• 15/05/2019

2 op de 3 Belgen verkiest persoonlijk contact met zijn vertrouwde arts in plaats van advies via webcam

Belg heeft minste kennis van kanker in vergelijking met andere Europeanen

63% van de Belgen verkiest nog steeds het persoonlijk contact met zijn vertrouwde arts in plaats van advies via webcam. Slechts 37% van de Belgen staat open voor een medische behandeling via de webcam. Hiermee hinken we achterop op Europees niveau. In landen als Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje heeft meer dan de helft (55%) van de patiënten er geen probleem mee om medisch advies van hun huisarts te krijgen via de computer. Dat blijkt uit een internationale gezondheidsstudie, uitgevoerd in negen Europese landen, waaronder België. Bij 18.000 mensen peilde de onderzoekers naar hun visie op de toekomst van onze geneeskunde. En het onderzoek bracht nog andere opvallend gegevens aan het licht: zo weet de Belg het minst van alle Europeanen over tumoren. De grootschalige studie is uitgevoerd in opdracht van STADA, het moederbedrijf achter EG, de Belgische marktleider in betaalbare geneesmiddelen.


Belgen verkiezen nog altijd de wachtzaal van hun huisarts wanneer ze ziek zijn. Doktersadvies via de webcam van thuis uit en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn amper aan de Belgische patiënt besteed. En daarmee verschillen we duidelijk van de rest van Europa.

Jef Hus, Managing Director, EG België: “Het is opvallend hoe terughoudend de Belg is wat betreft het gebruik van ‘nieuwe’ vormen van geneeskundige behandelingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een webcam voor medische onderzoeken of een robot bij een operatie. Voor de Belg is de persoonlijke relatie met zijn arts nog heel waardevol; de arts blijft een belangrijke vertrouwenspersoon.”

 

> Doorblader het hele STADA Health rapport 2019 hier