• 16/05/2019

Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

 

Wie op zoek is naar een vitamine D-supplement en dat even opzoekt, botst al snel op de naam ‘cholecalciferol’. Wat is cholecalciferol? En wat heeft het met vitamine D te maken?

 

Wat is cholecalciferol?

Cholecalciferol is de wetenschappelijke naam voor vitamine D3, de dierlijke vorm van vitamine D. Naast cholecalciferol bestaat ook nog een andere vorm van vitamine D, namelijk ergocalciferol, ook wel vitamine D2 genoemd. Het verschil tussen beide vormen is voornamelijk de herkomstbronnen ervan. Ergocalciferol is de plantaardige vorm van vitamine D die je vooral terugvindt in zeldzame paddenstoelen en schimmels. Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die we zelf aanmaken in de huid, voornamelijk onder invloed van de zon.

Omdat ergocalciferol niet wordt aangemaakt door het menselijke lichaam is deze vorm ook minder krachtig dan cholecalciferol, die ons lichaam wel zelf aanmaakt.

Cholecalciferol is dus de vorm van vitamine D die we aanmaken in onze huid onder invloed van het ultraviolet licht van de zon. Vitamine D is dus strikt genomen eigenlijk geen vitamine omdat ons lichaam zelf cholecalciferol kan aanmaken. Het is dus eerder een prohormoon dat in vet oplosbaar is. Cholecalciferol heeft pas effect op ons lichaam nadat ons lichaam de vitamine D in de lever heeft omgezet heeft in zijn actieve vorm.

 

Waarom is cholecalciferol belangrijk?

Cholecalciferol, ofwel vitamine D3, heeft een positieve invloed op het calcium- en fosforgehalte in het bloed, waardoor de opname van calcium in de botten verhoogd wordt. Vitamine D3 draagt dus bij tot het behoud van sterke botten en spieren. Maar ook in het behoud van een sterk gebit speelt cholecalciferol een rol. Verder draagt een optimale vitamine D-waarde in het bloed ook bij aan het behoud van een sterk immuunsysteem.

Het is dus cruciaal om de vitamine D-waarden in het bloed het hele jaar door constant te houden. Op korte termijn zal het moeilijk zijn om ervaringen over een tekort aan cholecalciferol te delen, want dat kan je op korte termijn niet echt voelen. Het is vooral op lange termijn dat een vitamine D-tekort nefast is voor je lichaam.

 

Hoe kan ik mijn cholecalciferol-waarde constant houden?

Omdat vitamine D vooral wordt aangemaakt onder invloed van de zon, is het risico op een vitamine D-tekort in de winter bij iedereen erg groot. Daarom wordt aangeraden om tussen oktober en maart, wanneer de zon onvoldoende krachtig schijnt, extra vitamine D in te nemen via een voedingssupplement. Een supplement is noodzakelijk omdat het erg moeilijk is om voldoende cholecalciferol via voeding binnen te krijgen. Vitamine D zit niet in groenten en noten, zoals andere vitamines. De dierlijke vorm van vitamine D is vooral terug te vinden in vette vis en orgaanvlees. Maar om voldoende vitamine D3 op te nemen, moet je veel te grote hoeveelheden van die voedingsmiddelen eten. Zo krijg je pas door 1 kilo lever te eten voldoende vitamine D binnen, wat een absurde hoeveelheid is.

Daarom is het beter om via een voedingssupplement een vitamine D-tekort aan te vullen. Een supplement cholecalciferol is veilig en heeft normaal geen bijwerkingen. Mocht je toch bijwerkingen ervaringen, neem dan zeker contact op met je arts of apotheker.

Wie een voedingssupplement met cholecalciferol wil kopen, doet er goed aan te kiezen voor Fultium D3. Dit supplement voldoet aan alle voorwaarden voor een krachtig vitamine D-supplement. Door de vitamine D3 krijg je meteen de meest krachtige vorm van vitamine D binnen. Verder neem je door de dagelijkse inname elke dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D op. Daardoor houd je overigens ook je bloedwaarde constant. Bij een vitamine D-supplement dat je maandelijks moet innemen, krijg je een opstoot van vitamine D die dan voortdurend weer afneemt. Verder is Fultium D3 een pilletje op oliebasis, omdat vitamine D in vet oplosbaar is, wordt de vitamine D dankzij de olie goed opgenomen in het bloed. Kortom, kiezen voor Fultium D3 is kiezen voor een krachtig vitamine D-supplement.

 

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

25.06.2019
Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort gevaarlijk is? Lees het antwoord in dit artikel. 

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder