• 22/03/2019

Hoe los je een vitamine D-tekort op?

 

Heel veel Belgen kampen met een vitamine D-tekort. Voor het behoud van een goed immuunsysteem en het behoud van sterke botten en spieren is het echter belangrijk om je vitamine D-waarde op peil te houden.

 

Groter risico op een vitamine D-tekort tijdens de wintermaanden

Tussen oktober en maart daalt het vitamine D-gehalte in ons bloed drastisch en wordt het risico op een vitamine D-tekort groot. Zo blijkt uit onderzoek dat 67,3%1 van de Belgen met een te lage vitamine D-waarde kampt. Tijdens de winter stijgt dit zelfs tot bijna 90%1.

In de winter zijn de omstandigheden voor de optimale aanmaak van vitamine D immers niet ideaal. Zowel het aantal zonne-uren als de intensiteit van de UV-stralen zijn tussen oktober en maart niet krachtig genoeg, waardoor het bijna onmogelijk is om tijdens de donkere dagen voldoende vitamine D aan te maken. Dat verklaart dus de grote hoeveelheid volwassenen met een vitamine D-tekort.

 

Sommige bevolkingsgroepen lopen een groter risico op een vitamine D-tekort

Hoewel het risico op een vitamine D-tekort voor iedereen groter is tijdens de wintermaanden, zijn er een aantal bevolkingsgroepen extra kwetsbaar. Zo wordt de huid dunner naarmate je ouder wordt, dus dan heb je ook baat bij extra vitamine D.

Voor baby’s en kinderen die volop aan het groeien zijn, is vitamine D dan weer belangrijk om de opbouw van de botten, spieren en gewrichten te ondersteunen.

Ook mensen met een donkere huidskleur hebben nood aan extra vitamine D, omdat hun huid automatisch beter beschermd is tegen de UV-stralen en ze dus daardoor ook van nature minder vitamine D aanmaken.

Vegetariërs en veganisten ten slotte hebben ook nood aan extra vitamine D omdat zij weinig voedingsmiddelen opnemen die vitamine D3 bevatten.

 

Kan je een vitamine D-tekort voelen?

Wat zijn nu de symptomen van een vitamine D-tekort en kan je dat voelen? Soms menen mensen dat ze door verhoogde vermoeidheid, problemen met de schildklier, haaruitval, hoofdpijn of oogproblemen een vitamine D-tekort hebben. Ook psychische klachten zoals angstaanvallen en depressie wordt soms gelinkt met een vitamine D-tekort. Dat is echter niet bewezen. Enkel via een bloedtest kan je vaststellen of je een goede vitamine D-waarde hebt.

Er zijn echter wel symptomen van een vitamine D-tekort, maar die zijn minder duidelijk vast te stellen zonder bloedtest, maar op lange termijn kunnen ze wel gevaarlijk zijn. Zo wordt calcium minder goed opgenomen wanneer de vitamine D-waarde te laag is. Te weinig calcium heeft broze botten tot gevolg en kan uiteindelijk leiden tot osteoporose. Op lange termijn kan je dus problemen krijgen met je botten, spieren en gewrichten. Op korte termijn heeft een vitamine D-tekort een negatieve invloed op je immuunsysteem.

 

Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Sowieso is het een goed idee om eens via een bloedtest te laten vaststellen of je een vitamine D-tekort hebt. Wanneer dat het geval is, kan je een tekort weer aanvullen door een vitamine D-supplement in te nemen.

Eenmaal je tekort is aangevuld, kan je dagelijks een vitamine D supplement nemen om je vitamine D waarde op peil te houden, het hele jaar lang.

Wie op zoek is naar een voedingssupplement met hoge kwaliteitsstandaarden, kan kiezen voor Fultium D3. Dit voedingssupplement voldoet aan alle voorwaarden voor een optimale opname van vitamine D. Door op dagelijkse basis dit blauwe pilletje in te nemen, ben je er zeker van dat je vitamine D-waarde op peil blijft.

 

1. Deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk - Isabel Van Daele, 2012.

 

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder