• 18/04/2019

Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van Vitamine D.

 

Heel veel mensen kampen tijdens de winter en bij uitbreiding het hele jaar door met een vitamine D-tekort. Wie zijn bloed laat controleren, krijgt dus vaak te horen dat de vitamine D-waarde in het bloed te laag staat. Hoe kan je dat tekort aanvullen? Waar zit vitamine D in?

 

Waarom is vitamine D belangrijk?

Het is van groot belang om onze vitamine D-waarde op peil te houden omdat deze vitamine cruciaal is voor ons immuunsysteem en voor het behoud van sterke tanden, botten en spieren. Dat komt omdat vitamine D noodzakelijk is voor de opname van calcium uit de voeding. 

Een vitamine D-tekort kent weinig symptomen op korte termijn en kan je dus niet echt ‘voelen’. Op lange termijn kan het echter wel aan de basis liggen van allerlei bot-, spier- en gewrichtsproblemen. Daarom is het belangrijk om een tekort te voorkomen. Er zijn ook bepaalde risicogroepen voor wie het risico op een tekort nog groter is. Dat zijn onder meer jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur en zwangere vrouwen.

 

Vitamine D, het buitenbeetje onder de vitamines

In tegenstelling tot wat het geval is voor andere vitamines, is de vraag wat zijn de bronnen van vitamine D moeilijk te beantwoorden. Dat komt omdat vitamine D een buitenbeentje onder de vitamines is. Vitamines zijn chemische verbindingen die belangrijke processen in ons lichaam ondersteunen, maar die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Vitamine D is de enige vitamine die ons lichaam echter wel zelf kan aanmaken, met name onder invloed van de zon. Vitamine D en de zon zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Andere vitamines halen we voornamelijk uit voedingsstoffen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je om voldoende vitamine C binnen te krijgen, voldoende groenten en fruit eet. Voor vitamine D ligt dat anders, vitamine D-rijke groenten zijn er niet echt, behalve champignons en andere paddenstoelen die een half uurtje in de zon gelegen hebben. Strikt genomen zijn champignons geen groenten en bovendien is het gehalte in champignons en andere paddenstoelen onvoldoende voor een optimale vitamine D-waarde. 

Ook wie zweert bij dagelijks een handjevol noten, vanwege het grote vitaminegehalte in noten, zal in het geval van vitamine D eerder teleurgesteld zijn, want ook hier zal je die niet aantreffen. 

 

Kan je vitamine D opnemen via voeding?

Kan je dan helemaal geen vitamine D via voeding opnemen? Toch wel, maar onvoldoende. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D en vitamine D3 is de dierlijke en meest krachtige vorm die ons lichaam zelf aanmaakt onder invloed van de zon. Wanneer je vitamine D via supplementen of via voeding opneemt, kan dat zowel vitamine D2 als vitamine D3 zijn. Houd zeker in het achterhoofd dat vitamine D3 de krachtigste vorm van vitamine D is.

De opname van vitamine D verloopt het vlotst wanneer er vet of olie aanwezig is. Dat komt omdat vitamine D eigenlijk een in vet oplosbaar prohormoon is. Het lichaam slaat vitamine D op in vetweefsel of organen zoals bijvoorbeeld de lever. In de lever wordt vitamine D dan omgezet in 25-hydroxyvitamine D. Dat gehalte vormt dan de basis om vast te stellen of er voldoende vitamine D in het bloed zit. Daarna wordt 25-hydroxyvitamine D in de nieren omgezet tot de actieve vorm van vitamine D, 1,25-dihydroxyvitamine D.

 

Waar zit vitamine D dan wel in?

Omwille van het feit dat vitamine D in vet oplosbaar is, zijn voedingsbronnen die er rijk aan zijn vaak vette vis, zoals zalm, haring en makreel of orgaanvlees. Je moet echter gigantische hoeveelheden vette vis of orgaanvlees eten vooraleer je een voldoende hoeveelheid binnen krijgt. Ook in eieren en roomboter zit vitamine D. Het natuurlijke gehalte in roomboter is echter lager dan in margarines of bak- en braadproducten waar vitamine D aan toegevoegd is. Al gebeurt het in België niet zo vaak dat margarines en bij uitbreiding zuivelproducten ermee verrijkt worden. 

Volgens de EU-richtlijn wordt ook aan voeding voor baby’s vitamine D toegevoegd, omdat vitamine D hun groei ondersteunt (1 tot 2,5 microgram/100 kcal). Volgens de algemene richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad wordt aangeraden aan volwassenen om 10 microgram vitamine D per dag in te nemen. Als je naar de tabel hieronder kijkt, zie je dat het erg moeilijk is om daar enkel via voeding aan te geraken.

Vitamine D per portie

100 g regenboogforel

100 g zalm

40 g makreel (bv. op een stukje brood)

1 gekookt ei (50 gram)

Margarine / halvarine (voor 1 boterham, 5 gram)

1 stukje bereid rundertartaar (70 gram)

1 stukje bereid varkensfiletlap (70 gram)

Ongezouten roomboter (voor 1 boterham, 5 gram)

Microgram


9,4

4,6

3,3

0,9

0,4

0,4

0,2

 

0,02

Hoe kan je vitamine D aanmaken?

Het is heel moeilijk om voldoende vitamine D via voeding binnen te krijgen. Dat komt omdat je grote hoeveelheden moet eten van voedingsbronnen waar vitamine D in zit. Die zijn vaak van dierlijke oorsprong, waardoor het voor vegetariërs en veganisten al helemaal niet evident is om voldoende vitamine D op te nemen. 

De vitamine kan echter ook door het lichaam zelf aangemaakt worden. Het is dus niet zozeer het antwoord op de vraag ‘waar zit vitamine D in’ dat gezocht moet worden, maar wel hoe je er genoeg kan aanmaken. 

De aanmaak van vitamine D gebeurt dus vooral onder invloed van de zon en dat voornamelijk vanaf de late lente tot aan het einde van de zomer. Door dan een half uurtje buiten te zijn met je hoofd, je armen en je handen bloot, maakt je lichaam vitamine D aan. Let wel, onbeschermd buiten lopen in de zon vergroot het risico op huidkanker. Dus vanaf een half uurtje in de zon is het ook belangrijk dat je je tegen de zon beschermt door zonnecrème. Die zonnecrème verhindert dan weer de aanmaak van vitamine D. Bovendien moet je voor een stabiel gehalte dagelijks een half uurtje in de zon doorbrengen en niet een keer per week bijvoorbeeld. Dat is moeilijk vol te houden en dus komt een vitamine D-tekort ook tijdens de lente en de zomer voor. 

Het risico op een vitamine D-tekort is dus het hele jaar door groot, in het bijzonder voor baby’s en kinderen, vrouwen tijdens de zwangerschap en vanaf 50 jaar onder invloed van de menopauze.

Daarom is de beste keuze voor hen en bij uitbreiding voor iedereen een vitamine D-supplement. Dat wordt bovendien ook door artsen aangeraden om een vitamine D-tekort tijdens de winter en ook daarna tegen te gaan. Het risico dat je vitamine D te veel gaat innemen, is eerder klein wanneer je je houdt aan de optimale dagelijkse hoeveelheid van 800 IE

 

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder