Hoe verloopt de behandeling van eczeem?

Wie last heeft van eczeem, wil uiteraard zo snel mogelijk geholpen worden. Lees hier hoe je eczeem kan behandelen. Daarbij wordt dieper ingegaan op volgende thema’s:

Eczeem voorkomen of beperken

Het is interessant om te weten hoe je eczeem op je lichaam of in je gezicht kan voorkomen of zoveel mogelijk kan beperken. Eczeem is in elk geval niet besmettelijk. Hier volgen een aantal tips:

Vermijd dat je huid uitdroogt. Wie een droge huid heeft, heeft een groter risico op eczeem.

Vermijd dat je huid uitdroogt. Een droge huid vergroot immers het risico op eczeem. Hydrateer daarom regelmatig je huid na het douchen of baden met een hydraterende crème. Kies voor een lichaamscrème die weinig parfum bevat.

Te veel zeep gebruiken verhoogt ook het risico op eczeem.

Gebruik niet te veel zeep tijdens het douchen of baden. Zeep kan het beschermlaagje van de huid immers beschadigen.

Een tip om eczeem te vermijden is om handschoenen te dragen wanneer je lang in het water moet.

Draag handschoenen wanneer je lang met je handen in het water moet.

Rustiger leven en stress vermijden kan een opstoot van eczeem voorkomen.

Vermijd stress. Stress kan immers een uitlokkende factor voor eczeem zijn.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het een goed idee om ruwe stoffen te vermijden.

Heb je een gevoelige huid? Vermijd dan wollen kledij. Je huid kan door wol immers snel geïrriteerd raken.

Zweet is ook een uitlokkende factor voor eczeem.

Ook zweet kan eczeem uitlokken. Douch snel na het sporten en draag kledij die bestaat uit ademende stoffen. Vermijd dus nylon of polyester.

Eczeem gaat vaak gepaard met de nood om te krabben. Vermijd krabben zodat de ontstekingsreactie niet langer aanhoudt.

Vermijd krabben als je last hebt van eczeem. Door te krabben loop je het risico dat  de huid beschadigd wordt waardoor een infectie mogelijk is en de ontstekingsreactie langer blijft duren.

De oorzaak van eczeem aanpakken

De oorzaak van eczeem aanpakken is niet evident. Meestal wordt eczeem symptomatisch behandeld.

Er zijn heel wat oorzaken van eczeem bij volwassenen en kinderen. Eczeem kan immers door verschillende factoren uitgelokt worden. Vaak voorkomende vormen van eczeem zoals atopisch eczeem worden vooral symptomatisch behandeld.

Lichttherapie  kan toegepast worden om eczeem te behandelen vanwege het positieve effect dat ultraviolet licht heeft op de celgroei en de ontstekingen in de huid. Lichttherapie geeft goede resultaten, maar de bijwerkingen mogen niet onderschat worden. Zo verbrandt de huid snel en kan ze op langere termijn sneller verouderen. Bovendien verhoogt de blootstelling aan UV-stralen het risico op huidkanker. 

De symptomen van eczeem verlichten

Hoe kan je de vervelende symptomen van eczeem aanpakken? Vooral wanneer eczeem gepaard gaat met een jeukende huid of roodheid, heb je nood aan een middel dat de jeuk verzacht en de roodheid doet verminderen.

Consulteer bij eczeem of huidirritatie steeds je behandelende arts of apotheker. Zij zullen de gepaste behandeling voor je klachten aanraden. Sommige hydrocortisonecrèmes kan je in de apotheek zonder voorschrift krijgen. Indien dergelijke crèmes geen verbetering brengen, kan een krachtigere werking noodzakelijk zijn. Dit wordt dan best besproken met de huisarts of dermatoloog.

Hoe kan je de symptomen van eczeem behandelen? Dat lees je hier.

Cremicort is een crème op basis van hydrocortisone die je kan gebruiken bij diverse vormen van ontstoken, overgevoelige en jeukende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of contactallergie. Cremicort zal de jeuk verzachten en heeft een ontstekingsremmende werking.

Vraag steeds raad aan je arts of apotheker alvorens een behandeling met Cremicort op te starten.