Waarom zijn bepaalde geneesmiddelen goedkoper dan andere?

In de apotheek zijn er van eenzelfde geneesmiddel soms verschillende soorten verkrijgbaar. Zo vind je er merkgeneesmiddelen en geneesmiddelen die als naam de stof van het actieve ingrediënt hebben. Die laatste groep noemen we ‘generische geneesmiddelen’. Die geneesmiddelen zijn vaak ook de goedkoopste geneesmiddelen.

Hoe komt het nu dat die zoveel goedkoper zijn dan de merkgeneesmiddelen?

Wanneer een geneesmiddel op de markt komt, investeerde de oorspronkelijke fabrikant heel wat tijd en financiële middelen aan de medische ontwikkeling van het geneesmiddel. Om de investering terug te verdienen, vallen merkgeneesmiddelen gedurende een aantal jaar onder een patent.

Eenmaal dat patent vervallen is, kan er op basis van dezelfde formule een generische variant van dat merkgeneesmiddel worden gemaakt. Die generische variant draagt dan de stofnaam van het actieve ingrediënt. Het generische geneesmiddel heeft dus volledig dezelfde werking als het referentiegeneesmiddel, maar is veel goedkoper omdat er veel minder middelen in onderzoek moeten worden geïnvesteerd.

Ook de overheid waakt erover dat geneesmiddelen zo goedkoop mogelijk bij de consument terecht kunnen komen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat een generisch geneesmiddel pas op de markt mag worden gebracht wanneer het minstens 50 procent goedkoper is dan het oorspronkelijke referentiegeneesmiddel.

Verder is het ook zo dat de overheid sinds 2001 minder terugbetaalt voor een merkgeneesmiddel waarvan een generische variant op de markt is. Op die manier wil de overheid ook artsen en apothekers stimuleren om steeds het goedkoopste geneesmiddel aan de patiënt mee te geven. Vraag tijdens een dokters- of apotheekbezoek dus ook naar een goedkope alternatieve. Dat bespaart onnodige kosten.

Is een goedkoper geneesmiddel even veilig en betrouwbaar?

Misschien vraag je je af of het goedkoopste geneesmiddel ook betrouwbaar is? Het antwoord is ‘ja’. Generische geneesmiddelen moeten immers aan dezelfde strenge kwaliteitseisen voldoen als merkgeneesmiddelen.

Het is dus zo dat een goedkoper geneesmiddel

  • identiek dezelfde werking heeft als het oorspronkelijke referentiegeneesmiddel. Het bevat immers hetzelfde actieve bestanddeel in dezelfde hoeveelheid en met dezelfde sterkte.
  • aan dezelfde strenge eisen moet voldoen als een merkgeneesmiddel. De overheid voert dus ook strenge kwaliteitscontroles uit.
  • verkocht wordt in een vergelijkbare verpakkingsgrootte als het oorspronkelijke merkgeneesmiddel.

Wie brengt de goedkoopste geneesmiddelen op de markt?

Er zijn verschillende bedrijven in België die generische geneesmiddelen op de markt brengen. EG nv, een farmaceutische firma van Belgische oorsprong die behoort tot de Stada Group, is in België de marktleider op het gebied van generische geneesmiddelen. Bovendien is de CEO van EG nv, Jef Hus, ook de voorzitter van Medaxes, het voormalige Febelgen, de Belgische koepel van farmaceutische bedrijven die betaalbare geneesmiddelen toegankelijk willen maken voor zoveel mogelijk mensen.

EG nv deelt overigens die missie. Geneesmiddelen toegankelijk maken voor iedereen én de kosten van de gezondheidszorg in België laten dalen: dat is waar het om draait!

 

Hoe vind ik het goedkoopste geneesmiddel?

Ben je op zoek naar een goedkoper alternatief voor jouw merkgeneesmiddel? Of wil je voorbereid zijn op een bezoek aan de apotheek en al kunnen vragen naar de generische variant?

Via de handige converter kan je het opzoeken of er voor jouw merkgeneesmiddel een goedkoper alternatief bestaat