• 17/08/2022

Voor wie kan kurkuma gevaarlijk zijn?

 

De positieve werking van curcuma op onze gewrichten is de laatste jaren uitvoerig onderzocht. Belangrijk om te weten is dat het niet de specerij kurkuma is zoals we die kennen uit de keuken die een positieve werking op onze gewrichten heeft. Het is namelijk de bioactieve stof curcumine uit de Curcuma Longa-plant die de normale werking van de gewrichten ondersteunt. Verder wordt curcuma al eeuwenlang in de Oosterse geneeskunde gebruikt omdat het een positieve invloed op de gezondheid zou hebben.

Vandaar dat je heel wat supplementen met het kurkuma-extract in tabletten en capsules in de apotheek kunt vinden. Tegelijk duiken ook berichten op dat kurkuma gevaarlijk kan zijn. Is dat zo? Zijn er bepaalde mensen voor wie een kurkumasupplement geen goed idee is? Wat is het laatste nieuws over kurkuma en de mogelijke gezondheidsrisico’s? Op deze vragen formuleert dit artikel een antwoord.

Kan een kurkumasupplement in combinatie met andere medicijnen gevaarlijk zijn?

 

 

Kan een kurkumasupplement in combinatie met andere medicijnen gevaarlijk zijn?

Omdat kurkuma een natuurlijke oorsprong heeft, is een supplement met kurkuma veilig in gebruik op lange termijn en is er weinig risico op maagklachten.

Wanneer je wil starten met een voedingssupplement en je tegelijk ook andere medicatie neemt, is het altijd een goed idee om dit eerst met je arts te bespreken. In het specifieke geval van een kurkumasupplement is het zo dat er een interactie kan zijn tussen de actieve stof curcumine en anticoagulantia, ook wel ‘bloedverdunners’ genoemd. Wanneer je dus bloedverdunners neemt, maar ook een supplement met curcumine wil nemen, moet je dit sowieso eerst met je arts bespreken.

Voor wie kan kurkuma gevaarlijk zijn?

 

 

Voor wie kan kurkuma gevaarlijk zijn?

Hoewel het gebruik van een kwalitatief supplement met curcumine meestal veilig in gebruik is, zijn er toch een aantal mensen die zo’n supplement beter niet nemen.

Wie bijvoorbeeld problemen met de galblaas heeft, vermijdt beter kurkuma in geconcentreerde vorm. Het is namelijk mogelijk dat curcumine problemen met de galblaas verergert. Daarom wordt een supplement met curcumine afgeraden voor mensen die een galwegobstructie of galstenen hebben.

Ook tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding is het beter om geen curcumine in te nemen. Dit is voornamelijk omdat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de effecten van curcumine op de baby.

Uiteraard is het ook mogelijk dat je allergisch bent voor kurkuma. Huiduitslag kan bij een kurkuma-allergie een van de symptomen zijn. Ook hebben mensen in zeldzame gevallen door een kurkumasupplement soms last van gele ontlasting, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

Wanneer je je echter aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een kwalitatief voedingssupplement met curcumine houdt, is de kans op deze bijwerkingen eerder klein.

Belangrijk te vermelden is ook dat vrouwen die voor borstkanker behandeld worden met hormoontherapie met tamoxifen voorzichtig moeten zijn met curcuma.

Curcuma beïnvloedt het geneesmiddel, waardoor de werkzaamheid van tamoxifen kan afnemen met 13 tot meer dan 30 %. Om de werkzaamheid van het geneesmiddel dus niet te beïnvloeden is het gebruik van curcuma in dit geval dus af te raden.

Kurkuma, een natuurlijk ingrediënt

 

 

Kurkuma, een natuurlijk ingrediënt

In een aantal gevallen is het dus opletten met een kurkumasupplement. Wanneer je twijfelt kan erover spreken met je arts sowieso al verhelderend zijn.

Toch is in de meeste gevallen een kwalitatief supplement op basis van curcumine heel veilig in gebruik. Het betreft immers een natuurlijk ingrediënt met weinig gezondheidsriscio’s.

Wanneer je bijvoorbeeld een supplement curcumine inneemt om de natuurlijke soepelheid van de gewrichten te behouden, loop je minder risico op een letsel aan de gewrichten en is de kans kleiner dat je bijvoorbeeld ontstekingsremmers moet nemen die veel meer bijwerkingen aan de maag en darmen kunnen hebben.

Als je kiest voor een kwalitatief supplement op basis van kurkuma, is de kans dat dit gevaarlijk is erg klein. Zo’n kwalitatief voedingssupplement is bijvoorbeeld Curcufen Forte, dat bijdraagt aan de normale werking van de spieren en gewrichten.

Laatste blogs

26.08.2022
De vloeibare vorm die CURCUFEN Forte uniek maakt

CURCUFEN Forte is een voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor het behoud van soepele spieren & gewrichten.

Lees verder

12.08.2022
Waar is kurkuma allemaal goed voor?

Waar kurkuma allemaal goed voor is en hoe je kurkuma het beste opneemt, lees je in dit artikel.

Lees verder

10.08.2022
Waaraan moet een kurkumasupplement voldoen?

Dit artikel helpt je een keuze te maken in het brede aanbod aan kurkumasupplementen.

Lees verder

08.08.2022
Gezond, ontspannend en leuk:

 dit is waarom Sven Ornelis elke dag gaat wandelen, mét CURCUFEN

Lees verder

06.08.2022
Wat doet kurkuma voor de gewrichten?

Is kurkuma goed voor de gewrichten? Lees het antwoord in dit artikel.

Lees verder

01.08.2022
Is kurkuma gezond?

Dit artikel gaat dieper in op de mogelijke gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Lees verder

09.06.2021
Wandelen een gedeelde passie

Dubbelinterview met radiomaker Sven Ornelis en Jef Hus, Managing Director EG

Lees verder

29.03.2021
Beter voorkomen dan genezen: zo hou je je spieren en gewrichten gelukkig

Hou je spieren en gewrichten daarom nu al soepel voor later en maak van bewegen je fysieke pensioenplan. Dit zijn onze tips voor een leven v…

Lees verder

28.07.2020
Zalig stappen van Limburg tot aan de kust

Nu we met z’n allen op vakantie zijn in eigen land, hoor je het her en der: ‘Amai, verbazend hoeveel mooie plekken je dicht bij huis vindt!’…

Lees verder

06.05.2020
5 tips om gezond te sporten

Ontdek de 5 tips van Josefien om gezond te sporten tijdens de quarantaine.

Lees verder

06.05.2020
Hoe hou je je spieren soepel tijdens quarantaine?

Ontdek hoe Nicky, een trendy mama, haar spieren soepel houdt tijdens de quarantaine.

Lees verder