• 30/05/2019

Wat kan een vitamine D-tekort voor gevolgen hebben?

 

Veel mensen weten ondertussen dat vitamine D van belang is voor onder meer het beendergestel en de weerstand. Het is dus erg belangrijk om een vitamine D-tekort en de bijhorende gevolgen te vermijden. Wie geen medische achtergrond heeft, zal weinig boodschap hebben aan het feit dat men spreekt van een vitamine D-tekort wanneer de waarden onder de 50 nmol/l liggen. Het kan echter wel even schrikken zijn wanneer je bij een routine bloedcontrole hoort dat je een vitamine D-tekort hebt. Je bent echter niet alleen: maar liefst 7 op de 10 Belgen1 kampt in de winter met een vitamine D-tekort en een deel daarvan blijft het hele jaar door een vitamine D-tekort hebben.

Veel mensen weten ondertussen dat vitamine D van belang is voor onder meer het beendergestel en de weerstand. Het is dus erg belangrijk om een vitamine D-tekort en de bijhorende gevolgen te vermijden. Wie geen medische achtergrond heeft, zal weinig boodschap hebben aan het feit dat men spreekt van een vitamine D-tekort wanneer de waarden onder de 50 nmol/l liggen. Het kan echter wel even schrikken zijn wanneer je bij een routine bloedcontrole hoort dat je een vitamine D-tekort hebt. Je bent echter niet alleen: maar liefst 7 op de 10 Belgen(1) kampt in de winter met een vitamine D-tekort en een deel daarvan blijft het hele jaar door een vitamine D-tekort hebben.

 

Een vitamine D-tekort en de gevolgen op korte termijn

Er zijn heel wat symptomen en gevolgen die gelinkt worden aan een vitamine D-tekort. Zo zou een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen kunnen hebben. Ook zou een vitamine D-tekort symptomen als hoofdpijn met zich meebrengen of zou een vitamine D-tekort voor haaruitval kunnen zorgen. Verder zou een vitamine D-tekort vermoeidheid in de hand werken. Al deze hypotheses kloppen echter niet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je een vitamine D-tekort op korte termijn niet echt voelen.

Wat een vitamine D-tekort wel voor gevolgen kan hebben op korte termijn is een invloed op de natuurlijke weerstand en het immuunsysteem. Tijdens de donkere wintermaanden wordt je immuunsysteem sowieso al op de proef gesteld. Wanneer daar nog eens een vitamine D-tekort bijkomt, ben je uiteraard extra kwetsbaar. Reden te meer dus om een vitamine D-tekort koste wat kost te vermijden.

 

Een vitamine D-tekort en de gevolgen op lange termijn

Omdat vitamine D van belang is voor het beendergestel en de spieren, kan een vitamine D-tekort gevolgen hebben voor het beendergestel op lange termijn. Vitamine D zorgt er immers voor dat er voldoende calcium in de botten wordt opgenomen. Wanneer dat niet het geval is, kan dat op lange termijn leiden tot osteoporose en botbreuken.

Verder wordt verondersteld dat vitamine D ook een belangrijke rol zou spelen in het ondersteunen van verschillende processen in ons lichaam. Zo wordt momenteel onderzoek gedaan naar de link tussen vitamine D en kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook zou vitamine D eventueel gelinkt kunnen worden aan depressie. Dit zijn tot op vandaag echter nog veronderstellingen en het is dus wachten op wetenschappelijke bevestiging.

Door de opsomming van al wat een vitamine D-tekort aan gevolgen kan hebben, hoeft het weinig uitleg dat het erg belangrijk is om een vitamine D-tekort zoveel mogelijk te vermijden. Wil je jouw vitamine D-tekort aanvullen? Of wil je in de toekomst een vitamine D-tekort vermijden? Neem dan een vitamine D-supplement als Fultium D3 in. Op die manier vermijd je de vervelende gevolgen die een vitamine D-tekort kan hebben.

 

Bron (1): Vitamine D deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk – Isabel Van Daele; UGent (2011)

 

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels

10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder