• 25/03/2020

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën of parasieten. Het verricht dan ook erg veel werk om ons gezond te houden. Zo moet het ziekteverwekkers waar het al eerder tegen vocht kunnen herkennen, maar moet het ook snel en efficiënt kunnen reageren op een nieuwe ziektekiem waar het nog nooit eerder mee in aanraking gekomen is.

Gelukkig kunnen we ons immuunsysteem ondersteunen en versterken. Omdat dit nu meer dan anders van cruciaal belang is, volgen hier 6 tips voor een sterke weerstand.

1. Kies voor gevarieerde en verse voeding

Met de lente in aantocht kunnen we weer kiezen uit een gevarieerder gamma aan verse groenten en fruit. Fruit en groenten bevatten vezels, antioxidanten en vitamine C die bijdragen aan een sterke weerstand. Eet dus regelmatig citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn, pompelmoes) en groenten als broccoli, spinazie en paprika. Ook af en toe een gerecht maken met paddenstoelen zoals champignon of shiitake is geen slecht idee. Wat look en gember aan je gerechten toevoegen, zou ook een positief effect op je weerstand hebben.

Naast groenten en fruit is het belangrijk om er in het algemeen een gezond eetpatroon op na te houden. Vermijd bijvoorbeeld te veel snoepen en wees matig met alcohol.

Eet gezond en gevarieerd

2. Neem extra vitamine D in

Vitamine D wordt door ons lichaam zelf aangemaakt en draagt bij tot een sterk immuunsysteem. Je weet misschien al dat je lichaam vitamine D aanmaakt wanneer je 15 minuten buiten in de zon zit met je gezicht, armen en handen onbedekt. Maar wist je ook dat de zon daarvoor krachtig genoeg moet schijnen. In België schijnt de zon pas krachtig genoeg vanaf de late lente. In tijden waarin ons immuunsysteem wat ondersteuning kan gebruiken, doe je er dan ook goed aan om extra vitamine D in te nemen. Een vitamine D-kuur ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem. Bovendien zal je ook het opgelopen tekort uit de winter weer kunnen aanvullen.

Houd bij de keuze van een vitamine D-supplement in je achterhoofd dat je idealiter 800 I.E. vitamine D dagelijks inneemt en dat je het best kiest voor een supplement op oliebasis. 

Zo’n supplement is bijvoorbeeld Fultium D3. Door elke dag een klein blauw pilletje in te nemen geef je je immuunsysteem de nodige ondersteuning op momenten wanneer het meest nodig is!

Neem extra vitamine D in

3. Blijf bewegen!

Een zittend leven leiden is niet goed voor lichaam en geest. In beweging blijven zorgt ervoor dat verschillende lichaamsfuncties verbeteren, zoals bijvoorbeeld onze longfunctie. Bewegen zorgt ook voor het transport van hormonen en stoffen doorheen de bloedbaan. De lentezon is een echte motivator om buiten te bewegen. Door even alleen buiten te zijn, maak je je hoofd ook leeg.  Kom dus uit die zetel en maak een wandeling buiten of ga joggen!

4. Houd je darmflora gezond

In onze maag en darmen wonen miljarden bacteriën en andere micro-organismen. Die vormen samen onze darmflora, ook wel het darmmicrobioom genoemd. Een evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in onze darmflora is van cruciaal belang om gezond te blijven. Een gezonde darmflora zorgt bovendien ook voor een goede weerstand. Probiotica zijn levende micro-organismen die bijdragen aan een gezond evenwicht in de darmflora. Een probioticakuur volgen heeft dus een positief effect op je immuunsysteem!

3. Houd je darmflora gezond

5. Drink voldoende!

Om goed te kunnen functioneren, moet je lichaam gehydrateerd blijven. Drink dus zeker 1,5 liter water per dag. Ook groene thee zou een positief effect hebben op het immuunsysteem. Voeg eventueel wat gember, komkommer of citroen toe voor de smaak.

6. Rust en slaap voldoende

In onze slaap en tijdens rustmomenten herstelt ons lichaam van de gedane inspanningen. Die periode van herstel is cruciaal voor ons lichaam en ons immuunsysteem om goed te blijven functioneren. Wie moe is, is immers vatbaarder voor ziektekiemen.

Rust en slaap voldoende
Neem je dagelijks een pilletje Fultium D3, dan heb je voldoende vitamine D binnen.

Ontdek FULTIUM vitamine D₃: je dagelijkse dosis zon in een blauw pilletje

1 ViruProtect werd getest op verschillende virussen die een verkoudheid veroorzaken. Stefansson et al, 2018.
ViruProtect® is een medisch hulpmiddel klasse I. ID3256 - 03/2020.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder