Haaruitval? Steeds dunner wordend haar? Kaal worden? Niemand vindt het leuk om haar te verliezen. Gelukkig zijn er heel wat zaken die je kan ondernemen om haaruitval tegen te gaan. Lees hier 7 tips tegen haaruitval en wat je kan doen als je al klachten van haarverlies ervaart.

Wat kan je doen om haaruitval te verminderen?

Vraag je je soms ook af wat je kan doen om haaruitval te verminderen? Van een gezond dieet en extra vitamines tot stress vermijden en goede haarverzorging… hier vind je 7 tips tegen haaruitval die voor mannen en vrouwen een positieve invloed kunnen hebben op je haargroei.

vitamines verzorg je haar

Verzorg je haar

Het lijkt misschien simpel, maar je haar goed verzorgen kan een enorme impact hebben. Alles wat je haar sterker maakt of er mee helpt voor te zorgen dat je haar niet te strak zit, kan helpen:

 • Koop een goede borstel
 • Gebruik haarelastieken die niet te strak zitten
 • Kies de juiste shampoo en conditioner voor je haartype
 • Draag je hoofddeksels of kapsels niet te strak
 • Gebruik geen te agressieve haarcosmetica zoals permanenten
 • Probeer zo min mogelijk je haar te föhnen

Beweeg voldoende haaruitval

Beweeg voldoende

Een andere tip tegen haarverlies is om iedere dag voldoende te bewegen. Hierdoor hou je je bloedsomloop in circulatie en dat kan een positieve invloed hebben op je haargroei1. Enkele ideeën en voorbeelden van wat je kan doen om iedere dag wat meer te bewegen:

 • Volg een paar keer per week een yoga sessie
 • Neem de trap in plaats van de lift
 • Ga even wandelen tijdens je lunchpauze
 • Neem af en toe een duik in het zwembad
 • Mooi weer in het weekend? Pak snel even de fiets
 • Breng een bezoekje aan de gym na je werk
 • Ga eens badmintonnen met je vrienden
 • Start een nieuwe hobby, zoals volleybal of padel

vitamines tegen haaruitval

Gezond en evenwichtig dieet

Een gezond en evenwichtig dieet met voldoende eiwitten en vitamines is belangrijk voor je haar! Eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat er voldoende aminozuren in je lichaam zijn om het eiwit keratine aan te maken. Wat noodzakelijk is voor sterk en gezond haar, want je haar bestaat voor 95% uit keratine…

Daarnaast kan een tekort aan bepaalde vitamines een oorzaak van haaruitval zijn. Vitamines en mineralen zijn immers onontbeerlijk voor het optimaal functioneren van allerlei processen in ons lichaam, waaronder onze haargroei. Ons lichaam maakt ze echter niet altijd zelf aan! We moeten ze uit voeding halen, dus het is erg belangrijk dat je een gezond en evenwichtig dieet hanteert.2

Drink voldoende water!

Drink voldoende water!

Hydratatie is zó belangrijk - ook voor je haar. Drink dus bij voorkeur iedere dag zeker zo’n anderhalve à twee liter water.

Vermijd stress, oorzaken haaruitval

Vermijd stress

Stress is een van de voornaamste oorzaken van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Veel tips die helpen om stress te vermijden, kunnen dus ook helpen tegen haaruitval:

 • Vind momenten van rust in je leven, bv. tijdens een rustige wandeling
 • Doe oefeningen die helpen om rust te vinden, zoals yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness en ontspannende lichaamsoefeningen
 • Verlaat regelmatig je huis, beweeg voldoende en spreek zeker af met vrienden
 • Probeer stressvolle elementen indien mogelijk uit je leven te verwijderen
 • Zorg voor een goede nachtrust. Een vast slaappatroon en optimale slaapomstandigheden (zoals een goede matras of een donkere, koele kamer) bevorderen alvast de slaapkwaliteit.

vitamines tegen haaruitval

Vitamines

Er zijn vitamines die kunnen helpen tegen haaruitval, dus het kan soms een goed idee zijn om je dagdagelijks dieet aan te vullen met vitamines als ondersteuning. Een tekort aan zink en ijzer worden vaak geassocieerd met haarverlies, dus dat zijn zeker mogelijke opties, maar ook andere vitamines en mineralen kunnen ondersteuningen bieden tegen haaruitval:

 • Vitamine B6 draagt bij aan de opname en synthese van cysteïne, een belangrijk bestanddeel van keratine, wat essentieel is voor gezond haar. 95% van ons haar bestaat immers uit keratine!
 • Zink draagt bij tot de eiwitsynthese, zoals keratine
 • Seleen is een antioxidant die bijdraagt tot gezond haar
 • En ook zwavelaminozuren zoals cystine en methionine zijn onmisbaar voor de vorming van keratine
 • Magnesium kan ondersteuning bieden bij bloedcirculatie en sterkere haarfollikels3

beste middel tegen haaruitval

Andere mogelijke factoren

Aan het einde van de rit is de belangrijkste tip tegen haaruitval misschien wel deze: ga na wat de eventuele oorzaken van je haarverlies of uitdunning kunnen zijn en probeer waar mogelijk een langdurige oplossing tegen dat probleem te vinden. Enkele mogelijke factoren zijn:

 • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen
 • Bepaalde ziektes, zoals anorexia, schildklieraandoeningen of diabetes
 • Hormonale veranderingen (bv. de overgang, zwangerschap, anticonceptiepil, …)

In dergelijke gevallen kan het een goed idee zijn om met je arts, dermatoloog of andere specialist te bespreken of er stappen zijn die je kan nemen om je haar opnieuw te herstellen of eventuele verdere klachten te vermijden en wat het beste middel is om je haaruitval tegen te gaan.

Welke vitamines en mineralen helpen precies tegen haaruitval?

En wat moet je eten om het middel binnen te krijgen? Enkele voorbeelden die erg veel impact kunnen hebben


Vitamine B
speelt een rol in haargroei en houdt je haar sterk en gezond, waardoor het dus een uitstekend alternatief is om in te nemen in je strijd tegen haaruitval. Je vindt het in een groot aanbod aan voedingsproducten, zoals volkoren granen, vlees, vis, eieren, noten en avocado.

 


Vitamine C
is een antioxidant. Het helpt om de bloedcirculatie in je lichaam te verhogen, ook in je hoofdhuid, waardoor je haarfollikels meer gestimuleerd worden en het haaruitval helpt tegengaan. Je vindt ze vooral in fruit, groenten, granen, aardappelen en zuivel.

 

omnivit-haarproblemen-tips-tegen-haaruitval-vitamine-zink


Een tekort aan zink wordt vaak geassocieerd met haarverlies en dunner wordend haar. Je vindt het voornamelijk in producten zoals vlees, bonen, noten en zaden.

 

omnivit-haarproblemen-tips-tegen-haaruitval-vitamine-ijzer


Er blijkt een connectie te zijn tussen haarverlies en ijzertekorten, vooral bij vrouwen4. Ijzer speelt een belangrijke rol in je haargroei doordat het je bloedcirculatie stimuleert en zo meer zuurstof naar je cellen brengt. Je vindt het in rood vlees, linzen en groene bladgroenten.

omnivit-haarproblemen-tips-tegen-haaruitval-vitamine-selenium


Seleen
is een antioxidant die bijdraagt tot gezond haar. Je vindt het vooral in vis en noten, maar ook vlees, volkoren granen en zuivel kunnen selenium bevatten.5

omnivit-haarproblemen-tips-tegen-haaruitval-vitamine-magnesium


Magnesium
kan ook helpen bij haaruitval omdat een tekort kan gepaard gaan met een verminderde bloedcirculatie, hormonale veranderingen en zwakkere haarfollikels6. Je vindt het onder meer in groene bladgroenten, noten, zaden, vis, avocado en volkoren granen.

Is haarverlies te stoppen?

Is haarverlies te stoppen?

Een moeilijke vraag, want het antwoord hangt af van de exacte oorzaak die aan je haaruitval voorafgaat. Bovenstaande tips kunnen dus zeker helpen tegen haaruitval, bijvoorbeeld bij een seizoensverandering of na een zwangerschap wanneer je terug in tune raakt met je lichaam, maar in bepaalde gevallen zal het niet voldoende zijn om het proces van haarverlies te stoppen. Denk maar aan bepaalde ziektes of medische ingrepen, zoals bijvoorbeeld alopecia areata of chemotherapie.

Plus, wanneer je ouder wordt, krijg je minder, zwakkere en dunnere haarfollikels. Je bent dus iets vatbaarder voor externe factoren en krijgt gemakkelijker te kampen met haarverlies of verdunning. Het enige wat je kan doen is je haar waar mogelijk extra ondersteuning geven, door je haar bijvoorbeeld goed te verzorgen en eventuele andere stappen te ondernemen zoals gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen, stress te vermijden en eventueel extra vitamines in te nemen.

Hoe herstel je haaruitval als je al klachten hebt?

Veel van bovenstaande tips werken preventief en helpen om haarverlies tegen te gaan. Maar ook wanneer je al klachten van haaruitval hebt, bijvoorbeeld na een zwangerschap of chirurgische ingreep, kan je van bovenstaande tips gebruik maken om verdere haaruitval tegen te gaan en je haar alle nodige ondersteuning te bieden om het opnieuw sterker en gezonder te maken.

Iedere situatie is uiteraard anders, en afhankelijk van de achterliggende oorzaak kan het niet altijd evident zijn om eventueel haarverlies te herstellen. Daarom raden we je zeker aan om advies op maat in te winnen van je arts of dermatoloog, zeker bij mogelijke medische achterliggende redenen.

Veelgestelde vragen

Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk tegen haarverlies?

Haaruitval kan soms gepaard gaan met een tekort7 aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals:

 • ijzer
 • zink
 • selenium
 • vitamine B
 • vitamine C