Lukt het maar niet om in te slapen? Word je ’s nachts plots wakker en dwaal je rond omdat je de slaap niet kan vatten? Slapeloosheid kan tal van oorzaken hebben, maar heel vaak heeft het te maken met stress en onrust en zijn slaapproblemen van tijdelijke aard.

Wil jij weten of je mogelijks met slapeloosheid te maken hebt? Doe dan hier onze slaaptest.*

Vraag 1 / 12

Wat is je leeftijd?

Jonger dan 18 jaar
Tussen 18 en 25 jaar
Tussen 26 en 34 jaar
Tussen 35 en 44 jaar
Tussen 45 en 54 jaar
Ouder dan 54 jaar

Slaaponderzoek in het ziekenhuis?

Wanneer een patiënt met slaapproblemen via de huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, zullen de artsen eerst een zeer gedetailleerde vragenlijst laten invullen en een uitgebreid klinisch onderzoek doen. Wanneer dat nodig blijkt, zal een slaaponderzoek worden ingepland.

Tijdens een slaaponderzoek verblijf je een nacht in een eenpersoonskamer in het ziekenhuis. Dan wordt de hersenactiviteit, het hartritme, de ademhaling, de spierspanning en de diepte van de slaap ’s nachts gemeten. Daarbij zijn zowel de longarts, de neuroloog als de NKO-arts betrokken. Ook kan met een camera worden gekeken naar jouw slaapgedrag ’s nachts.

Wanneer doe je een slaaponderzoek in het ziekenhuis?

Zo’n slaaponderzoek kan bijvoorbeeld uitwijzen of je lijdt aan slaapapneu en kan ook bepalen of het nog veilig is om met de auto te rijden. In sommige gevallen is het ook mogelijk om thuis een slaaptest te doen. 

Het is goed mogelijk dat er uit een slaaptest geen onderliggend medisch probleem naar voren komt. In dat geval kan slaaptraining (cognitieve gedragstherapie voor insomnia) voor volwassenen helpen. Maar ook werken aan een goede slaaphygiëne of nagaan of je matras niet aan vervanging toe is, kan al een deel van de oplossing zijn.

Ontdek Lunestil

Op zoek naar een natuurlijk, veilig en doeltreffend middel voor een goede en gezonde slaap?

*Disclaimer

Het resultaat van deze test mag niet worden beschouwd als een vervanging van een bezoek aan een arts of apotheker. Wanneer je slaapproblemen hebt, raadpleeg dan steeds een arts.
Het is mogelijk dat er onder je slaapproblemen een medische oorzaak schuilt waarvoor een bijkomende slaaptest in het ziekenhuis nodig is.