• 10/06/2020

Je borsten zijn erg gevoelig voor hormonale veranderingen. Zo hebben veel vrouwen rond de menstruatie last van pijnlijke, gespannen borsten. Dat komt ook vaak voor in de eerste periode van de zwangerschap. Maar ook in de overgang gaat een vrouwenlichaam doorheen tal van hormoonschommelingen. Dus het is niet abnormaal dat je ook in de overgang, naast andere symptomen van de menopauze, last krijgt van gevoelige, tot zelfs pijnlijke borsten. Hoe komt dat precies? Wat kan je doen aan deze overgangsklacht?

Waarom heb ik gevoelige tot pijnlijke borsten in de overgang?

Waarom heb ik gevoelige tot pijnlijke borsten in de overgang?

Ouder worden heeft sowieso een invloed op je borsten. De huid en het bindweefsel worden minder stevig. Onvermijdelijk worden je borsten dus slapper. Blijf daarom zeker investeren in een goede beha!

Tijdens de overgang neemt ook de productie van oestrogeen en progesteron af. Die daling gaat niet lijnrecht naar beneden, maar kan dag per dag schommelen. Schommelende hormoonspiegels kunnen de aanleiding zijn voor een overgevoeligheid van de borsten. Je borsten kunnen daardoor gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen. Verder is het mogelijk dat het klierweefsel in de borst verandert. Dat kan dan onregelmatig of bobbelig aanvoelen.

Het kan ook zijn dat je plots een cyste voelt. Cystes zijn hormoongerelateerd. Ze komen bij vrouwen van elke leeftijd voor en zijn dus niet per se aan de menopauze gelinkt. Cysten zijn goedaardig: het zijn ronde gezwelletjes die je makkelijk kan bewegen. Eigenlijk zijn het melkkliertjes die vocht ophouden. Veranderend klierweefsel en cystes worden ook wel ‘mastopathie’ genoemd.

Omdat ze hormoongerelateerd zijn kunnen ze gevoeliger worden aan het begin van de menstruatie.

Wanneer je al last hebt van cysten voor de menopauze, kan het zijn dat je er tijdens de menopauze nog meer last van krijgt, net door die schommelingen in het oestrogeen- en progesterongehalte. Vrouwen die tijdens de menopauze HST (hormoonsubstitutietherapie) volgen, kunnen meer last hebben van cysten. Veruit de meeste cysten zijn goedaardig. Maar het is wel belangrijk om ze goed op te volgen.

Wanneer moet ik mijn borsten laten controleren door een arts?

Wanneer moet ik mijn borsten laten controleren door een arts?

Sowieso is het belangrijk om je borsten regelmatig te laten controleren. Rond de leeftijd van 40 – 45 jaar is het aan te raden om een mammografie in combinatie met een echografie te laten doen, zeker een keer per 1,5 jaar.

Heb je last van onderstaande symptomen? Ga dan zeker langs bij je gynaecoloog. 

 • Een van de borsten is plots van vorm veranderd: je ziet bijvoorbeeld kuiltjes, plooien, rode huid of deukjes;
 • Harde knobbels of strengen die er na een aantal weken nog zitten;
 • Een tepel die er anders uitziet: ingedeukt, korstjes, jeukende plekken;
 • Wanneer je een bloederige of gekleurde afscheiding uit een van je tepels merkt.

Wat kan helpen in het geval van gevoelige borsten?

Als je last hebt van gevoelige of pijnlijke borsten, zijn er een aantal zaken die je kan doen:

 • Houd je gewicht in de gaten. Bij vrouwen met overgewicht komen pijnlijke borsten in de overgang iets vaker voor.
 • Drink voldoende water en pas op met het innemen van te veel zout. Dat kan er namelijk toe leiden dat je vocht vasthoudt. Dat kan ervoor zorgen dat je borsten extra gevoelig en gespannen aanvoelen.
 • Eet voldoende voeding die rijk is aan onverzadigde vetzuren, zoals vette vis en avocado’s. Er zou immers een verband bestaan tussen mastopathie en een tekort aan onverzadigde vetten.
 • Let op met koffie en alcohol. Ook andere typische overgangsklachten zoals opvliegers kunnen toenemen door gebruik van koffie en alcohol.
 • Neem een douche of een bad. Dat kan de pijn verlichten.
 • Investeer in een goede, stevige beha die goed gepast rond je lichaam zit. In geval van gevoelige borsten zitten beugels vaak minder aangenaam. Een sportbeha vinden veel vrouwen dan aangenamer.
 • Je kan je beha zonder beugel eventueel ook ’s nachts aanhouden.

 

Maak ook een afspraak met je huisarts of gynaecoloog als ook na de overgang, dus vanaf een jaar na je laatste menstruatie, nog steeds last hebt van pijnlijke borsten. In de postmenopauze hebben de meeste vrouwen geen last meer van deze overgangsklacht.