• 6/03/2020

Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

 

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van de zon. Daarmee hopen we meteen ook ons opgelopen vitamine D-tekort van tijdens de winter weer aan te vullen. Hoewel het heerlijk is om van de eerste lentezon te genieten, is het helaas niet mogelijk om je vitamine D-tekort daarmee aan te vullen. Daardoor blijven veel mensen ook na de winter met een vitamine D-tekort kampen. Het blijft dus aangeraden om ook in de lente en bij uitbreiding het hele jaar door een vitamine D-supplement in te nemen. Daarvoor kan je bijvoorbeeld kiezen voor Fultium vitamine D3. Door slechts één blauw pilletje per dag in te nemen, blijf je het hele jaar door stralen.

 

Vitamine D, de zonnevitamine

Vitamine D en de zon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vitamine D is namelijk de enige vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van de zon. Tijdens de winter is het echter erg moeilijk om vitamine D aan te maken. In de eerste plaats komt dat omdat we, ingepakt in onze jas en sjaal, onze huid niet blootstellen aan de zon waardoor de huid geen vitamine D aanmaakt. Daarnaast schijnt de zon te weinig en zijn de UV-stralen onvoldoende krachtig voor de optimale aanmaak van vitamine D via de huid.

Een optimale vitamine D-waarde is nochtans erg belangrijk. Vitamine D zorgt ervoor dat onze botten, spieren en ons gebit sterk blijven. Bovendien ondersteunt vitamine D ook de normale werking van onze weerstand en ons immuunsysteem waardoor we beschermd blijven tegen ziektes.

 

De lentezon kan ons vitamine D-tekort helaas niet aanvullen

De lentezon kan ons vitamine D-tekort helaas niet aanvullen

Na de donkere winterdagen snakken we naar wat zonlicht. Het eerste terrasje van het jaar en de eerste keer weer buiten lunchen geven ons weer de energie die we na de lange winter nodig hebben. Tijdens zo’n lunch buiten of tijdens het eerste terrasje hopen we met ons gezicht in de zon wat extra vitamine D aan te maken. Dat is geen slecht idee, want je maakt inderdaad vitamine D aan, maar die hoeveelheid is enkel genoeg voor die dag. Een half uurtje in de zon volstaat helaas niet voor een hele week, laat staan dat het opgelopen tekort van de winter wordt aangevuld. Helaas kan dat heerlijke lentezonnetje ons vitamine D-tekort dus niet goedmaken. Het blijft dus aangeraden om ook in de lente een vitamine D-supplement zoals Fultium vitamine D3 in te nemen.

De natuurlijke aanmaak van vitamine D is niet zonder risico

De zon en meer bepaald de UV-stralen van de zon zijn dus noodzakelijk voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D. De hoeveelheid UV-stralen wordt uitgedrukt in zonkracht. Pas vanaf zonkracht 3 maak je vitamine D aan. Pakweg begin maart is dat nog niet mogelijk. De UV-stralen bereiken pas zonkracht 3 rond het einde van de lente en het begin van de zomer. Dan pas is de zon dus weer krachtig genoeg om de natuurlijke aanmaak van vitamine D te laten plaatsvinden.

Vanaf zonkracht 5 verbrand je echter al na 20 minuten, wat het risico op snelle veroudering van de huid en huidkanker drastisch verhoogt. Daarom is het cruciaal om je in te smeren met zonnecrème wanneer je langer dan 30 minuten van de zon geniet. Zonnecrème houdt echter de UV-stralen tegen en dus ook de natuurlijke aanmaak van vitamine D.  

Een vitamine D-tekort kan het hele jaar door

Door alle randvoorwaarden die nodig zijn vooraleer de natuurlijke aanmaak van vitamine D plaatsvindt, is het dus niet te verwonderen dat vitamine D-tekorten bij iedereen eigenlijk het hele jaar door kunnen voorkomen. Het is immers geen garantie dat je in de zomer je vitamine D-tekort weer volledig aanvult en dus blijft het goed mogelijk dat je ook in de zomer met een vitamine D-tekort te maken hebt. 

Blijf dus indien nodig het hele jaar door een vitamine D-supplement als Fultium vitamine D3 innemen. Fultium vitamine D3 is een goede keuze omdat het aan alle voorwaarden voor een optimale opname van vitamine D voldoet. Om te beginnen is vitamine D3 de meest krachtige vorm van vitamine D. Verder is Fultium vitamine D3 een pilletje op oliebasis, wat de opname van vitamine D bevordert omdat vitamine D in vet oplosbaar is. Fultium vitamine D3 moet je dagelijks innemen, waardoor je bloedwaarde constant blijft en je elke dag de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 800 IE inneemt. Kortom, met één pilletje Fultium vitamine D3 per dag, houd je je vitamine D-gehalte stabiel en blijf je het hele jaar door stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder