• 1/04/2020

Wat is de optimale dosis vitamine D?

Wanneer je na een bloedonderzoek te horen krijgt dat je vitamine D-waarden onder de 50 nmol/l liggen, kamp je met een vitamine D-tekort. Dan doe je er goed aan een vitamine D-supplement in te nemen om dat tekort weer aan te vullen. Veel mensen weten echter niet wat de optimale dosis vitamine D is. Hoewel er daar vanuit de medische wereld geen eenduidig antwoord op is, krijg je in wat volgt toch enkele richtlijnen die je in het achterhoofd kan houden bij de keuze van een vitamine D-supplement. 

Richtlijnen over de optimale dosis vitamine D

Dat een supplement vitamine D innemen cruciaal is voor het behoud van een normaalimmuunsysteem en bot gestel, daarover bestaat geen twijfel. Waar in de medische wereld wel nog verschillende visies over bestaan is over welke dosis vitamine D nu optimaal is. Zowel in België als in Europa bestaat daar immers geen duidelijke consensus over. 

Verschillende instanties doen er echter wel aanbevelingen over. In België nemen we de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad als uitgangspunt1Hun aanbevelingen over de optimale dagelijkse dosis vitamine D verschillen per leeftijdsgroep. De optimale dagelijkse dosis varieert van 10 µg voor een baby over 10 – 15µg voor volwassenen tot 20 µg voor 70-plussers. Ook voor zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding wordt dagelijks 20 µg / dag aangeraden. 1µg komt overeen met 40 Internationale eenheden (I.E.). 

Internationale onderzoeken spreken soms over hogere dosages dan die van de Hoge Gezondheidsraad, maar daar is geen eenduidigheid over.

 

Leeftijd Vitamine D3, µg* / dag
0 - 6 maand 10
7 - 12 maand 10
1 - 3 jaar 10
4 - 6 jaar 10
7 - 10 jaar 10
11 - 14 jaar 10 - 15
15 - 18 jaar 10 - 15
Volwassenen (19 - 70) 10 - 15
70 - plussers 20
Zwangerschap 20
Borstvoeding 20

De ideale dosis om een tekort weer aan te vullen

De waarden waar de Hoge Gezondheidsraad van uit gaat, zijn waarden die je nodig hebt om je vitamine D-gehalte constant te houden. 

Wanneer je echter kampt met een vitamine D-tekort, zal de dagelijkse dosis die je inneemt iets hoger moeten liggen dan 15 µg. Je moet immers enerzijds je waarden constant houden, maar anderzijds ook het opgelopen tekort weer aanvullen. Een stukje zalm van 100 gram zal echter niet voldoende zijn. Dit bevat slechts 4,6 µg. Een dagelijkse dosis vitamine D van 20 µg is daarvoor ideaal. 

Verder zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die een verhoogde behoefte hebben aan vitamine D. Oudere mensen bijvoorbeeld lopen meer risico op osteoporose en botbreuken en komen sneller ten val omdat hun beenderen brozer worden2. 

Oudere bevolkingsgroepen hebben meer behoefte aan vitamine d


Sowieso is het een goed idee om je over een vitamine D-supplement en de optimale dosis ervan te laten adviseren door je arts of je apotheker. Zij zullen kunnen inschatten wat in jouw geval de optimale
dosis vitamine D is. Die zal in de meeste gevallen niet boven de 20 µg/dag liggen.

Het gebruik van een kuur vitamine D kan verschillen van supplement tot supplement. Zo zijn er vitamine D-supplementen die je maandelijks moet innemen. Dat betekent dat er een keer per maand een piek van vitamine D in je bloed is die gaandeweg weer afneemt. Met een dagelijkse inname daarentegen, houd je je bloedwaarden constant.

Fultium-D3 is een vitamine D-supplement dat 20 µg vitamine D bevat en dat je dagelijks moet innemen. Op die manier komt dit vitamine D-supplement tegemoet aan iedereen die een tekort moet aanvullen en aan wie een verhoogde behoefte aan vitamine D heeft. Dankzij Fultium D3 blijf je elke dag stralen.

2Bron: https://www.inami.fgov.be/nl/publicaties/Paginas/vitamineD_calcium_osteoporose_breuken.aspx#.XXDF2_kzapo

Neem je dagelijks een pilletje Fultium D3, dan heb je voldoende vitamine D binnen.

Ontdek FULTIUM vitamine D₃: je dagelijkse dosis zon in een blauw pilletje

Nuttige artikels

10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder