Op zoek naar een apotheek in je buurt?

Op deze pagina vind je niet alleen een link naar alle apotheken in je buurt, maar ook een link naar de EG Medication Converter, een handige tool waar je het generisch EG alternatief van jouw gebruikelijk geneesmiddel kan opzoeken!

Apotheker in je buurt? - EG

Op zoek naar een apotheek in je buurt?

Op zoek naar een apotheker in je buurt? Via de website apotheek.be vind je het adres en telefoonnummer van apotheken die zich het dichtst bevinden in uw buurt, alsook de afstand in km tussen jouw locatie en die van de apotheek.

 

Een betaalbaar alternatief? - EG

Een generisch alternatief?

Benieuwd naar wat het generisch alternatief is van jouw gebruikelijk geneesmiddel? Wanneer je naar de apotheek gaat, kunt u uw apotheker om advies vragen of snel de naam van het generisch alternatief voor jouw merkproduct opzoeken. Klik hiervoor op onderstaande link en gebruik onze EG Medication Converter!

 

Kies bij je apotheek voor het generisch alternatief van jouw medicijn


Heel veel Belgen weten niet dat ze thuis een kast vol
generische geneesmiddelen hebben. Dat werd duidelijk tijdens onze ‘Ik weet het zeker’- campagne die je waarschijnlijk via radio en televisie hebt zien verschijnen.

 

Maar wat is nu een generisch geneesmiddel?

Een generisch geneesmiddel is een goedkoper maar volstrekt evenwaardig alternatief  voor een origineel merkgeneesmiddel waarvan het patent vervallen is. De werking van een generisch geneesmiddel is dus volledig hetzelfde als die van een merkgeneesmiddel. Een generiek geneesmiddel is dus even kwalitatief, efficiënt en veilig.

Hoewel er alleen maar voordelen zijn aan het kopen van het generieke alternatief, wordt dat in de praktijk nog niet altijd gedaan. Het is als patiënt immers niet altijd eenvoudig om de generieke naam te weten – of te onthouden – van een merkgeneesmiddel. Deze naam klinkt heel wetenschappelijk, omdat de naam gelinkt is aan het actieve ingrediënt van het originele geneesmiddel.

Het is dus handig om in de apotheek snel de naam van het generische alternatief te kunnen opzoeken. Daarom hebben wij een handige converter tool ontworpen, de EG Medication Converter, waarmee u eenvoudig het generisch alternatief van uw gebruikelijke geneesmiddelen kan ontdekken.

Hoe weet ik of ik een generisch geneesmiddel meekrijg?

In de meeste gevallen zal je arts of apotheker spontaan deze klik maken. Ze doen er immers alles aan om je als patiënt van de beste oplossing te voorzien. Wil je toch controleren of je het generische alternatief meekrijgt? Zoek dan de naam van jouw geneesmiddel op en controleer zelf wat het generische alternatief is en of je dit mee naar huis krijgt. Dat doe je heel eenvoudig via onze converter. Onze tool kan zowel het merkgeneesmiddel als het generische alternatief identificeren en je zo de juiste informatie over het geneesmiddel kunnen geven.

 

Een generisch geneesmiddel

In België is de referentieterugbetaling van kracht. Dat betekent dat de ziekteverziekering minder tussenkomt voor een merkgeneesmiddel waarvan er een generisch alternatief bestaat. Om recht te hebben op de hoogst mogelijke terugbetaling, is het dus aan te raden om bij de apotheker te vragen of er een generisch alternatief bestaat voor het geneesmiddel dat je nodig hebt. Mocht je twijfelen, kan je het ook opzoeken via deze lijst.

Het is belangrijk om te weten dat een generisch geneesmiddel geen ‘wit product’ is van een merkgeneesmiddel. Het generische geneesmiddel en het merkgeneesmiddel zijn wat de kwaliteit betreft identiek aan elkaar.

Het is immers zo dat een generisch product pas op de markt mag worden gebracht wanneer het generische alternatief dezelfde therapeutische kwaliteit heeft als het origineel. Bovendien moet het generische alternatief minstens 50 procent goedkoper zijn dan het referentiegeneesmiddel. Daarnaast moet ook het patent van een product vervallen zijn vooraleer een generisch alternatief op de markt wordt gebracht. Op die manier kunnen farmaceutische bedrijven die het nieuwe product ontwikkeld hebben hun ontwikkelingskosten terugverdienen. Zolang er een patent op een merkgeneesmiddel geldt, wordt er dus geen generisch alternatief op de markt gebracht.

Kortom, generische geneesmiddelen voldoen aan dezelfde wetenschappelijke normen als merkgeneesmiddelen.