• 23/05/2019

Vitamine D neemt een aparte plaats tussen de vitamines in. Het is namelijk de enige vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van de zon. Dat proces gebeurt in onze huid wanneer we met onze armen en gezicht tussen de 15 en de 30 minuten in de zon lopen. De aanmaak van vitamine D is erg belangrijk, maar is pas optimaal wanneer de zonkracht sterk genoeg is en wanneer we niet beschermd zijn tegen UV-stralen, wat dan weer het risico op huidkanker vergroot.

 

De nood aan extra vitamine D is er al vanaf onze geboorte

Een optimale vitamine D-waarde is echter heel belangrijk voor botten en spieren en voor het behoud van een goede weerstand. Vitamine D speelt immers een belangrijke rol in de opname van calcium en fosfor die noodzakelijk zijn voor botten, spieren en tanden. Dat belang is er eigenlijk al vanaf onze geboorte, vandaar dat ook baby’s al extra vitamine D toegediend moeten krijgen.

Vitamine D voor een baby wordt soms als onzin afgedaan. Maar de enorme groei van baby’s en kleine kinderen heeft onmiskenbaar ondersteuning van vitamine D nodig voor het beendergestel. Bovendien blijkt uit onderzoeken dat heel wat kinderen een vitamine D-tekort hebben. Sommige ouders menen dat ze dat zelf ook niet kregen toen ze baby waren. Maar wie herinnert zich nog het vieze goedje dat ‘levertraan’ heet? In vervlogen tijden was levertraan dus een bron van vitamine D.

Ook een baby kan vitamine D in de zon aanmaken, maar het beschermen van de huid tegen de UV-stralen is minstens even belangrijk. Vandaar dat het medisch wordt voorgeschreven om aan baby’s en kinderen tot en met 6 jaar dagelijks extra vitamine D toe te dienen. Een vitamine D-tekort is immers moeilijker te compenseren en de risico’s op bot aandoeningen worden groter.

 

Richtlijnen van Kind & Gezin: vitamine D voor elke baby

Volgens de richtlijnen van Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde moeten alle baby’s extra vitamine D krijgen, onafhankelijk of ze borstvoeding of flessenvoeding krijgen. Moedermelk bevat immers van nature weinig vitamine D en het is voor de moeder moeilijk om dat gebrek aan vitamine D via haar voeding te compenseren. Het extra toedienen van vitamine D blijft overigens ook noodzakelijk wanneer de moeder zelf een vitamine D-supplement neemt.

 

Hoeveel vitamine D moet een baby extra krijgen?

Er wordt aanbevolen om aan baby’s en kinderen tot 6 jaar dagelijks en dat het hele jaar door 10 microgram ofwel 400 IE (internationale eenheden) toe te dienen. Bij kinderen met een donkere huid wordt zelfs aangeraden om 600 IE toe te dienen. Voor kinderen vanaf 6 jaar en voor volwassenen is dat het dubbele. Hoe je vitamine D bij een baby moet toedienen hangt af van het supplement zelf. Vitamine D voor kinderen is meestal verkrijgbaar in druppeltjes op oliebasis. Idealiter geef je dus extra vitamine D aan je baby via druppels op dagelijkse basis. Hoeveel druppels vitamine D je aan je baby moet geven, hangt af van het supplement dat je kiest. 

Heb je schrik om de extra vitamine D voor je baby te vergeten? Plan dan elke dag een vast moment in om de vitamine D te geven, bijvoorbeeld door het ’s morgens of ’s avonds in de melk op te lossen. Wanneer de vitamine D bij je baby bijwerkingen veroorzaakt, raadpleeg dan zeker een kinderarts. Al zijn bijwerkingen door een vitamine D-supplement eerder zeldzaam.

Fultium-D3 heeft momenteel geen druppels in het assortiment. Fultium-D3 heeft wel het optimale supplement voor de andere leden van het gezin die ouder zijn dan 12 jaar. Vitamine D is immers belangrijk voor jong én oud! 

 

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder