Thuis kan er ook sprake zijn van besmetting als iemand van het gezin luizen heeft.
Gezinsleden zitten immers graag dicht bij elkaar, knuffelen vaak en kijken over elkaars schouder om te zien waar de ander mee bezig is.

Het is daarom altijd aangewezen om het hele gezin te controleren als bij een lid van het gezin luizen ontdekt werden. Dat doe je best met de nat-kam-methode.
Als je bij iemand luizen aantreft, behandel die dan onmiddellijk met een doeltreffend anti-luizen product. De anderen - bij wie geen luizen ontdekt zijn - behandelen, heeft geen zin omdat behandelingsproducten niet preventief werken: ze doden enkel de aanwezige luizen, maar voorkomen niet dat er luizen op het haar komen. Er zijn speciale preventieve sprays op de markt die dat wel voorkomen. Vraag raad aan je apotheker.

Je hele huisraad ontsmetten om verspreiding tegen te gaan, hoeft helemaal niet. Luizen voeden zich met bloed dat ze uit de hoofdhuid zuigen. Als ze die bron van voedsel niet meer hebben, overleven ze niet langer dan 48 uur. Bovendien zijn ze zo verzwakt 'buiten de hoofdhuid' dat de kans op besmetting via zetels, tapijten,... bijzonder klein is.

Het is wel aangewezen om beddengoed, mutsen, kappen, sjaals... zo warm mogelijk te wassen (bij voorkeur 60°). Voorwerpen die niet mogen gewassen worden op 60°, kan je best 24 uur in een hermetisch gesloten zak opbergen of gedurende minstens 8 uur in de diepvries stoppen. Luizen zijn immers erg gevoelig voor warmte en koude en overleven niet bij dergelijke temperaturen.