Kurkuma is enerzijds een veel gebruikt specerij in de keuken, anderzijds heeft kurkuma ook een positief effect op onze spieren en gewrichten.

Wat je moet weten over Kurkuma

Wist je dat kurkuma ook een positief effect heeft op het behoud van soepele gewrichten1? Hier lees je alles over kurkuma en het positieve effect op ons bewegingsapparaat.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

Wat is kurkuma?

In de oosterse geneeskunde wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking.

Kurkuma: meer dan een specerij

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een extract dat afkomstig is van de Indische plant Curcuma longa. Typisch voor kurkuma is de gele kleur. Kurkuma werd dan ook gebruikt als kleurstof voor textiel, of als ingrediënt in currypoeder, waardoor een gerecht die mooie gele kleur krijgt.

In India wordt kurkuma in de geneeskunde al eeuwenlang gebruikt. Kurkuma zou goed zijn voor heel wat verschillende processen in het lichaam, mede dankzij zijn antioxiderende eigenschappen3.
Kurkuma wordt gebruikt voor zijn behoud van soepele gewrichten. 
De bioactieve stof die in kurkuma zit, curcumine, wordt vaak gebruikt om de soepelheid in spieren en gewrichten te behouden.

Kurkuma ondersteunt de gewrichten

Vandaag wordt kurkuma en meer bepaald het extract curcumine als bioactieve stof vaak gebruikt om de beweeglijkheid van de gewrichten1 te behouden. Daarom komt curcumine in voedingssupplementen die spieren en gewrichten1 soepel houden vaak voor als actief ingrediënt
Wanneer we veel sporten op jonge leeftijd, maar ook wanneer we ouder worden, vermindert de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten.

Hoe werkt kurkuma en is het veilig?

Een kurkuma-extract helpt om de soepelheid en beweeglijkheid van de gewrichten te behouden. De soepelheid en beweeglijkheid van de gewrichten1 vermindert wanneer we ouder worden of op jongere leeftijd al wanneer we veel sporten en ons lichaam zo overbelasten.

Bovendien is een kurkuma-extract een natuurlijk ingrediënt, dat zeer weinig bijwerkingen vertoont en langdurig gebruikt kan worden, met zeer weinig risico op maagcomplicaties.

Mogelijks kan curcumine interageren met bepaalde geneesmiddelen als bloedverdunners.

Kurkuma en andere medicijnen

Veel mensen vragen zich af of Kurkuma interacties kan hebben met andere medicijnen. Het is mogelijk dat curcumine, het extract uit Kurkuma, een interactie heeft met geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld bloedverdunners of anti-hormonale middelen in de oncologie.

Ook voor mensen met een galwegobstructie is een voedingssupplement op basis van curcumine niet aan te raden. Verder zijn er nog geen gegevens beschikbaar over curcumine tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding. Daarom wordt het ook afgeraden.

Vraag raad aan je arts of apotheker indien je Kurkuma samen met andere producten zou willen innemen.

Wordt kurkuma goed opgenomen door het lichaam?

Het effect van de specerij kurkuma op onze gewrichten is niet zo groot.

De specerij kurkuma

Kurkuma draagt dus bij tot het behoud van soepele gewrichten1. Maar wanneer je kurkuma enkel als specerij in de keuken gebruikt, zal dat effect niet bijzonder groot zijn. Je moet immers 1 kilo kurkuma naar binnen werken om het equivalent te hebben van een capsule van een voedingssupplement met kurkuma-extract.

Het kurkuma-extract curcumine wordt moeilijk door het lichaam opgenomen. Dat komt omdat kurkuma in poedervorm niet oplost in water.

Opneembaarheid van curcumine

Bovendien wordt curcumine, onderdeel van het kurkuma-extract, moeilijk door het lichaam opgenomen. Kurkuma in poedervorm lost immers niet op in water, maar blijft aan de oppervlakte zitten. Ook in ons lichaam zal het poeder niet oplossen en dus niet optimaal opgenomen worden. 

Het is echter wel zo dat de opneembaarheid van curcumine kan verhoogd worden via bio-optimalisatie en meer specifiek door het toepassen van specifieke technologieën, zoals de NovaSOL®-technologie. Door het gebruik van deze technologie wordt de curcumine die vetoplosbaar is, verpakt in een wateroplosbaar omhulsel.

Dat verhoogt de opneembaarheid tot maar liefst 1350 keer ten opzichte van onbewerkt kurkuma poeder en tot 185 keer ten opzichte van een geoptimaliseerd extract in poedervorm.

Hoe wordt een kurkuma-extract het best ingenomen?

Het maag- en darmkanaal is beter in staat om een kurkuma-extract in vloeibare vorm op te nemen.

Voedingssupplementen met kurkuma-extract

Kurkuma-extract vind je in de apotheek terug in verschillende voedingssupplementen. Zo zal je voedingssupplementen in poedervorm terugvinden.
Het is echter zo dat het maag-darmkanaal beter in staat  is om een kurkuma-extract in vloeibare vorm op te nemen.

Het is belangrijk om te letten op de capsules waaruit het voedingssupplement met kurkuma bestaat: dunne capsules zijn ideaal.

Dunne capsules bevorderen de opname van kurkuma

In vloeibare vorm vind je kurkuma meestal in capsules in de apotheek. Toch is het ook belangrijk om te letten op uit welke soort capsules het voedingssupplement bestaat. Het is aangewezen om te kiezen voor capsules die minder dik zijn dan de standaard softgelcapsules. Dunnere capsules zullen sneller oplossen in de maag. Een voorbeeld van dunne capsules zijn Licaps® capsules, die maar liefst vier keer minder dik zijn dan de standaardcapsules en bovendien geen kleurstof bevatten.

CURCUFEN Forte

Bewegen, dat is leven! Blijf dus soepel1,2 bewegen met CURCUFEN Forte:

  • Krachtige combinatie van Curcuma longa en Boswellia serrata

  • Vloeibare vorm voor een optimale opname in het lichaam

  • Vernieuwde formule: 3x sterker*

Studies tonen niet enkel de doeltreffendheid maar ook de veiligheid aan, van zowel het Curcuma longa extract als het Boswellia serrata extract.