen herkennen bij je kind: hoe doe je dat?

Sowieso is het aan te raden om bij een luizenalarm op school je kind te controleren op luizen. Het is namelijk erg belangrijk om de luizenplaag zo snel mogelijk te stoppen. Om luizen te herkennen bij je kind, hoef je niet op zoek te gaan naar vliegende beestjes. Luizen kunnen immers niet vliegen. Ze verspreiden zich via direct hoofdcontact en verplaatsen zich al lopend op kruipend met een snelheid van 6 tot 30 cm/min. Omdat een volwassen luis ongeveer 3 – 4 mm groot is, is het dus goed mogelijk dat je ze ziet bewegen op de hoofdhuid.

Controleer altijd op luizen op de warme en vochtige plaatsen op het hoofd. Daar nestelen de luizen zich graag.

Soms kan het ook zijn dat je kind met luizen besmet is, maar dat je ze niet ziet zitten op de hoofdhuid. Het is dan ook zeker aan te raden om te controleren op warme, vochtige plaatsen, waar luizen zich graag nestelen. Dat is bijvoorbeeld achter de oren, dicht op de hoofdhuid en in de nek.

Krabt je kind regelmatig in het haar? Of heeft je zoon of dochter last van aanhoudende jeuk? Dit zouden alvast tekenen kunnen zijn van een mogelijke luizenbesmetting. Maar luizen kunnen ook aanwezig zijn zonder jeuk te veroorzaken. Dus ook kinderen die niet in hun haar krabben, kunnen mogelijk besmet zijn met luizen.

Hoe kan je neten herkennen?

Wanneer je je kind controleert op luizen zou het ook kunnen dat je witte puntjes in het haar ziet zitten. Dat kunnen ofwel schilfers zijn, ook wel roos genoemd, ofwel neten, de eitjes van de luis. Het belangrijkste verschil tussen schilfers en neten is dat neten dichter tegen de hoofdhuid plakken en dat schilfers veel losser overal in het haar kunnen zitten. Bovendien kunnen schilfers ook op de schouders vallen en er blijven liggen.


Schilfers zijn eigenlijk niets meer dan dode huidcellen vermengd met talg die van de huid loskomen omdat de huid zich voortdurend vernieuwt. Je zal ze bovendien vaker aantreffen bij jongens. Door hun hormoonproductie maken zij immers meer talg aan. Schilfers komen overigens meer voor in de winter dan in de zomer omdat we ons dan meer in verwarmde ruimtes bevinden en ook vaker mutsen dragen.

  • Kan je de witte puntjes makkelijk loskammen en zitten ze overal verspreid in het haar? Dan gaat het wellicht om schilfers.
  • Plakken de witte puntjes echter dicht tegen de hoofdhuid en krijg je ze moeilijk losgekamd? Dan heb je waarschijnlijk met neten te maken.

 

Verwar neten niet met schilfers. Neten plakken in het haar, schilfers niet.

Er zijn luizen in huis: wat nu?

Wanneer je kind besmet is met luizen, is het belangrijk om de luizen doeltreffend te behandelen. Hoewel er allerlei natuurlijke middelen tegen luizen bestaan, kies je het best voor een behandelproduct dat ontworpen is om luizen te bestrijden. Er is immers geen wetenschappelijk bewijs dat luizen bestrijden met azijn bijvoorbeeld een efficiënte manier is om definitief van de luizen af te geraken.

Veel beter is het om te kiezen voor een luizenshampoo- of spray met een bestanddeel dat fysiek op de luizen inwerkt. In het geval van een spray hoef je door de effectiviteit van het product zelfs niet meer te kammen omdat de producten op zich al erg doeltreffend zijn. Op die manier is de behandeling helemaal niet tijdrovend en erg efficiënt.

Luizen bestrijden in huis kan je doen door zoveel mogelijk te wassen op 60°C.

Verder kan je ook luizen bestrijden in huis door bijvoorbeeld lakens en beddengoed op 60° te wassen. Ook mutsen en sjaals steek je het best op die temperatuur in de wasmachine. Als die niet op 60° mogen gewassen worden, kan je ze ook gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten zak bewaren of 8 uur in de diepvries steken. Luizen kunnen immers maar 24 – 48 uur buiten het haar overleven.

Neem eens een kijkje in het gamma van Silikom. Daar vind je een ruim aanbod aan producten die luizen doeltreffend bestrijden. Alle producten van Silikom zijn veilig voor je kinderen omdat ze geen pesticiden bevatten. Bovendien is de doeltreffendheid 100% bewezen en is het in België het meest gebruikte anti-luizenproduct.