• 11/10/2021

Wat kan een vitamine D-tekort voor gevolgen hebben?

 

Veel mensen weten ondertussen dat vitamine D van belang is voor onder meer het beendergestel en de weerstand. Het is dus erg belangrijk om een vitamine D-tekort en de bijhorende gevolgen te vermijden. Wie geen medische achtergrond heeft, zal weinig boodschap hebben aan het feit dat men spreekt van een vitamine D-tekort wanneer de waarden onder de 50 nmol/l liggen. Het kan echter wel even schrikken zijn wanneer je bij een routine bloedcontrole hoort dat je een vitamine D-tekort hebt. Je bent echter niet alleen: maar liefst 7 op de 10 Belgen1 kampt in de winter met een vitamine D-tekort en een deel daarvan blijft het hele jaar door een vitamine D-tekort hebben.

Veel mensen weten ondertussen dat vitamine D van belang is voor onder meer het beendergestel en de weerstand. Het is dus erg belangrijk om een vitamine D-tekort en de bijhorende gevolgen te vermijden. Wie geen medische achtergrond heeft, zal weinig boodschap hebben aan het feit dat men spreekt van een vitamine D-tekort wanneer de waarden onder de 50 nmol/l liggen. Het kan echter wel even schrikken zijn wanneer je bij een routine bloedcontrole hoort dat je een vitamine D-tekort hebt. Je bent echter niet alleen: maar liefst 7 op de 10 Belgen(1) kampt in de winter met een vitamine D-tekort en een deel daarvan blijft het hele jaar door een vitamine D-tekort hebben.

 

Een vitamine D-tekort en de gevolgen op korte termijn

Er zijn heel wat symptomen en gevolgen die gelinkt worden aan een vitamine D-tekort. Zo zou een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen kunnen hebben. Ook zou een vitamine D-tekort symptomen als hoofdpijn met zich meebrengen of zou een vitamine D-tekort voor haaruitval kunnen zorgen. Verder zou een vitamine D-tekort vermoeidheid in de hand werken. Al deze hypotheses kloppen echter niet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je een vitamine D-tekort op korte termijn niet echt voelen.

Wat een vitamine D-tekort wel voor gevolgen kan hebben op korte termijn is een invloed op de natuurlijke weerstand en het immuunsysteem. Tijdens de donkere wintermaanden wordt je immuunsysteem sowieso al op de proef gesteld. Wanneer daar nog eens een vitamine D-tekort bijkomt, ben je uiteraard extra kwetsbaar. Reden te meer dus om een vitamine D-tekort koste wat kost te vermijden.

 

Een vitamine D-tekort en de gevolgen op lange termijn

Omdat vitamine D van belang is voor het beendergestel en de spieren, kan een vitamine D-tekort gevolgen hebben voor het beendergestel op lange termijn. Vitamine D zorgt er immers voor dat er voldoende calcium in de botten wordt opgenomen. Wanneer dat niet het geval is, kan dat op lange termijn leiden tot osteoporose en botbreuken.

Verder wordt verondersteld dat vitamine D ook een belangrijke rol zou spelen in het ondersteunen van verschillende processen in ons lichaam. Zo wordt momenteel onderzoek gedaan naar de link tussen vitamine D en kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook zou vitamine D eventueel gelinkt kunnen worden aan depressie. Dit zijn tot op vandaag echter nog veronderstellingen en het is dus wachten op wetenschappelijke bevestiging.

Door de opsomming van al wat een vitamine D-tekort aan gevolgen kan hebben, hoeft het weinig uitleg dat het erg belangrijk is om een vitamine D-tekort zoveel mogelijk te vermijden. Wil je jouw vitamine D-tekort aanvullen? Of wil je in de toekomst een vitamine D-tekort vermijden? Neem dan een vitamine D-supplement zoals FULTIUM in. Op die manier vermijd je de vervelende gevolgen die een vitamine D-tekort kan hebben.

 

Bron (1): Vitamine D deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk – Isabel Van Daele; UGent (2011)

 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder