• 22/03/2019

Hoe los je een vitamine D-tekort op?

 

Heel veel Belgen kampen met een vitamine D-tekort. Voor het behoud van een goed immuunsysteem en het behoud van sterke botten en spieren is het echter belangrijk om je vitamine D-waarde op peil te houden.

 

Groter risico op een vitamine D-tekort tijdens de wintermaanden

Tussen oktober en maart daalt het vitamine D-gehalte in ons bloed drastisch en wordt het risico op een vitamine D-tekort groot. Zo blijkt uit onderzoek dat 67,3%1 van de Belgen met een te lage vitamine D-waarde kampt. Tijdens de winter stijgt dit zelfs tot bijna 90%1.

In de winter zijn de omstandigheden voor de optimale aanmaak van vitamine D immers niet ideaal. Zowel het aantal zonne-uren als de intensiteit van de UV-stralen zijn tussen oktober en maart niet krachtig genoeg, waardoor het bijna onmogelijk is om tijdens de donkere dagen voldoende vitamine D aan te maken. Dat verklaart dus de grote hoeveelheid volwassenen met een vitamine D-tekort.

 

Sommige bevolkingsgroepen lopen een groter risico op een vitamine D-tekort

Hoewel het risico op een vitamine D-tekort voor iedereen groter is tijdens de wintermaanden, zijn er een aantal bevolkingsgroepen extra kwetsbaar. Zo wordt de huid dunner naarmate je ouder wordt, dus dan heb je ook baat bij extra vitamine D.

Voor baby’s en kinderen die volop aan het groeien zijn, is vitamine D dan weer belangrijk om de opbouw van de botten, spieren en gewrichten te ondersteunen.

Ook mensen met een donkere huidskleur hebben nood aan extra vitamine D, omdat hun huid automatisch beter beschermd is tegen de UV-stralen en ze dus daardoor ook van nature minder vitamine D aanmaken.

Vegetariërs en veganisten ten slotte hebben ook nood aan extra vitamine D omdat zij weinig voedingsmiddelen opnemen die vitamine D3 bevatten.

 

Kan je een vitamine D-tekort voelen?

Wat zijn nu de symptomen van een vitamine D-tekort en kan je dat voelen? Soms menen mensen dat ze door verhoogde vermoeidheid, problemen met de schildklier, haaruitval, hoofdpijn of oogproblemen een vitamine D-tekort hebben. Ook psychische klachten zoals angstaanvallen en depressie wordt soms gelinkt met een vitamine D-tekort. Dat is echter niet bewezen. Enkel via een bloedtest kan je vaststellen of je een goede vitamine D-waarde hebt.

Er zijn echter wel symptomen van een vitamine D-tekort, maar die zijn minder duidelijk vast te stellen zonder bloedtest, maar op lange termijn kunnen ze wel gevaarlijk zijn. Zo wordt calcium minder goed opgenomen wanneer de vitamine D-waarde te laag is. Te weinig calcium heeft broze botten tot gevolg en kan uiteindelijk leiden tot osteoporose. Op lange termijn kan je dus problemen krijgen met je botten, spieren en gewrichten. Op korte termijn heeft een vitamine D-tekort een negatieve invloed op je immuunsysteem.

 

Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Sowieso is het een goed idee om eens via een bloedtest te laten vaststellen of je een vitamine D-tekort hebt. Wanneer dat het geval is, kan je een tekort weer aanvullen door een vitamine D-supplement in te nemen.

Eenmaal je tekort is aangevuld, kan je dagelijks een vitamine D supplement nemen om je vitamine D waarde op peil te houden, het hele jaar lang.

Wie op zoek is naar een voedingssupplement met hoge kwaliteitsstandaarden, kan kiezen voor FULTIUM. Dit voedingssupplement voldoet aan alle voorwaarden voor een optimale opname van vitamine D. FULTIUM is je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D. Door dagelijks een capsule in te nemen, ben je er zeker van dat je vitamine D-waarde op peil blijft.

1. Deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk - Isabel Van Daele, 2012.

 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder