• 10/08/2021

’s Nachts even wakker worden, is eigenlijk normaal. Dat kan door de overgang van de ene slaapfase naar de ander. Het kan zijn dat je het de volgende dag niet meer weet. Wanneer je echter ‘s nachts wakker wordt en moeilijk weer in slaap geraakt dan kan er sprake zijn van doorslaapproblemen.

Wanneer is ’s nachts wakker worden een probleem?

Er zijn 4 fasen van slaap die samen een slaapcyclus vormen. In een normale nacht wordt deze 4 à 5 keer doorlopen. Doorgaans word je na elke cyclus even wakker. 

Ben je telkens rond dezelfde tijd wakker ’s nachts? Verschillende verklaringen zijn mogelijk daarvoor.


Maar dat merk je meestal niet. De verschillende slaapfasen, die samen een slaapcyclus vormen, zijn:

  • het inslapen,
  • de lichte slaap,
  • de diepe slaap,
  • de remslaap

Afhankelijk van de slaapfase waarin je je bevindt, kan je makkelijk wakker schrikken. Tijdens het inslapen bijvoorbeeld ben je daar erg vatbaar voor. Ook tijdens de lichte slaap, slaap je nog niet diep genoeg en word je makkelijk wakker. Het is eigenlijk enkel tijdens de diepe slaap dat je heel moeilijk wakker te krijgen bent.

Als je wakker wordt tijdens je diepe slaap, dan voel je je meestal verward en heb je tijd nodig om te realiseren waar je bent. Mensen met slaapproblemen bereiken vaak die diepe slaap niet, of niet lang genoeg. Tijdens de remslaap kan je dan weer wakker schrikken door een nachtmerrie.

Het is normaal dat je tussen elke slaapfase kort even wakker wordt. Vaak kan je je dat de volgende dag zelfs niet meer herinneren.

’s Nachts even kort wakker worden is dus perfect normaal. Toch is het ook mogelijk dat je de slaap niet meteen meer vat, of soms zelfs urenlang ligt te woelen en te draaien in je bed. Wanneer het echt hinderlijk wordt, spreekt men van doorslaapproblemen.

Net zoals moeite hebben met inslapen, kunnen milde doorslaapproblemen uiteindelijk leiden tot een verminderde slaapkwaliteit. Men  spreekt over slaapproblemen wanneer iemand drie nachten per week slecht slaapt en daar ook nog eens hinder van ondervindt overdag. Dat kan zich uiten in zich altijd moe voelen overdag, prikkelbaarheid, slechte concentratie, …

Verklaringen voor doorslaapproblemen

Naast dat het normaal is om tussen verschillende slaapcycli even kort wakker te worden, zijn er ook een aantal mogelijke verklaringen voor waarom je niet meteen weer inslaapt:

piekeren in je bed

De hectiek van de dag kan ervoor zorgen dat je ook ’s nachts nog ligt te piekeren in je bed. Wanneer je even wakker wordt, schiet je to do-lijstje weer door je hoofd en kan je beginnen piekeren.

hinder ondervinden

Daarmee hangen ook stress en angst nauw samen. Wie gestresseerd rondloopt overdag, heeft veel kans om daar ook ’s nachts hinder door te ondervinden. Uit je lichte slaap wakker worden en niet meer kunnen inslapen omdat je ligt te piekeren, is dan ook niet abnormaal.

Emotionele gebeurtenissen

Emotionele gebeurtenissen kunnen een reden zijn waardoor je ’s nachts wakker wordt. Die gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld het onderwerp zijn van een nachtmerrie.

Verstoord bioritme

Wie een verstoord bioritme heeft, kan ook uit een kort hazenslaapje ontwaken en daarna de slaap niet meer vatten. Dat heeft te maken met de verstoorde aanmaak van melatonine. Een verstoord bioritme komt bijvoorbeeld voor bij een jetlag of bij mensen die in shiften werken.

koffie en alcohol

Wat je eet en drinkt heeft ook een invloed op je slaappatroon. Denk maar aan koffie en alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je makkelijk inslaapt, maar heeft een negatieve invloed op je remslaap.

Slechte slaaphygiëne

Ten slotte kan ook een slechte slaaphygiëne ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt. Schenk je lichaam ritme en regelmaat en je zal een goede nachtrust in de plaats krijgen.

Hoe kan je beter doorslapen? 10 tips

Lunestil® is een voedingssupplement en aangewezen voor gebruik bij volwassenen vanaf 18 jaar. Lunestil® kan het rijgedrag en het uitvoeren van gevaarlijke handelingen beïnvloeden. *Lavandula angustifolia is rustgevend en ontspannend en draagt bij tot een goede en gezonde nachtrust. Passiflora incarnata te gebruiken voor een gezonde slaap en om ‘s ochtends uitgerust wakker te worden.

Vitamine B6 ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid.

Ontdek ook nog:

26.10.2022
Hoe lang duurt het voor Lunestil werkt

Studies tonen aan dat je resultaten mag verwachten vanaf 2 weken bij inname van Lunestil

Lees verder

20.10.2021
Altijd moe? Oorzaken en 5 tips om je weer fit te voelen!

Heb je het gevoel altijd moe te zijn? Kom te weten wat de oorzaken ervan kunnen zijn en ontdek 5 tips die kunnen helpen om je weer fris en o…

Lees verder

01.09.2020
Natuurlijke slaapmiddelen als veilige oplossing

Natuurlijke slaapmiddelen zijn een veilig alternatief. Ontdek hier welke natuurlijke ingrediënten bijdragen tot een goede nachtrust.

Lees verder