Wist je dat vitamines een impact kunnen hebben op je energie? Maar waarom is dat precies? Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt? En welke vitamines en mineralen heb je dan precies nodig? Op deze pagina vertellen we je er alles over en krijg je extra tips.

Vitamines: een enorme impact op je energie!

Vitamines: een enorme impact op je energie!

Vitamines en mineralen hebben een invloed op hoeveel energie je hebt. Ze zijn onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam en dragen bij aan een heleboel processen, zoals:

 

  • De stofwisseling van eiwitten en vetten

  • Het omzetten van voedingsstoffen in energie

  • Het ondersteunen van de werking van het zenuwstelsel

  • Het ondersteunen van psychologische cognitieve functies

  • Het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress

  • Goede werking van je immuunsysteem

  • En nog zo veel meer!

Geen wonder dus dat ze zo belangrijk zijn om je energiek, vitaal en gezond te voelen. Daarom is het dus zeker aangeraden om ervoor te zorgen dat je iedere dag voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zowel voor meer energie als om eventuele stress en vermoeidheid tegen te gaan.

Welke vitamines tegen vermoeidheid?

Benieuwd welke vitamines je best inneemt voor meer energie? Hier vind je enkele voorbeelden van vitamines die ondersteuning kunnen bieden tegen vermoeidheid, aangezien ze bijdragen aan de energiemetabolismen in het lichaam:

Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12 is een essentiële vitamine bij stress en vermoeidheid omdat het de koolhydraten die je inneemt via voeding omzet in energie.

Vitamine B6

Vitamine B6

Vitamine B6 steunt je hersenen in de productie van neurotransmitters en is dus erg belangrijk voor een goede hersenontwikkeling.

Vitamine C

Vitamine C

Ook vitamine C is onmisbaar. Het is goed voor je immuunsysteem en helpt bij de afvoer van de afbraakproducten die je lichaam niet meer nodig heeft.

Vitamine B3

Vitamine B3

Vitamine B3 voorziet je lichaam van energie op een cellulair niveau en is dus erg belangrijk!

Vitamine B8

Vitamine B8

Vitamine B8 is eveneens belangrijk voor de afbraak van koolhydraten en eiwitten.

Andere mineralen en natuurlijke elementen voor meer energie

Naast vitamines kunnen ook bepaalde mineralen en elementen een positieve invloed op je energielevels hebben. Hier vind je enkele voorbeelden die ondersteuning kunnen bieden in tijden van vermoeidheid, bijvoorbeeld tijdens de examens of een drukke periode op het werk:

Maté

Maté

Maté

Maté heeft stimulerende en tonische eigenschappen die helpen om de weerstand te verhogen tegen geestelijke en lichamelijke vermoeidheid. Maté helpt je ook energieker te voelen en wordt aangeraden tijdens periodes van vermoeidheid, stress en fysieke of mentale overbelasting.

Koper

Koper

Koper

Koper draagt ook bij tot het normale energieleverende metabolisme van het lichaam

Magnesium

Magnesium

Magnesium

Magnesium helpt om vermoeidheid te verminderen. Zeker in periodes van stress.

Ijzer

Ijzer

Ijzer

Ijzer is een gekend spoorelement dat helpt om vermoeidheid te verminderen. Daarnaast draagt het bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine die zuurstof vervoert naar de weefsels.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt?

energielevels

Wist je dat ons lichaam de meeste vitamines en mineralen die we nodig hebben om ons energiek, fit en gezond in ons vel te voelen niet zelf aanmaakt? We moeten ze dus op een andere manier innemen.

  • Dat doe je in eerste instantie via een gezond en evenwichtig dieet. Bestaat je dieet uit een goede variatie van volkoren granen, noten, zaden, fruit, groenten, zuivel, vlees, vis, aardappelen en oliën? Dan hoef je je weinig zorgen te maken en krijg je waarschijnlijk zonder problemen wel alle noodzakelijke mineralen en vitaminen voor je lichaam binnen.

  • Slaag je er niet in om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen? Of voel je je toch wat minder energiek, vermoeider of meer gestrest dan je zou willen? Dan kan een tijdelijke kuur op basis van multivitaminesupplementen je energielevels eventueel ondersteunen en een boost geven.

6 andere tips om je energie te boosten

Naast een gezond en evenwichtig dieet, zodat je iedere dag voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, kan je ook enkele aanpassingen aan je levensstijl maken voor meer energie:

Beweeg voldoende!

Beweeg voldoende!

Beweeg voldoende! Een fijne wandeling in de zon, met de fiets naar het werk, een bezoekje aan de gym, samen met je vrienden voetballen, avondje dansen, … de mogelijkheden zijn eindeloos.

Goed stressmanagement

Goed stressmanagement

Ook goed stressmanagement kan een impact hebben. Denk maar aan ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga of eventuele andere technieken die helpen tegen stress en vermoeidheid.

Je sociaal leven

Je sociaal leven

Ook je sociaal leven kan je energie boosten. Spreek regelmatig af met vrienden en familie, start met een nieuwe sociale hobby, ga samen met je partner eens naar een comedy show, …

Voldoende water drinken

Voldoende water

Drink iedere dag voldoende water - bij voorkeur 1,5 à 2 liter per dag.

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

Ook een goede nachtrust is onontbeerlijk als je energiek en vol goede moed aan je dag wilt beginnen. Enkele tips: ga iedere dag op hetzelfde uur slapen, koop een goede matras, zorg ervoor dat je kamer voldoende fris is, scroll niet op je gsm vlak voor het slapengaan, …

Een laatste tip

Een laatste tip?

Een laatste tip? Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar doe dingen waar je energie van krijgt! Voel je je altijd voldaan en energiek na een uurtje in de gym? Geniet je van dat uurtje spelen met je kat of hond? Kom je tot rust wanneer je piano speelt? Denk voor jezelf even na wat jou juist energie geeft, zodat je er meer van in je leven kan brengen en je je vitaler kan voelen.