• 2/12/2019

Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Maar liefst 70 % van de Belgen kampt in de wintermaanden en zelfs het hele jaar door met een vitamine D-tekort. Dankzij het advies van heel wat artsen en de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad zijn heel wat mensen er al van overtuigd om een vitamine D-supplement in te nemen. Maar loop je door een vitamine D-supplement niet het risico op te veel vitamine D in je bloed? Wees gerust, de kans op een vitamine d-overdosis is zeer klein. Lees verder om te weten te komen waarom.

De kans op te veel vitamine D is zeer klein

Het is eerst en vooral belangrijk om te weten hoe vitamine D op een natuurlijke manier in je lichaam komt. Het is namelijk zo dat vitamine D de enige vitamine is die je lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt onder invloed van de zon. Door dagelijks een kwartiertje buiten te komen met je armen, handen en hoofd bloot, wordt er vitamine D aangemaakt. Tussen oktober en maart is de kracht van de zon in België echter onvoldoende om die dagelijkse aanmaak van vitamine D te kunnen garanderen. Bovendien zijn we in de winter ook veel vaker binnen. Als we dan buiten zijn, bedekken we onze armen en ons hoofd tegen de kou. 

Dat tekort van in de winter vullen we dan toch gewoon in de zomer weer aan? Helaas is dat niet het geval. Wanneer je in de zomer effectief dagelijks een kwartiertje buiten bent, tussen 11 en 15u, maak je wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D aan voor die dag, maar daarmee vul je het opgelopen tekort van tijdens de wintermaanden nog niet aan.

Ook is een vitamine D-tekort via voeding aanvullen moeilijk. Vitamine D zit immers voornamelijk in vette vis en orgaanvlees, maar je moet er gigantische hoeveelheden van eten vooraleer je er voldoende vitamine D kan uithalen. Zo zou je bijvoorbeeld maar liefst 1 kilo orgaanvlees moeten eten vooraleer je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D kan opnemen. Dat is dus moeilijk haalbaar.

Uit bovenstaande argumenten kan je al afleiden dat van nature te veel vitamine D in je bloed hebben iets is wat zelden voorkomt. Integendeel, een vitamine D-tekort komt veel frequenter voor. Omdat er niet meteen duidelijke symptomen zijn, denken mensen er niet meteen aan om een vitamine D-supplement in te nemen.

Soms hebben mensen ook schrik om na het innemen van een vitamine D-supplement bijwerkingen te ondervinden. Ook de angst om na inname van een supplement te veel vitamine D3 in het bloed te hebben en daardoor bepaalde symptomen te ondervinden, weerhoudt mensen er soms van om het noodzakelijke vitamine D-supplement in te nemen. 

Het is echter van cruciaal belang om een vitamine D-tekort te vermijden. Een supplement kan daarbij helpen. Wanneer je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is het risico op te veel vitamine D heel klein. 

Hetzelfde geldt voor een vitamine D-supplement voor baby’s en kinderen. Wanneer je je kindje dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vitamine D toedient, zal de kans op te veel vitamine D bij je baby of kind gering zijn.

 

Welke hoeveelheid vitamine D is optimaal?

Wat is nu de aanbevolen hoeveelheid vitamine D? Om de optimale werking van vitamine D te kunnen garanderen, is het belangrijk dat de vitamine D- waarden in het bloed niet onder de 50 nmol/l liggen. In dat geval spreekt men immers van een vitamine D-tekort. Via deze test kan je te weten komen of je risico loopt dat jouw waarden onder de 50 nmol/l liggen. Om jouw exacte waarden te weten kan je bij een arts een bloedtest laten doen.

Door een vitamine D-tekort loop je het risico op een lage weerstand en kan het op lange termijn voor problemen aan de botten en spieren zorgen. Dat tekort aanvullen doe je dus best door een vitamine D-supplement in te nemen. Er wordt aan volwassenen aangeraden om  dagelijks 800 I.E. vitamine D in te nemen. Dat komt overeen met 20 microgram per dag. Dat doe je best tussen oktober en maart, maar dat kan zeker ook het hele jaar door. Ook voor kinderen is het belangrijk om extra vitamine D via een supplement in te nemen. Er wordt aangeraden om kinderen dagelijks 10 microgram, ofwel 400 I.E., toe te dienen.

 

Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Elk voedingssupplement heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Meer innemen dan die dagelijks aanbevolen hoeveelheid is niet nodig. Meer betekent in het geval van vitamine D niet beter. Op die manier zal je ook nooit te veel vitamine D in je bloed hebben.

Om een constante vitamine D-waarde in je bloed te garanderen, kies je dan ook het best voor een vitamine D-supplement dat je dagelijks moet innemen. Een dagelijkse inname zorgt immers voor een evenwichtig niveau in je bloed.

Een voedingssupplement met een dagelijkse inname dat een constante bloedwaarde garandeert wanneer het correct wordt ingenomen is Fultium-D3. Dit vitamine D-supplement bevat overigens vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Door dagelijks een blauw pilletje Fultium-D3 in te nemen, houd je je vitamine D-waarde constant en blijf je de hele winter en bij uitbreiding het hele jaar door stralen.

 

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder