Een aantal mogelijke oplossingen voor spieren en gewrichten

Meer en meer Belgen ondervinden ongemak tijdens het bewegen. Dat is best vervelend. Aanhoudende gewrichts- en spierpijn kan de levenskwaliteit best negatief beïnvloeden. Door ongemak tijdens het bewegen kom je in een vicieuze cirkel terecht: bewegen wordt onaangenaam en dus ga je... nog minder bewegen.

Wat dan weer meer ongemak in de hand werkt. Je gewrichten1 en spieren2 worden strammer. Gelukkig kan je zelf actie ondernemen om toch soepel te blijven bewegen.

Je levensstijl aanpassen kan helpen om pijnvrij te bewegen. Voldoende bewegen, zoals bijvoorbeeld je zoveel mogelijk verplaatsen met de fiets.

1. Pas je levensstijl aan

Omdat heel veel mensen een zittend beroep hebben en ook ’s avonds heel wat tijd voor het scherm doorbrengen, is het vaak niet evident om voldoende beweging in je dagplanning in te bouwen. Hier volgen een aantal tips voor een actieve levensstijl:

 • Probeer elke dag 10 000 stappen te halen. Voor de meeste mensen is 6000 stappen haalbaar, doe voor die volgende 4000 stappen wat extra moeite door bijvoorbeeld een half uurtje de benen te strekken.

 • Bouw doorheen de dag extra bewegingsmomenten in. Een beetje inspiratie die verder gaat dan ‘neem de trap in plaats van de lift’: 

 • Ga indien mogelijk met de fiets naar het werk. Parkeer je auto wat verder of stap een bus- of tramhalte vroeger af.

 • Moet je een telefoontje doen? Doe dat dan al rechtstaand of wandelend.

 • Ga eens naar het toilet op een andere verdieping.

 • Moet je regelmatig iets printen? Plaats de printer dan verder weg zodat je wat moet wandelen om tot bij de printer te komen. Hetzelfde kan je doen met het koffieapparaat of het water.

 • Spreek met je collega’s af om tijdens de pauzes even de benen te strekken of kies voor een actieve lunchpauze. 

 • Beweeg ook intensiever door te sporten. Bouw wel rustig op. Wanneer je lichaam niet meer gewoon is om te sporten, is het belangrijk om geleidelijk op te bouwen.

Om soepel te blijven bewegen is het sowieso van belang om voldoende te bewegen. Een actieve levensstijl is dus cruciaal voor de levenskwaliteit.

Bij acute pijn kan een pijn- of ontstekingsremmer zoals bijvoorbeeld paracetamol helpen. Neem nooit lang pijnstillers zonder doktersadvies.

2. Pijn- en onstekingsremmers

Traditionele pijnstillers worden vaak gebruikt om ongemak in de gewrichten en spieren te verlichten.

 • Zo kan je bijvoorbeeld een pijnstiller als paracetamol nemen om pijn te verlichten.

 • Pijn aan het bewegingsapparaat kan ook het gevolg zijn van een ontsteking. Vaak worden dan pijnstillers genomen die zowel pijnstillend als ontstekingswerend zijn, zoals bijvoorbeeld ibuprofen.

 • Afhankelijk van het soort ontstekingsremmende pijnstiller is al dan niet een voorschrift nodig.

 • Het is echter wel belangrijk om te weten dat ontstekingsremmende pijnstillers vaak bijwerkingen aan de maag, het hart, de lever en de nieren kunnen hebben. Dat komt omdat een ontstekingsremmer vaak ook functies van ons lichaam blokkeert die we nodig hebben. Neem deze geneesmiddelen dus nooit langdurig in zonder geneeskundig advies. 

Er bestaan ook voedingssupplementen die op een natuurlijke manier de spieren en gewrichten ondersteunen. Die zijn veilig in gebruik.

3. Natuurlijke middelen die spieren en gewrichten ondersteunen

Er bestaan voedingssupplementen die spieren en gewrichten ondersteunen. Kiezen voor een natuurlijk alternatief om soepele gewrichten en spieren te behouden, biedt immers heel wat voordelen:

 • Dat de natuur een heilzame werking heeft op ons lichaam is al eeuwen bekend. Denk maar aan de ayurvedische geneeskunde. Zo worden extracten van Curcuma longa en Boswellia serrata al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde.

 • Het is echter wel belangrijk om je bij de keuze van een voedingssupplement goed te informeren. Zo is het belangrijk om de samenstelling van het voedingssupplement te controleren en zeker te zijn dat de gebruikte extracten optimaal gedoseerd en goed opneembaar zijn.

 • Het is een goed idee om je voedingssupplement bij de apotheek te kopen, zo ben je zeker van de kwaliteit, de veiligheid en krijg je er ook advies bij.