Oorzaken van een verhoging van het cholesterolgehalte of de suikerspiegel in het bloed?

Een verhoogde cholesterol of suikerspiegel kan verschillende oorzaken hebben. Een gezonde levensstijl is essentieel om je cholesterolgehalte en suikerspiegel onder controle te houden. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Ontdek hieronder mogelijke oorzaken.


 

 

Een ongezonde levensstijl heeft invloed op je cholesterolgehalte zoals :

  • ongezonde voeding : voeding die rijk is aan verzadigde vetten of suikers

  • roken

  • weinig lichaamsbeweging

In sommige gevallen ligt het aan andere factoren, factoren waar je zelf geen invloed op hebt:

  • leeftijd: Je cholesterol stijgt doordat je ouder wordt.

  • geslacht: Voor de leeftijd van de menopauze hebben vrouwen vaak een lager totaal cholesterolgehalte dan mannen van diezelfde leeftijd. Na de menopauze stijgt bij vrouwen vaak het LDL- (slechte) cholesterolgehalte in hun bloed.

  • erfelijkheid: Je genen bepalen voor een deel hoeveel cholesterol je lichaam aanmaakt. Zo kunnen meer mensen binnen een gezin last hebben van een hoog cholesterolgehalte in hun bloed.

Een gezonde levensstijl is essentieel

Aanpassing van leef- en voedingsgewoonten is de eerste maatregel om een normaal cholesterolgehalte te handhaven en een normale bloedsuikerspiegel te behouden.

Lukt het je niet om je cholesterolgehalte onder controle te krijgen, bespreek dit dan met je arts. Deze kan samen met jou bekijken wat je kan ondernemen voor een gezondere levensstijl.