• 2/12/2019

Maar liefst 70 % van de Belgen kampt in de wintermaanden en zelfs het hele jaar door met een vitamine D-tekort. Dankzij het advies van heel wat artsen en de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad zijn heel wat mensen er al van overtuigd om een vitamine D-supplement in te nemen. Maar loop je door een supplement niet het risico op te veel vitamine D in je bloed? Wees gerust, de kans op een vitamine D-overdosis is zeer klein. Lees verder om te weten te komen waarom.

Dit artikel biedt antwoord op volgende vragen:

De kans op te veel vitamine D is zeer klein

Het is eerst en vooral belangrijk om een aantal feiten over vitamine D op een rijtje te zetten:

  • Het is de enige vitamine die je lichaam zelf kan aanmaken.
  • De aanmaak gebeurt onder invloed van de zon.
  • Door dagelijks een kwartiertje buiten te komen met je armen, handen en hoofd bloot, wordt er vitamine D aangemaakt.
  • Tussen oktober en maart is de kracht van de zon in België echter onvoldoende om die dagelijkse aanmaak te kunnen garanderen.
  • Bovendien zijn we in de winter ook veel vaker binnen. Als we dan buiten zijn, bedekken we onze armen en ons hoofd tegen de kou.


Dat tekort van in de winter vullen we dan toch gewoon in de zomer weer aan? Helaas is dat niet het geval. Wanneer je in de zomer effectief dagelijks een kwartiertje buiten bent, tussen 11 en 15u, maak je wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voor die dag, maar daarmee vul je het opgelopen tekort van tijdens de wintermaanden nog niet aan.

Ook is een vitamine D-tekort via voeding aanvullen moeilijk. Vitamine D zit niet zoals vitamine C in fruit, maar voornamelijk in vette vis en orgaanvlees, maar je moet er gigantische hoeveelheden van eten vooraleer je er voldoende kan uithalen. Zo zou je bijvoorbeeld maar liefst 1 kilo orgaanvlees moeten eten vooraleer je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kan opnemen. Dat is dus moeilijk haalbaar.

Uit bovenstaande argumenten kan je al afleiden dat van nature te veel vitamine D in je bloed hebben iets is wat zelden voorkomt. Al kan het echter wel. Vitamine D is immers vetoplosbaar en kan je niet zomaar uitplassen als je er te veel opneemt, wat bij vitamine C bijvoorbeeld wel zo is. Wanneer je langdurig te veel vitamine D in je bloed hebt, kan dat een aantal gevolgen hebben zoals schade aan het hart, de nieren en de bloedvaten.

Te veel vitamine D in je bloed hebben komt slechts zelden voor.


Daarnaast kan je ook misselijkheid, slaperigheid en constipatie ervaren. Een teveel komt echter maar zelden voor. Via natuurlijke aanmaak door de zon is het onmogelijk om te veel vitamine aan te maken. Ons lichaam weet namelijk wanneer met de aanmaak te stoppen.

Een teveel aan vitamine D via supplementen kan wel, maar dan zou je gedurende verschillende weken voortdurend een te hoge dosis moeten innemen die eerder voor maandelijks gebruik geschikt zijn.

Integendeel, een tekort komt veel frequenter voor. Omdat er niet meteen duidelijke symptomen zijn, denken mensen er niet meteen aan om een supplement in te nemen.

Soms hebben mensen ook schrik om na het innemen van een vitamine D-supplement bijwerkingen te ondervinden. Ook de angst om na inname van een supplement te veel vitamine D3 in het bloed te hebben en daardoor bepaalde symptomen te ondervinden, weerhoudt mensen er soms van om het noodzakelijke supplement in te nemen. 

Het is echter van cruciaal belang om een vitamine D-tekort te vermijden. Een supplement kan daarbij helpen. Wanneer je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is het risico op te veel vitamine D heel klein. 

Hetzelfde geldt voor een vitamine D-supplement voor baby’s en kinderen. Wanneer je je kindje dagelijks de aanbevolen hoeveelheid toedient, zal de kans op te veel vitamine D bij je baby of kind gering zijn.

 

Welke hoeveelheid vitamine D is optimaal?

Om de optimale werking van vitamine D te kunnen garanderen, is het belangrijk dat de waarden in het bloed niet onder de 50 nmol/l liggen. In dat geval spreekt men immers van een vitamine D-tekort.

  • Er wordt aan volwassenen aangeraden om dagelijks 800 I.E. vitamine D in te nemen. Dat komt overeen met 20 microgram per dag.
  • Dat doe je best tussen oktober en maart, maar dat kan zeker ook het hele jaar door.
  • Ook voor kinderen is het belangrijk om extra vitamine D via een supplement in te nemen.
  • Er wordt aangeraden om kinderen dagelijks 10 microgram, ofwel 400 I.E., toe te dienen.

Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Elk voedingssupplement heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Meer innemen dan die dagelijks aanbevolen hoeveelheid is niet nodig. Meer betekent in het geval van vitamine D niet beter. Op die manier zal je ook nooit te veel vitamine D in je bloed hebben.

Om een constante waarde in je bloed te garanderen, kies je dan ook het best voor een vitamine D-supplement dat je dagelijks moet innemen. Een dagelijkse inname zorgt immers voor een evenwichtig niveau in je bloed.

Een voedingssupplement met een dagelijkse inname dat een constante bloedwaarde garandeert wanneer het correct wordt ingenomen is FULTIUM. Dit vitamine D-supplement bevat overigens vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D.

Door dagelijks een blauwe capsule FULTIUM in te nemen, houd je je vitamine D-waarde constant en blijf je de hele winter en bij uitbreiding het hele jaar door stralen.

 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder