• 9/04/2019

Een weekje extra zonlicht: de oplossing voor een vitamine D-tekort?

 

Voor sommige mensen is de eerste Belgische lentezon niet voldoende om terug op te laden. Na de winter heeft het cocoonen lang genoeg geduurd en met de paasvakantie in zicht, verlangen we naar zonlicht. Heel veel mensen boeken dan ook een weekje naar de zon om wat extra energie op te doen en de batterijen weer op te laden. Daarmee hopen ze soms ook hun opgelopen vitamine D-tekort weer wat aan te vullen. Maar kan dat wel? Is een weekje extra veel zonlicht voldoende om de donkere wintermaanden die we achter glas doorbrengen te compenseren?

Zonder zonlicht toch blijven stralen

Een weekje zonlicht: doet dat wonderen?

Het antwoord is helaas ‘neen’. Het is onmogelijk om het opgelopen vitamine D-tekort te compenseren met een weekje zonlicht. Daarvoor is een week veel te kort en bovendien is het onverstandig om jezelf gedurende een week onbeschermd bloot te stellen aan de zon.

Hoe goed de UV-stralen ook zijn voor de aanmaak van vitamine D, het blijft erg belangrijk om je ertegen te beschermen vanwege het grote risico op huidkanker. De zonnecrème waarmee je je beschermt tegen de UV-stralen blokkeert echter de aanmaak van vitamine D in de huid.

Ondanks het feit dat je je moet beschermen tegen de UV-stralen en dat een weekje zonlicht onvoldoende is om het vitamine D-tekort te compenseren, is het toch aangewezen om maximaal van dat extra zonlicht te genieten. Zorg er dus zeker voor dat je tijdens de zonvakantie dagelijks 15 minuten onbedekt en zonder zonnecrème met je handen, armen en hoofd in de zon loopt. Vanaf 15 minuten moet je je dan weer insmeren om je te beschermen tegen de UV-stralen.

 

Zonder zonlicht toch blijven stralen

Hoewel zo’n weekje zonlicht onvoldoende is om het vitamine D-tekort te compenseren, zal het ongetwijfeld heel veel deugd doen. Maar om ervoor te zorgen dat de goede werking van je immuunsysteem behouden blijft en om sterke botten, gewrichten en spieren te behouden, blijft het toch belangrijk om zeker en vast tussen oktober en maart het tekort aan zonlicht te compenseren door een vitamine D-supplement in te nemen. Om je vitamine D waarde een heel jaar lang op peil te houden, kan je dagelijks extra vitamine D innemen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor FULTIUM. Deze blauwe capsules moet je dagelijks innemen en zorgen voor een constante vitamine D-waarde in het bloed. Ook tijdens je weekje naar de zon kan je FULTIUM blijven doornemen. Er is namelijk weinig risico op te veel vitamine D.

 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder