• 5/03/2019

 

De laatste jaren is er heel wat experimenteel onderzoek gedaan naar de voordelen van een optimale vitamine D-waarde. Zo zou vitamine D een rol spelen in heel wat verschillende mechanismen in ons lichaam. Wat is vitamine D nu juist en wat zijn de voordelen van een optimale vitamine D-waarde in het bloed?

 

Wat is vitamine D?

Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar prohormoon. De werking van vitamine D lijkt ook meer op die van een hormoon dan op die van een vitamine. Dat komt omdat vitamine D een van de weinige vitamines is die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid en onder invloed van de zon. Bovendien zijn er op heel veel plaatsen in ons lichaam vitamine D-receptoren te vinden, zoals bijvoorbeeld in de nieren, de darmen, de botten, de hersenen en de huid. Receptoren zijn eiwitten waaraan moleculen, in dit geval de aangemaakte vitamine D, zich kunnen vasthaken. Dat betekent dat de aangemaakte vitamine D op heel veel plaatsen in het lichaam een positieve invloed zou kunnen hebben.

 

Wat zijn de voordelen van een optimale vitamine D-waarde?

Daarom is er de afgelopen jaren heel wat onderzoek verricht naar vitamine D. In elk geval is het belangrijk om een tekort aan vitamine D te vermijden om bijvoorbeeld sterke botten en soepele spieren te behouden. Vitamine D helpt om calcium uit de voeding op te nemen. Voldoende calcium is noodzakelijk voor het behoud van sterke botten en tanden.

Daarnaast heeft vitamine D ook een positieve invloed op ons immuunsysteem en ondersteunt ze onze natuurlijke weerstand. Dankzij voldoende vitamine D ben je dus beter beschermd tegen virussen en bacteriën. Tijdens de wintermaanden zijn die talrijk aanwezig en is tegelijkertijd onze natuurlijke aanmaak van vitamine D veel lager. Daarom wordt extra vitamine D innemen via supplementen tijdens de wintermaanden sterk aangeraden.

 

Heeft vitamine D nog meer voordelen?

Nog steeds wordt heel wat onderzoek gedaan naar de werking en de effecten van vitamine D. Onderzoekers vermoeden dat vitamine D nog veel meer voordelen heeft dan op dit moment bewezen is. Zo zou vitamine D helpen om depressies tegen te gaan, maar ook de kans op borst-, prostaat-, en dikkedarmkanker kunnen verkleinen.

Dit zijn echter nog veronderstellingen. Toch zijn de voordelen die al bewezen zijn ook al een belangrijke motivatie om ervoor te zorgen dat je vitamine D-waarde op peil blijft. Een vitamine D-tekort vermijd je dus beter. Over de symptomen van een vitamine D-tekort en wat dat voor je lichaam betekent, kan je hier meer lezen. Neem daarom tijdens de donkere wintermaanden zeker extra vitamine D via een supplement in.

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder