Hoe behandel je eczeem met een hydrocortisonecrème?

Om eczeem te behandelen kan je een crème met hydrocortisone als hoofdbestanddeel gebruiken. Eczeem behandelen met hydrocortisone geeft doorgaans doeltreffende resultaten. We geven je graag antwoord op volgende hydrocortisone-vragen:

Wat is hydrocortisone juist?

Hydrocortisone is de naam van het hormoon cortisol wanneer het als geneesmiddel wordt toegediend. Het hormoon dat het lichaam in de bijnieren aanmaakt, is cortisone, een precursor van cortisol.

Cortisone is een hormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt in de bijnieren.

Hydrocortisone remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties in je lichaam. De synthetische vorm ervan heeft ontstekingsremmende eigenschappen en vormt daarom de basis voor heel wat geneesmiddelen.

 

Als we het hebben over allergische huidontstekingen zoals eczeem, kan een lokale en uitwendige behandeling met een hydrocortisonecrème een doeltreffende behandeling zijn die snel resultaat oplevert.

 

Hoe helpt hydrocortisone in geval van eczeem?

Eczeem of dermatitis is een overgevoeligheidsreactie van de huid die gepaard gaat met een ontsteking die niet besmettelijk is. Er bestaan verschillende soorten eczeem zoals atopisch eczeem, contacteczeem of seborroïsch eczeem.

Typische symptomen van eczeem zijn roodheid en een schilferige en jeukende huid.

Een crème op basis van hydrocortisone werkt ontstekingsremmend en zal symptomen die gepaard gaan met eczeem verzachten en verminderen. Cortisonecrèmes worden onderverdeeld in vier klassen op basis van de concentratie cortisone die de crème bevat:

  • Klasse 1: zwak werkzame corticosteroïden zoals hydrocortisone 1%

  • Klasse 2: matig werkzame corticosteroïden

  • Klasse 3: sterk werkzame corticosteroïden

  • Klasse 4: zeer sterk werkzame corticosteroïden
Cortisonecrèmes kan je onderverdelen in vier klasses op basis van hun werkzaamheid.

Vooraleer je een behandeling met een hydrocortisonecrème start, is het van belang steeds advies te vragen van je arts of apotheker.

 

Waarmee moet je rekening houden bij het gebruik van hydrocortisonecrèmes?

Het gebruik van een hydrocortisonecrème kan bepaalde bijwerkingen hebben. Daarom is het raadzaam om je arts of apotheker te raadplegen voor je een behandeling met een hydrocortisonecrème start. Het dunner worden van de huid is een bekend voorbeeld van een bijwerking die kan optreden.

Tijdens een behandeling met een hydrocortisonecrème houd je je best aan een aantal richtlijnen.
  • Smeer een hydrocortisonecrème niet langer dan je arts of apotheker aangeeft.

  • Breng de hydrocortisonezalf lokaal en in een dunne laag aan, enkel op de plaatsen waar je eczeem hebt. Masseer de crème zachtjes in totdat de crème volledig in de huid is ingetrokken.

  • Gebruik niet te veel crème. Breng de crème tweemaal per dag aan op de geïrriteerde huid. Volg de instructies op de bijsluiter.

  • Gebruik per week niet meer dan de inhoud van één tube (20 gram).

  • Het is belangrijk om de laagste dosis te gebruiken die de symptomen onder controle houdt.

Cremicort is een crème op basis van hydrocortisone die je kan gebruiken bij diverse vormen van ontstoken, overgevoelige en jeukende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of contactallergie. Cremicort zal de jeuk verzachten en heeft een ontstekingsremmende werking.

Vraag steeds raad aan je arts of apotheker alvorens een behandeling met Cremicort op te starten.