• 1/09/2020

Het gebruik van slaappillen op voorschrift wordt soms afgeraden vanwege onder meer het verslavende effect en de mogelijke bijwerkingen ervan. Maar welke alternatieven zijn er voor wie slaapproblemen heeft en niets liever wil dan een betere nachtrust? Natuurlijke slaapmiddelen kunnen een oplossing zijn. In tegenstelling tot zware slaapmiddelen zijn natuurlijke slaapmiddelen immers niet verslavend en hebben ze weinig tot geen  bijwerkingen.

 

Dit artikel geeft een antwoord op volgende vragen:

Natuurlijke slaapmiddelen ideaal in combinatie met rust en ontspanning

Tot in 40% van de gevallen liggen stress, gejaagdheid en angst aan de basis van slaapproblemen. We leven in een jachtige maatschappij vol verplichtingen. De stress van de dag nemen we ook mee naar ons bed. Hoe vaak ben je nog druk in de weer vlak voor je gaat slapen? Een rustmoment inlassen vlak voor je gaat slapen zonder al te veel prikkels, zal je nachtrust ongetwijfeld ten goede komen. 

Voor een goede slaaphygiëne is het ook van belang dat je zeker je smartphone weglegt en je computer uitzet minstens een uur voor je gaat slapen. Het blauwe licht verhindert immers de natuurlijke aanmaak van melatonine. Je lichaam blijft daardoor denken dat het alert moet blijven. Daarnaast zorgt alles wat we zien op social media te veel voor prikkels waardoor we onvoldoende mentale rust hebben net voor het slapengaan.

Een natuurlijk slaapmiddel om door te slapen.

Drink ook na de middag niet te veel cafeïne meer en probeer er een vast slaapritme op na te houden: ongeveer op hetzelfde uur gaan slapen en opstaan is cruciaal.

Natuurlijke slaapverwekkers: een overzicht

Naast rust en ontspanning kan een natuurlijk middel ook ervoor zorgendat je een rustige nacht tegemoet gaat. Er bestaan immers verschillende natuurlijke bronnen die bekendstaan om hun rustgevend effect en hun slaapverwekkende eigenschappen. Ontdek ze in wat volgt. 

 

Kamille

Aan kamille wordt ook een rustgevende en kalmerendewerking toegeschreven, al is daar niet veel onderzoek naar gedaan. In elk geval kan een kopje kamillethee drinken voor het slapengaan geen kwaad als onderdeel van je slaapritueel. Het bevat immers geen theïne en cafeïne.

Melatonine

Deze stof wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Ze geeft een signaal aan je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. De aanmaak ervan begint dan ook ’s avonds wanneer het donker wordt, piekt ’s nachts en daalt weer naar de ochtend toe. Melatonine kan ook in kunstmatige vorm worden ingenomen. Een middel met enkel melatonine zal het grootste effect hebben op mensen van wie het bioritme verstoord is door bijvoorbeeld een jetlag of nachtelijke shiften.

Lavendel

Eeuwenlang al wordt lavendel gebruikt vanwege de rustgevende werking.

Wat zijn natuurlijke slaapmiddelen?

Uit verschillende studies is ook gebleken dat lavendel daadwerkelijk bijdraagt aan een goede nachtrust.

Uit de bloemen kan via stoomdestillatie een essentiële olie worden verkregen waardoor de werking nog krachtiger is. Deze vorm is redelijk nieuw in België, maar bestaat al jaren in de andere Europese landen.

Passiebloem

Van nature groeit de passiebloem in warmere delen van Noord- en Zuid-Amerika. Ze wordt dan ook door de inheemse bevolking gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. In de westerse wereld werden de effecten van Passiflora incarnata uitvoerig wetenschappelijk bestudeerd. Vooral het droogextract van de passiebloem heeft een klinisch bewezen werking die bijdraagt tot een goede en gezonde nachtrust. 

Bovenstaande ingrediënten zijn als natuurlijke slaapmiddelen verkrijgbaar bij de apotheek en vormen een veilig alternatief voor slaapmedicatie. Meestal helpen natuurlijke slaapmiddelen vanwege hun kalmerende werking slechts bij het inslapen of enkel om door te slapen. Sinds kort zijn er ook middelen beschikbaar die zowel het inslapen als het doorslapen stimuleren.

 

Waarom Lunestil?

Lunestil is uniek in België en zorgt voor een doorbraak in de aanpak van slaapstoornissen. Ze combineert 4 krachtige ingrediënten in een unieke duocapsule met vertraagde afgifte. Het bevat essentiële lavendelolie in de buitenste capsule. Deze buitenste capsule met essentiële lavendelolie komt als eerste vrij en zorgt dat je goed inslaapt. Het heeft een ontspannend en rustgevend effect. De tweede capsule bevat het goed bestudeerde passiebloem extract, vitamine B6 en melatonine. Deze komen door middel van vertraagde afgifte pas in het lichaam vrij nadat je bent ingeslapen en zorgen dat je kunt doorslapen.

Bovendien geeft Lunestil geen gewenning, verslaving of slaperigheid bij het ontwaken. Kies daarom met Lunestil voor de gedroomde nachtrust en word fris en opgeladen wakker.