• 27/02/2020

Hoe maak ik de beste keuze voor een kurkumasupplement?

 

Kurkumasupplementen wonnen de laatste jaren erg aan populariteit vanwege het positieve effect op onze gezondheid. Een supplement met kurkuma, ook bekend als curcuma, ondersteunt de gewrichten in het behoud van hun normale werking.

Maar als je op zoek bent naar een kurkumasupplement, op basis waarvan maak je dan de juiste keuze? Er zijn immers heel wat kurkumasupplementen in tabletten en capsules in de apotheek verkrijgbaar. In de natuurvoedingswinkel vind je bijvoorbeeld ook biologische kurkumatabletten. Dit artikel geeft je een aantal aandachtspunten mee om op te letten bij de keuze van een kurkumasupplement.

Wanneer je overweegt om een supplement op basis van kurkuma in te nemen, houd je overigens het best rekening met het feit dat kurkuma interacties kan hebben met andere medicijnen. Zeker wanneer je bloedverdunners moet nemen, raadpleeg je op voorhand best je arts. Ook wie zwanger is of borstvoeding geeft, bespreekt op voorhand het best het gebruik van een voedingssupplement met de arts.

Verder is een kurkumasupplement vanwege de natuurlijke oorsprong op lange termijn veilig in gebruik en is het risico op maagklachten erg klein.

Is kurkuma gezond?

Kies voor een supplement met curcumine & boswellia serrata als actieve bestanddelen

Kurkuma is afkomstig van de plant Curcuma Longa. Door de wortel van de plant te drogen en fijn te malen ontstaat het gele poeder dat in gerechten vaak gebruikt wordt als smaakmaker en om de gele kleur aan curry te geven. Maar in feite is het de actieve stof curcumine die in kurkuma zit die heel wat gezondheidsvoordelen heeft. Het is dan ook deze stof, weliswaar in geconcentreerde en geoptimaliseerde vorm, die de basis vormt voor heel wat kurkumasupplementen.

Door zomaar heel veel kurkuma aan je gerechten toe te voegen, zal je dus weinig gezondheidsvoordelen ondervinden. Ook verse geelwortel zal weinig effect hebben. Bovendien moet je maar liefst 1 kilo kurkumapoeder naar binnen werken vooraleer je hetzelfde effect hebt als een capsule met geconcentreerde curcumine. Onhaalbaar dus.

Kies dus zeker en vast voor een voedingssupplement op basis van curcumine, de meest werkzame stof van de Curcuma Longa.

Wanneer curcumine gecombineerd wordt met een ander krachtig extract zoals boswellia serrata zal de werking van beide extracten versterkt worden omdat ze in een synergetisch effect treden met elkaar. Dat maakt een voedingssupplement waarin beide extracten verwerkt zijn nog krachtiger.

De mogelijke gezondheidsvoordelen van curcumine

Kies voor een kurkumasupplement waarvan de opneembaarheid verhoogd is

Een groot nadeel van curcumine is dat de stof moeilijk door het lichaam wordt opgenomen. Curcumine is immers vetoplosbaar. Een voedingssupplement met curcumine in poedervorm of in tablet vorm, zal dus niet goed opgenomen worden en bovendien moeilijk verteerd worden door de maag en darmen. Daardoor wordt de stof niet getransporteerd naar de plaatsen in het lichaam waar ze zich moet bevinden.

Er zijn echter verschillende manieren om de opneembaarheid van curcumine te verhogen. Een vaak gedeelde tip is de combinatie met zwarte peper. De zwarte peper zou ervoor zorgen dat de curcumine langer in het lichaam blijft. Zwarte peper is echter irriterend voor de darmen, waardoor gebruik op lange termijn een negatief effect op het spijsverteringsstelsel kan hebben.

Er zijn echter voedingssupplementen op de markt die dankzij een innovatieve technologie zoals de NovaSOL®-technologie de oplosbaarheid van curcumine en boswellia serrata kan verhogen. Die technologie zorgt eigen voor miscellaire solvabilisatie: de vetoplosbare partikels worden omhuld door een wateroplosbare enveloppe die vlot door het lichaam kan worden opgenomen.

Op het moment dat de vetoplosbare partikels daar aangekomen zijn op de plaatsen waar ze nodig zijn, vallen de miscellen af en komen de werkzame extracten vrij. Door het toepassen van die technologie wordt de opneembaarheid van curcumine en boswellia serrata maar liefst 185 keer groter ten opzichte van onbewerkte extracten en maar liefst 1350 keer ten opzichte van gewoon kurkumapoeder. 

Capsules die vier keer dunner zijn dan de standaardcapsules zijn bijvoorbeeld de LicapsTM-capsules.

Ook het soort capsules doet ertoe

Meestal wordt een kurkumasupplement verkocht in capsules in de apotheek. Meestal zijn dat de standaard softgelcapsules. Hoe dunner een capsule echter is, hoe sneller de capsule in de maag zal oplossen. Capsules die vier keer dunner zijn dan de standaardcapsules zijn bijvoorbeeld de LicapsTM-capsules. Daarnaast bevatten die LicapsTM-capsules ook enkel natuurlijke gelatine en geen kleurstof.

Zoals hierboven beschreven zijn er dus een aantal zaken waar je op kan letten bij de keuze van een kurkumasupplement. Is het een supplement op basis van curcumine? Is de opneembaarheid verhoogd? Bevat het supplement andere krachtige ingrediënten zoals boswellia serrata met een synergetische werking? Zijn het dunne capsules die snel oplossen in de maag? Een supplement dat een ‘ja’ als antwoord op deze vier vragen heeft, is Curcufen. Dankzij de unieke samenstelling en de innovatieve technologie ondersteunt dit product de normale werking van de spieren en gewrichten.