• 1/08/2022

Kurkuma: een gezonde invloed op onze gewrichten

 

Wij kennen kurkuma voornamelijk als specerij in de keuken dat de typische gele kleur aan een curry geeft. In het Oosten gebruikt men kurkuma ook al eeuwenlang voor medische doeleinden. Ook hier zijn meer en meer voedingssupplementen op de markt waarin curcuma wordt gebruikt. Is kurkuma werkelijk zo gezond? Zijn er dan gezondheidsvoordelen toe te schrijven aan kurkuma? Dit artikel geeft op die vragen een antwoord.

Is kurkuma gezond?

 

 

Kurkuma in de keuken

Omdat veel mensen denken dat kurkuma zo gezond is, wordt het specerij heel vaak verwerkt in gerechten. Kurkuma kopen en in grote hoeveelheden aan gerechten toevoegen zal echter niet zo’n groot effect op de gezondheid hebben. Ook kurkuma als thee drinken of dagelijks een ‘kurkuma shot’, een sapje van geconcentreerde kurkuma, gember en citroen drinken, zal weinig bijdragen aan onze gezondheid.

Hoe komt het nu dat kurkuma zelf niet per se bijdraagt aan de gezondheid? Eigenlijk is het niet de specerij kurkuma, maar de bioactieve stof curcumine die een rol kan spelen in het behoud van een goeie gezondheid. Bovendien lost de poedervorm van kurkuma erg moeilijk op in water en wordt het bijgevolg ook moeilijk door ons lichaam opgenomen.

Het is dus een beter idee om curcumine op te nemen via een voedingssupplement. Een voedingssupplement op basis van kurkuma kan je in capsules bij de apotheek kopen.

De mogelijke gezondheidsvoordelen van curcumine

 

 

De mogelijke gezondheidsvoordelen van curcumine

Niet kurkuma, maar curcumine, draagt dus bij tot het ondersteunen van onze gezondheid. Curcumine is de bioactiefe stof die afkomstig is van de wortel van de Curcuma Longa-plant.

Welke mogelijke gezondheidsvoordelen heeft curcumine dan? Belangrijk om te weten is dat er heel wat positieve effecten worden toegeschreven aan curcumine, maar dat er voor de meeste nog te weinig wetenschappelijk bewijs is om dat met zekerheid te kunnen stellen.

Zo wordt vermoed dat curcumine een rol zou kunnen spelen in het tegenhouden van de groei van bepaalde kankercellen, of dat de stof voordelen zou bieden om het mentale evenwicht in de hersenen te bewaren. Ook zou curcumine een rol spelen in het spijsverteringsstelsel en zou kurkuma dus kunnen helpen bij afvallen. Voor al deze zaken is er echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Wat echter wel het geval is, is dat een voedingssupplement met curcumine de normale werking van gewrichten kan ondersteunen en ze dus soepel kan houden. Door veroudering, intensief te sporten of repetitieve fysieke activiteiten kunnen onze spieren immers hun soepelheid verliezen. Vooral de knieën, de ellebogen, de heupen, de rug en de handgewrichten zijn gevoelige plaatsen.

 

Hoe krijg je een maximaal effect van curcumine?

Vooraleer je naar de apotheek rent om een voedingssupplement met curcumine, is het belangrijk om te weten dat je best op bepaalde zaken let bij de keuze van een voedingssupplement met curcumine.

Eerst en vooral is een supplement dat twee extracten met dezelfde werking combineert, veel krachtiger. Kies dan best voor een supplement met curcumine en boswellia. Die extracten treden immers in synergie met elkaar waardoor hun werking wordt versterkt.

Verder is het belangrijk dat de opneembaarheid van curcumine in het supplement verhoogd is. Curcumine is immers vetoplosbaar en lost niet zo goed op in water. Via een proces van miscellaire solubilisatie wordt er een wateroplosbare enveloppe rond de curcumine gelegd, waardoor de opneembaarheid verhoogd wordt.

Bovendien kennen zulke supplementen weinig bijwerkingen zoals maagklachten en kunnen dus over het algemeen op lange termijn veilig worden gebruikt. Vraag echter steeds raad aan je arts of apotheek.

Laatste blogs

26.08.2022
De vloeibare vorm die CURCUFEN Forte uniek maakt

CURCUFEN Forte is een voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor het behoud van soepele spieren & gewrichten.

Lees verder

17.08.2022
Is het mogelijk dat een kurkumasupplement gevaarlijk is?

Wie zich afvraagt of een kurkumasupplement gevaarlijk kan zijn, kan het antwoord lezen in dit artikel.

Lees verder

12.08.2022
Waar is kurkuma allemaal goed voor?

Waar kurkuma allemaal goed voor is en hoe je kurkuma het beste opneemt, lees je in dit artikel.

Lees verder

10.08.2022
Waaraan moet een kurkumasupplement voldoen?

Dit artikel helpt je een keuze te maken in het brede aanbod aan kurkumasupplementen.

Lees verder

08.08.2022
Gezond, ontspannend en leuk:

 dit is waarom Sven Ornelis elke dag gaat wandelen, mét CURCUFEN

Lees verder

06.08.2022
Wat doet kurkuma voor de gewrichten?

Is kurkuma goed voor de gewrichten? Lees het antwoord in dit artikel.

Lees verder

09.06.2021
Wandelen een gedeelde passie

Dubbelinterview met radiomaker Sven Ornelis en Jef Hus, Managing Director EG

Lees verder

29.03.2021
Beter voorkomen dan genezen: zo hou je je spieren en gewrichten gelukkig

Hou je spieren en gewrichten daarom nu al soepel voor later en maak van bewegen je fysieke pensioenplan. Dit zijn onze tips voor een leven v…

Lees verder

28.07.2020
Zalig stappen van Limburg tot aan de kust

Nu we met z’n allen op vakantie zijn in eigen land, hoor je het her en der: ‘Amai, verbazend hoeveel mooie plekken je dicht bij huis vindt!’…

Lees verder

06.05.2020
5 tips om gezond te sporten

Ontdek de 5 tips van Josefien om gezond te sporten tijdens de quarantaine.

Lees verder

06.05.2020
Hoe hou je je spieren soepel tijdens quarantaine?

Ontdek hoe Nicky, een trendy mama, haar spieren soepel houdt tijdens de quarantaine.

Lees verder