• 1/02/2021

Heel wat Belgen beseffen het belang van een vitamine D-supplement. Zeker tussen oktober en maart is het risico op een vitamine D-tekort erg groot. Daarom wordt ook door de Hoge Gezondheidsraad aangeraden om in die periode een supplement vitamine D3, ook wel cholecalciferol genoemd, van 800 I.E. per dag in te nemen.

Toch vragen sommige mensen zich af of een vitamine D-supplement bijwerkingen kan hebben. Bijwerkingen door het gebruik van vitamine D3 zijn mogelijk, maar de kans bij normaal gebruik is bijzonder klein. De voornaamste bijwerking van een overdosis vitamine D is een te hoge calciumspiegel.

Dit artikel gaat in wat volgt dieper in op volgende thema’s:

Vitamine D en mogelijke bijwerkingen: hoe verklaar je die?

Wanneer je een vitamine D-supplement inneemt, is het cruciaal om erover te waken dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 400 tot 800 IE niet overschrijdt. Het risico op een te veel aan vitamine D wordt dan namelijk groter. Al blijft die kans nog steeds eerder klein, omdat er zoveel mensen met een vitamine D-tekort kampen.

Vitamine D is niet wateroplosbaar zoals bijvoorbeeld vitamine C, maar vetoplosbaar. Een wateroplosbare vitamine kan je gewoon uitplassen wanneer je er te veel van inneemt. Bij een vetoplosbare vitamine als vitamine D is dat niet het geval: die slaat zich op in de vetcellen en blijft daar zitten tot wanneer ze door het lichaam in de lever en de nieren geactiveerd wordt. Dat is meteen ook de verklaring waarom je vitamine D kan innemen in een dagelijks, wekelijks of maandelijks supplement.

Een overdosis vitamine D kan in zeldzame gevallen tot bijwerkingen als een te hoge calciumspiegel leiden.

Bijwerkingen door te veel vitamine D

Net omdat je vitamine D niet kan uitplassen als je er te veel van inneemt, is het cruciaal om je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te houden. Wanneer je dat doet is de kans klein dat je door een supplement cholecalciferol bijwerkingen zal ondervinden.

In zeldzame gevallen kan je dus te veel vitamine D in je bloed hebben en dan kunnen bijwerkingen opduiken. In geval van een overdosis vitamine D is het mogelijk dat je calciumspiegel te hoog staat. Die hoge calciumspiegel kan een aantal gevolgen hebben zoals:

Wie een volledig overzicht wil van mogelijke bijwerkingen, raadpleegt het best de bijsluiter van het vitamine D-supplement dat je inneemt. Het is belangrijk om te benadrukken dat bij een normaal gebruik van een vitamine D-supplement de kans op bijwerkingen bijzonder klein is.

Het is ook mogelijk dat je van nature een overgevoeligheid voor vitamine D hebt. Dan gaat het om een genafwijking, hypercalciëmie of nierverkalking genaamd. Dat is echter een heel zeldzame aandoening. Raadpleeg bij twijfel steeds je arts of apotheker.

Een vitamine D-supplement kan je dagelijks, wekelijks of maandelijks innemen.

Houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid!

Om een te hoge dosis aan vitamine D te vermijden, is het beter om niet zomaar op eigen houtje extra vitamine D in te nemen. Je bespreekt het best eerst met je arts of apotheker. Vervolgens kies je een vitamine D-supplement waarop duidelijk aangegeven staat welke hoeveelheid je inneemt. Een dagelijks supplement is dan ook een goed idee. Dan houd je de vitamine D-waarden constant. Ben je een capsule vergeten in te nemen dan hoef je dat niet te compenseren door een extra capsule.

Een vitamine D-supplement dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid garandeert is FULTIUM. Door dagelijks een blauw pilletje in te nemen houd je je vitamine D-gehalte op peil en is het risico op bijwerkingen bijzonder klein!

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder